Obama trosser trusler og kan vinne Virginia

Barack Obama har et stort håp om å vinne Virginia. I så fall den første demokratiske kandidaten siden Lyndon Johnson i 1964. (Foto: Scanpix)
Barack Obama har et stort håp om å vinne Virginia. I så fall den første demokratiske kandidaten siden Lyndon Johnson i 1964. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- La oss styre Amerika med sunn fornuft og ikke med ideologi, sa Barack Obama i går kveld da han trosset kuling fra Atlanterhavet og trussel om angrep fra nynasister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Norfolk/ABC Nyheter) Obama er i Virginia og har godt håp om å vinne denne viktige vippestaten som første demokrat siden Lyndon Johnson i 1964.

- La oss styre Amerika med sunn fornuft, ikke med ideologi, sa den demokratiske presidentkandidaten Obama til 10.000 tilhørere. En del av Obamas fornuftige lederskap er en storstilt offentlig satsing på ny energi, som å bygge biler som bruker ikke-fossilt drivstoff.

Han vil at den første generasjon av denne type biler skal bygges i Amerika, ikke i Japan eller Sør-Korea. Det vil skape fem millioner nye verdifulle arbeidplasser i dagens vanskelige økonomiske situasjon, ifølge ham selv.
Han vil også gjøre USA uavhengig av utenlandsk olje i løpet av 10 år.

Les Audun Tjomslands kommentarer og analyser her.

Strenge sikkerhetstiltak

Når nynasismen viser sitt sanne fjes med trusler mot den sannsynlige neste presidenten, er det bare naturlig at sikkerhetstiltakene er strenge. Men for første gang er det en afroamerikaner som står på terskelen til Det hvite hus, og han sammenliknes ofte med borgerrettighetslederen Martin Luther King og brødrene John og Robert Kennedy. Derfor er den videre parallellen skremmende. Alle tre ble skutt i de urolige 1960-årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med den historiske konflikten mellom hvite og svarte mennesker her i USA, kan ingen se bort fra at politiske mord kan skje igjen.

Dette har Barack Obamas hustru Michelle åpent innrømmet, at angrep mot Barack er noe de måtte ta i betraktning før de besluttet at Barack skulle satse på en politisk karrière og de ville bli en «offentlig» familie. Med Ku Klux Klan i sin nære historie og nynasistiske miljøer i full aktivitet her i Sørstatene i dag, er det naturlig at politiet er på vakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll med arenaen

I hele døgnet før portene åpnet på baseballarenaen Harbour Park her i Norfolk, var det streng kontroll med alt som har foregått i og omkring parken, med nattevakter, flomlys og politihelikoptre med laserlys og skarpskyttere ombord.

Tilsvarende kontroll under demokratenes landsmøte i Denver i slutten av august avdekket en terrorplan mot Obama, da hvite ekstremister ble stanset i en bilkontroll med våpen i bilen. Dramatikken ble redusert etter få dager og det hele forklart som overmodig fyllerør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske medier har denne gangen lagt relativt liten vekt på truslene mot Obama. Det er mulig at historien bak trusselen er så lite troverdig, at verken myndigheter eller medier egentlig ikke har trodd det var trusler som krevde å bli tatt på alvor. Å planlegge og å ikle seg hvite smokinger og flosshatter for å «drepe 88 mennesker og halshugge 14 afroamerikanere», som det heter i tiltalen mot nynasistene, høres ut til å være lite realistisk selv for »hvite ekstremister med en skinhead ideologi».

Unngå smitteeffekt

En annen begrunnelse til den begrensede mediedekningen av trusselen, kan også være at mediene selv er tilbakeholdne med å gi episoden for store oppslag fordi det kan skape en smitteeffekt hos andre, lett påvirkelige mennesker som kan få tilsvarende ideer. Vi har den samme tilbakeholdenheten hjemme i Norge når det gjelder f.eks selvmord og brannstiftelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre dramatisk men likevel av en viss betydning at noen forsøker å lure demokratiske velgere til å vente en ekstra dag til å avgi sine stemmer, slik at de dermed ville komme til valgurnene til det hele er over.

Dette kan høres ut som et latterlig forsøk på å påvirke utfallet i afroamerikaneren Obamas disfavør, - eller som en politisk, dårlig spøk. Men noen har kopiert offisielle logoer fra delstaten Virginias hjemmesider på Internett
og distribuert en «offisiell kunngjøring» om at republikanere skal stemme mandag den 4. og demokrater onsdag den 5. november. Politiet tar saken alvorlig og forsøker å finne ut hvem som står bak.

NAAPC saksøker

Som om ikke dette er nok, ble Virginias guvernør igår saksøkt av afroamerikanernes største borgerrettighetsorganisasjon NAACP fordi organisasjonen mener at myndighetene ikke har forberedt valget godt nok. Det kan bli så mange nye velgere at det kan bli ventetider på 5-6 timer for dem som stiller opp for å avgi stemme på valgdagen. Til det har myndighetene svart at de har gjort alt de med rimelighet kan gjøre, og at intet valglokale vil bli stengt før alle har fått avgitt stemme. Men nå skal retten avgjøre hva som er «nok».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye kan sies om amerikansk politikk, men kjedelig er det ikke. Og her i Virginia er vi virkelig i begivenhetens sentrum i øyeblikket. Alt tyder på at hvis Obama vinner i Virginia, vil han ha vunnet presidentvalget. Derfor har Obama i dag gjennomført sitt niende kampanjebesøk i Virginia, Obama vil komme tilbake hit allerede torsdag for å drive mer valgkamp. Også McCain kommer tilbake hit før valget tirsdag i neste uke, selv om han sier at han har en politisk plan for å vinne valget uten Virginia.


Les mer om det amerikanske presidentvalget på Startsiden.