Sprøyterom for noen få

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPolitikere vil stenge sprøyterommet fordi det har få brukere. Men alle restriksjonene gjør det ikke lett å få flere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 27. oktober ble det satt ny rekord for antall injiseringer i sprøyterommet i løpet av en dag. Denne dagen ble det foretatt totalt 95 injiseringer, mens gjennomsnittet for oktober for øvrig lå på 67.

- Er det noe å juble for at flere bruker sprøyte?

- Jeg ser paradokset, men for oss gjenspeiler dette en etterspørsel. Vi har stadig økende antall daglige injeksjoner, og stadig økende antall registrerte brukere. Og det sier noe om etterspørsel og behovet for sprøyterommet, sier Kine Haugen, daglig leder av sprøyterommet til ABC Nyheter.

For få brukere

Daglig leder Kine Haugen, frykter en nedleggelse av sprøyterommet. Foto: Andreas H. Lunde.Daglig leder Kine Haugen, frykter en nedleggelse av sprøyterommet. Foto: Andreas H. Lunde.

Men dette er ikke nok for byråd Jøran Kallmyr (Frp). Byrådet i Oslo har tidligere foreslått å legge ned sprøyterommet på grunn av dårlig økonomi og få brukere. Kallmyr står på sitt om at byrådet vil legge ned tilbudet og overføre pengene til feltpleien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi når veldig få av brukerne. Oslo har rundt 3.000 injiserende rusmisbrukere, og hvis de i gjennomsnitt tar tre til fire injiseringer hver dag, sier det seg selv at man ved 60 til 70 injiseringer på sprøyterommet daglig, når få brukere, sier han.

Les også: Siste stikk for sprøyterommet?

Er rusmisbruker 24 timer i døgnet

Kine Haugen skulle gjerne sett at flere benyttet seg av sprøyteromstilbudet, men sier at det følger det så mange begrensninger for bruken at det ikke er lett å få flere brukere til å bruke sprøyterommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den korte åpningstiden trekkes stadig frem som en viktig årsak til at ikke flere bruker tilbudet. Sprøyterommet er åpent hver dag mellom kl. 9.30 og 15.30.

- 95 injiseringer er mye med tanke på at vi bare har seks timers åpningstid. En rusmisbruker holder seg ikke innenfor en begrenset åpningstid, men er rusmisbruker 24 timer i døgnet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg fremhever hun at det tar tid å innarbeide det at det finnes et sprøyterom. Målgruppen må lære at det finnes et slikt tilbud.

Kun heroinister

Det er slett ikke alle narkomane som får benytte seg av tilbudet. Sprøyterommet er forbeholdt tungt belastede heroinmisbrukere over 18 år, og alle andre brukere avvises.

- Det er kun heroinister som får bruke sprøyterommet, og de som bruker amfetamin avvises. Det er vi ikke fornøyd med. Selv om heroin er mer dødelig, er amfetamin vel så helseskadelig, og vi skulle ønske vi hadde et tilbud til dem også.

Blander med piller

Haugen trekker frem en tredje viktig årsak til at sprøyterommet ikke har flere brukere.

- Og dette er kanskje den viktigste årsaken. Mange sprøytenarkomane blander inn andre stoffer i heroinen for å øke effekten og spare penger. Det får de ikke lov til hos oss. Det vil si at det kun er heroin som er lov. Mange blander for eksempel Rohypnol i heroinen for å øke effekten, men det kan de ikke gjøre her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til at effekten økes ved hjelp av piller, er det også rimeligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis det koster 200 for et skudd og 20 for en pille, så sparer man mange penger hvis den pillen potenserer effekten. Det er de vanskeligst stilte som ekskluderes, de som ikke har råd til ikke å bruke piller. Pillene er lagd for å spises, og injisering er risikabelt. Det er masse stoffer i dem du ikke skal ha i blodet, i tillegg til at de kan være vanskelig å knuse nok. Alt dette kan føre til infeksjoner og blodpropp, og det er jo nettopp denne type bruk man burde hatt på sprøyterommet. Det er uforståelig at blandingsbrukere utelukkes, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk til ABC Nyheter.

250.000.000 for en hoppbakke

Staten betaler 4,5 millioner av de 12 millionene det koster å drifte sprøyterommet per år, mens Oslo kommune hittil har dekket de resterende 7,5 millionene. Jøran Kallmyr har tidligere sagt at de vil bruke pengene på feltpleien, og at en videreføring av sprøyterommet kun er aktuelt dersom staten tar hele regningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bystyrerepresentant i Bjørnar Moxnes (Rødt) mener det egentlig ikke handler om penger for byrådet. Han hevder at Frp har bestemt seg for at de ikke vil ha sprøyterom, og at de bruker penger som et vikarierende motiv.

- Det er helt absurd å bruke en kvart milliard på en hoppbakke samtidig som man kutter i tilbudet til de som stiller aller svakest i samfunnet. Oslo har råd til å drifte sprøyterommet.

- Skjønner du at Moxnes mener det er absurd, byråd Jøran Kallmyr?

- Holmenkollen er viktig for turismen i Oslo. Turister stimulerer næringslivet i byen, og hvis vi skulle takket nei, ville det ført til færre turister og de narkomane ville fått mindre penger.

Les også: Byråden bruker feil tall

Saken skal til behandling i Oslo bystyre 11. desember. Blir nedleggelen vedtatt, vil brukerne møte stengte dører allerede fra 1. Januar 2009.

Les mer om sprøyterommet på Oslo kommunes nettsider.