Kraftig medvind for Obama

Barack Obama på et valgmøte i Fayetteville i North Carolina, en stat han håper å ta fra republikanerne. Obama kunne stolt forteller at han har fått støtte fra tidligere general og republikansk utenriksminister Colin Powell. Foto: Scanpix
Barack Obama på et valgmøte i Fayetteville i North Carolina, en stat han håper å ta fra republikanerne. Obama kunne stolt forteller at han har fått støtte fra tidligere general og republikansk utenriksminister Colin Powell. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGeneral Colin Powells støtte på tvers av partigrensene er viktig, men det er bare en av mange positive hendelser som har gitt Obama kraftig medvind de siste dagene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne mannen fra Illinois, afroamerikaneren som bærer det rare navnet Barack Hussein Obama og som er oppvokst i Indonesia, samlet i september måned inn 150 millioner dollar (900 millioner kroner) til sin valgkamp. Det er i form av små donasjoner fra givere over Internett og er det meste noen politisk kandidat noen gang har samlet inn i løpet av en måned.

Pengegalloppen

Obamas motkandidat, krigshelten John McCain, har ikke muligheter for å følge med i pengegalloppen. McCain må redusere mengden av politisk reklame på fjernsyn, mens det nylig er kunngjort at Obamas folk vil sette inn et tungt markedsføringsskyts i Florida, som Obama tapte under primærvalgkampen uten at hadde deltatt i valgkampen. I tillegg produserer de en 30 minutters PR-film om Obama, som har kjøpt reklametid for denne på riksdekkende TV i USA i forbindelse med en viktig idrettsbegivenhet.

Samtidig viser meningsmålingene at Obama fortsatt leder med en stabil margin på ca seks prosentpoeng på CNNs gjennomsnitt av noen av de viktigste meningsmålingene. Enda viktigere enn meningsmålingene på landsbasis, er imidlertid målingene i de enkelte delstatene som viser at Obama styrker sitt kandidatur i delstater som republikanerne har vunnet i tidligere presidentvalg. Slike eksempler er delstatene Virginia, Colorado, Florida og Ohio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vippestaten Missouri

Enda en slik delstat er vippestaten Missouri, som ifølge meningsmålingene kan gå til hvemsomhelst av kandidatene. Der talte Obama i helgen, foran 100.000 tilhørere i et politisk møte. Missouri er en delstat som politiske kommentatorer ofte studerer, fordi resultatet her ofte blir temmelig likt resultatet over hele landet. I 2004 vant George Bush Missouri og fikk 53 prosent av stemmene. I dag leder Obama med 2,5 prosentpoeng overfor McCain i Missouri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Midt oppe i alle de siste dagers gode nyheter for Obama kom støtteerklæringen fra Colin Powell. Det var ikke uventet, fordi Powell ennå ikke hadde gitt støtte til sitt eget partis kandidat McCain, til tross for det lange vennskapet de to i mellom. I stedet har Powell stadig sterkere antydet beundring for demokratenes kandidat Obama og for den form for valgkamp han har ført. Det har lenge vært sagt at Powell misliker den negative kampanjen McCain fører, og at han spesielt misliker McCains valg av Sarah Palin som republikanernes visepresidentkandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meet the Press

Ryktene om Powells støtte begynte å gå i god tid før han skulle delta i søndagens Meet the Press, som er et meget anerkjent og mye sett politisk debattprogram som har gått på TV-kanalen NBC siden 1947.

