Underholdende valgdistrikter

Mange av 435 valgdistriktene til representantenes hus er politisk uinteressante, men noen distrikter er mer fargerike enn andre. Foto: Scanpix
Mange av 435 valgdistriktene til representantenes hus er politisk uinteressante, men noen distrikter er mer fargerike enn andre. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRepublikanernes foretrukne kandidat i Staten Island døde for sikkerhets skyld av hjerteatakk i sommer. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om skribenten

Jon Henrik Gilhuus er president i foreningen Monticello Society - som blant annet har som oppgave å spre kunnskap om amerikanske forhold i Norge.

hjemmesidene deres kan du følge oppdaterte nyheter om den amerikanske valgkampen.

I tillegg til presidentvalget natt til onsdag 5. november norsk tid, foregår det mye annet snacks i USA i år for oss politiske nerder. Det skal blant annet velges 11 guvernører, 35 senatorer og alle 435 medlemmer av Representantenes Hus. I denne artikkelene fortsetter jeg å gjennomgå valget til Huset.

Representantenes Hus velges i sin helhet annethvert år, og har tradisjonelt vært det mest populistiske og mest polariserte kammeret. Medlemmene internt i de to partiene kommer fra svært forskjellige områder, og det kan være stor politisk forskjell på dem. Huset har ikke de samme kronglete reglene for avstemninger som det Senatet har, og filibusterregelen forsvant på 1840-tallet. Demokratene har i dag 236 mot 199 for Republikanerne. På grunn av at mange demokrater fortsatt er forholdsvis konservative, eller må stemme taktisk fordi de representerer konservative strøk, kan imidlertid ikke partiledelsen være sikre på å ha flertall. Med en økt majoritet etter årets valg håper de imidlertid å få ytterligere kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste av de 435 distriktene er politisk uinteressante, enten fordi ett av partiene vil ha et uslåelig forsprang i velgermassen eller fordi det andre partiet stiller med for svak motstand. Andre distrikter er imidlertid svært jevne, og noen av dem har ganske fargerike kandidater. Det ventes at Demokratene kommer til å øke sitt forsprang med netto alt fra ti til tredve representanter, men de risikerer også å tape noen. Her kommer en kjapp analyse av noen av de viktigste eller mest underholdende distriktene i rekkefølge etter når statenes valglokale stenger natt til onsdag, norsk tid. Jeg presiserer at det er mange flere utsatte distrikter enn disse, en oversikt med de siste målingene finnes her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

03.00: Arizona, Colorado, Louisiana, Minnesota, New York.

John McCains hjemstat er ikke lenger så solid republikansk; en økt andel hispanics og flere unge, urbane velgere endrer sammensetningen i flere av statens 8 valgdistrikter, og Demokratene erobret to av dem i 2006, silk at det nå står 4-4. Høyst trolig tar de minst ett til i år, det 1. distriktet. Her finner vi Rick Renzi, som er under føderal tiltale for flere tilfeller av svindel. Hans erstatter er en erkekonservativ gruveeier som ikke akkurat har drevet noen strålende valgkamp, og Demokratene venter at deres delstatsrepresentant Ann Kirkpatrick skal vinne greit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Colorado tok Demokratene et sete forrige gang, men det klarte ikke å slå ut en av sine hatobjekter: Dypt verdikonservative Marilyn Musgrave. De klarte å presse henne ned på 46%, men siden en uavhengig kandidat tok en god del stemmer ble hun såvidt gjenvalgt. Dette er en stat som i likhet med Arizona har blitt mer demokratisk de siste årene.

