Dårligere humor med Obama?

Komikerne som var samlet i New York spør seg om Obama få verden til å le. Foto: Scanpix
Komikerne som var samlet i New York spør seg om Obama få verden til å le. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHva skjer med den politiske humoren i USA, når Barack Obama tar over som president, og George W. Bush er ute av bildet?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke amerikanske komikere, politiske kommentatorer og journalister var onsdag samlet til debatt under «The New York Comedy Festival» . Under overskriftene «We have a winner» og «Vil den politiske humoren bli enklere eller vanskeligere med president Obama?» diskuterte gruppen fremtiden til den politiske humoren.

- Jeg hører stadig vekk at komikere ikke finner Obama særlig morsom å harselere med. Men bare vent til han flytter inn i Det Hvite Hus, uttalte den konservative kommentatoren Monica Crowley.

«Bushismer»

Jon Stewart med Barack Obamas kone, Michelle Obama, i studio. Foto: ScanpixJon Stewart med Barack Obamas kone, Michelle Obama, i studio. Foto: Scanpix

Gjennom Bush sine åtte år i Det Hvite Hus, har flere komikere gjort til en sport å harselere over hans til tider sleivete og noen ganger uforståelige uttalelser. Særlig talkshowverten Jon Stewart i «The Daily Show», som blant annet er å se på NRK, har laget humor på Bush sin bekostning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke nettsider er også viet til Bush-humor. Da særlig med sitater av presidentens uttalelser, såkalte «Bushismer». Et eksempel er dette utsagnet fra Bush i august 2004:

«Våre fiender er oppfinnsomme og ressurssterke, og det er vi også. De slutter aldri å pønske ut nye måter å skade vårt land og vårt folk på – og det gjør ikke vi heller!»

Ser langt

Under valgkampen var det Republikanernes visepresidentkandidat, Sarah Palin, som fikk gjennomgå av humoristene. Særlig komiker Tina Fey høstet mye latter for sine parodier av Sarah Palin. Etter at Palin hadde uttalt at man kunne se Russland fra en øy ved Alaska , kom Fey, i Sarah Palins skikkelse, med kommentaren «Jeg kan se Russland fra huset mitt». Replikken ble gjentatt i ulike sketsjer gjennom hele

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarah Palin følger med på Tina Feys parodi av henne. Foto: ScanpixSarah Palin følger med på Tina Feys parodi av henne. Foto: Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

valgkampperioden, og tilslutt trodde mange at det var noe Palin faktisk hadde sagt.

Mer sofistikert

Humoristen Lizz Winstead, en av de som star bak «The Daily Show», ledet humordebatten i New York. Hun avviste tvert at Obama er for vanskelig å vitse om. Hun tror Obama-humoren vil dreie seg om hvordan den nyvalgte presidenten håndterer makt.

Roseanne Barr, komiker og vinner av Emmy-prisen, argumenterte for at den politiske humoren nå vil bli mer sofistikert.

- Obama kommer til å gjøre at nivået på vitsene blir mer intelligente.

Hun fikk delvis støtte av tegneserieskaperen Ted Rall, som tegner politiske tegneseriestriper. Han mener at humoren med president Obama, vil minne om den humoren som rådde under John F. Kennedy.

- Tiden med Kennedy var en god periode for komedie, sa Rall før han la til:

- Men Obama er så stiv og anspent, at han muligens ber om å bli gjort narr av.