Som begrunnelse for sin støtte sier Powell at Obama har vist den rette rolige, tålmodige, intellektuelle og stabile tilnæring til problemløsning som USA trenger. Mens mange velgere på begge sider av partigrensene ser på Obama som for uerfaren og lite kvalifisert for jobben i Det hvite hus, vil det utvilsomt være av stor betydning at en så respektert person som Colin Powel støtter ham. Hvis general Powell stoler på Obama og foretrekker ham som øverstkommanderende for USAs væpnede styrker, vil det ikke være mange velgere som tør antyde at de vet bedre enn Powell og sier at Obama ikke er kvalifisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kennedy og Powell

Republikaneren Powells løfte om å stemme på demokraten Obama er den høyest rangerte politiker som har krysset over partigrensen fra republikanerne til å stemme på Obama på den demokratiske siden. Powells prestisje gjør at hans støtte til Obama kan være den viktigste støtte som er gitt til noen av kandidatene og kan bare sammenlignes med da Edward Kennedy ga sin støtte til Obama i hans nominasjonskamp mot Hillary Clinton i vårmånedene tidligere i år. Tidligere i år har McCain gjort mye PR ut av at senator Joe Lieberman, som var demokraten Al Gores visepresidentkandidat i 2000, nå har skiftet parti og er blitt en av McCains støttespillere.

Powell er en høyt dekorert offiser og var forsvarssjef i USA fra 1989 til 1993. Under forberedelsene til valgkampen i 1996 undersøkte det republikanske partiet om han var interessert i å prøve seg som motkandidat da Bill Clinton forsøkte å vinne sin annen presidentperiode, og et par meningsmålinger lagde en undersøkelse om hvem som ville vunnet et tenkt valg i 1996 mellom Bill Clinton og Colin Powell. Deres konklusjon var at Powell ville vunnet med klar margin.

Reaksjonen fra John Mcain var at det ikke var uventet at Powell ville støtte McCain, og at McCain ennå har støtte fra fire tidligere utenriksministre. Han ga ikke uttrykk for skuffelse; tvert imot sa han at han trives utmerket som kandidaten i angrepsposisjon og at ”han nå hadde sin motkandidat akkurat der hvor han ønsket ham”. McCain la til at han regner med at situasjonen vil endre seg før valgdagen, den 4. november i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjult rasefrykt

Colin Powell, som er afroamerikaner og vokst opp i det svarte boligstrøket Harlem på Manhattan, fikk imidlertid da vite om den nå så omtalte Bradley-effekten. Den handler om en skjult rasefrykt blant hvite velgere i USA, slik at det kan hende at de ikke er helt ærlige når meningsmålerne spør dem om hvem de vil stemme på. De forstår at det nå er politisk korrekt å mene at Obama er en dyktig kandidat som også de hvite ønsker å støtte. Men i enerom i valglokalet, mener en del analytikere at enkelte av disse velgerne ikke er ærlige og vil kunne endre oppfatning. I stedet kan de tenkes å stemme på det ”trygge, hvite” alternativet, i dette tilfelle McCain, uten at noen får hvite det.

Dette skjedde med den afroamerikanske borgermester i Los Angeles, før han skulle forsøke å bli guvernør i hele delstaten California i 1982. Til stor overraskelse for hele det hvite pressekorpset og meningsmålerne, vant den hvite republikanske motkandidaten. Og slik historien ble fortalt videre, var det fordi hvite velgere hadde sagt de ville stemme for Bradley mens de i realiteten snudde under avstemningen og stemte for den hvite kandidaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke mer Bradley-effekt

Mange mener at dette er et tilbakelagt stadium i amerikansk politikk, og at meningsmålingene er å stole på.

Et annet element er de mange nye velgerne som er brakt fram av Obamas kampanje, som har drevet aktiv velgerregistrering og vil være like aktive i det å få velgerne ut til valglokalene på valgdagen. Meningsmålerne mener at det er registrert fire ganger så mange demokratiske førstegangsvelgere som det antall republikanernes organisasjon har funnet, og at mange av de unge velgerne bare har mobiltelefon og ikke tilgang til fasttelefon. Inntil nå har meningsmålerne bruk bare fasttelefoner, og instituttene har på den måten gått glipp av mange demokratiske velgere. Dette vil være med på å oppveie en eventuell Bradley-effekt.

Colin Powell sa søndag ettermiddag at han ikke ønsket å delta i valgkampen. Men hans ros av Obama og kritikk av McCain har i hele helgen vært gjengitt i alle amerikanske og utenlandske medier med interesse for det amerikanske presidentvalget.