Den ene halvparten er under vann, den andre halvparten er under tiltale. Louisiana har alltid vært en.. uhm... "spesiell" stat, politisk sett. For å si det rett ut er den et vanhellig sammensurium av korrupsjon, tøyelsesløs populisme og gutteklubben grei. Sleng på sterke religiøse og etniske skillelinjer, så er det duket for mye moro. Som en tidligere kongressmann sa om staten: Den ene halvparten er under vann, den andre halvparten er under tiltale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mest "spesielle" politiker i staten for tiden er representant William Jefferson, i det 2. distrikt. Han er blitt filmet mens han mottok hundre tusen dollar i bestikkelser, og FBI fant nitti tusen i fryseren hans. Tidligere ansatte har vitnet om korrupsjon. Allikevel ble Jefferson renominert og gjenvalgt i 2006, og han kom på førsteplass i årets første nominasjonsrunde, dog med bare 25%. Pga orkanen Gustav er valgprosessen forsinket i Louisiana, så i noen distrikter er valget 4. november bare å regne som 2. runde av nominasjonen, selve valget foregår 6. desember. Dette er er tungt demokratisk distrikt som dekker mesteparten av New Orleans med et flertall svarte velgere, som ofte har en tendens til å slå ring om sine egne, og gjerne har et noe paranoid forhold til autoritetene (O.J. Simpson, noen?). Jeffersons konkurrent i 2. runde er tidligere nyhetsreporter Helena Moreno, som er hvit og derfor vil slite i dette distriktet, ukorrupt eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne klarte å holde det åpne setet i Minnesotas moderate 6. distrikt for to år siden, selv om de nominerte Michelle Bachmann, en erkekristen kandidat med munndiare. Hun så ut til å få gjenvalg i år, ikke minst fordi Demokratene slet med å samle inn penger lokalt. Etter et par meget uheldige uttalelser på TV hvor hun gikk langt i å antyde at gode, kristne patrioter ikke var Demokrater har imildertid pengene strømmet inn, og hun har sunket kraftig på målingene. Dette racet er fortsatt åpent, men som i Pennsylvanias 12. distrikt (se forrige artikkel) kan dette bli et politisk selvmord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanernes foretrukne kandidat døde for sikkerhets skyld av hjerteatakk i sommer. New York ga demokratene flere gevinster for to år siden, og partiet håper på et par til i år. Det sikreste setet er det 13. som stort sett omfatter Staten Island, det eneste republikanske distriktet i New York City. Sittende kongressmann Vito Fosella ble i løpet av året først tatt for fyllekjøring og deretter sto han frem med at han hadde fått barn med en elskerinne. Allikevel prøvde han å klore seg fast, men tok til slutt hintet og avsto fra gjenvalg. Republikanernes foretrukne kandidat, en søkkrik investor, døde for sikkerhets skyld av hjerteatakk i sommer, og de står igjen med en tidligere delstatsrepresentant Bob Straniere. Den demokratiske

Artikkelen fortsetter under annonsen

kandidaten er bystyremedlem Mike McMahon har til og med fått støtte av flere lokale republikanere, andre har gitt støtte til en tredjekandidat fra Det Konservative Partiet.

04.00: Idaho

Idaho er muligens landets mest republikanske stat i presidentvalg og lokalpolitikk, men kompetente demokrater er faktisk konkurransedyktige her. Den republikanske representanten Bill Sali vant det åpne primærvalget i 1. distrikt for to år siden kun fordi en drøss mer moderate kandidater delte stemmene mellom seg, og han tok under 50% ved selve valget. Sali er meget omstridt lokalt; partiledelsen og flesteparten av de folkevalgte republikanerne anser ham som en vulgær dust, og mange vil trolig trekke et lettelsens sukk hvis forretningsmann Walt Minnick erobrer dette setet for Demokratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

05.00: California

Demokratene har våte drømmer om at en demokratisk bølge skal gi dem flere gevinster i liberale California, men jeg tror de må nøye seg med 4. distrikt. John Doolittle ble innblandet i Abramoff-saken og tar ikke gjenvalg. Republikanerne trodde de hadde en stjernekandidat i Tom McClintock (som stilte som konservativt alternativ mot Schwarzenegger da han ble valgt i spesialvalget i 2003), men han har nesten gått tom for penger, og ligger fortsatt etter på målingene mot den tidligere politimannen Charlie Brown, som var nær ved å slå Doolittle for to år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

06.00: Alaska

Republikaneren Don Young har sittet i Huset siden 1973, og hjulpet sin hjemstat til å bli den mest subsidierte i landet i føderale dollar pr innbygger. Det har lenge vært misnøye med hans egenrådighet og mange mer prinsipielt anlagte republikanere mener han har vært vel rundhåndet med skattebetalernes penger. Han fikk kraftig konkurranse fra viseguvernør Sean Parnell (en nær alliert av Sarah Palin) i primærvalget, og ble renominert med bare et par hundre stemmers margin. Nå ligger han etter på målingene mot tidligere delstatsrepresentant Ethan Berkowitz. Alaska er i utgangspunktet en svært republikansk stat, men etikkproblemer, korrupsjon og maktmisbruk ser nå ut til å velte både Young og senator Stevens, som har sittet siden 1968.

Les også:

Pamper og horebukker

Kan få full kontrol i Senatet