Razzia hos Fast

Konsernsjef i Fast,JohnMarkusLervik. Foto: Scanpix
 Konsernsjef i Fast,JohnMarkusLervik. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pØkokrim rykket i dag inn hos søkeselskapet Fast. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAST-SAKEN
  • Dagens Næringsliv skrev i sommer om hvordan sjefene i Fast Search & Transfer manipulerte regnskapene og lurte aksjemarkedet. Blant annet ved at en tredjedel av driftsinntektene baserte seg på en avtale som ikke fantes.
  • Kredittilsynet anmeldte etter saken i DN Fast for brudd på regskapsloven, og uttrykte stor overraskelse over å se slike regnskapsbrudd i et børsnotert selskap.
  • - Finansmarkedet har vært ført bak lyset på en måte jeg ikke kan huske maken til. Det er nesten rart at dette ikke får noen konsekvenser for noen i selskapet, sa analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans til DN tidligere i år.
  • Både Oslo-politiet og Økokrim varslet etter avsløringene at de ikke hadde kapasitet til å etterforske Fast-saken.
  • Nå gås Fast i sømmene av Økokrim.

Økokrim har siden tidlig i morges gjennomgtt en rekke dokumenter på Fast Search & Transfers hovedkontor. Selskapet ble anmeldt av Kredittilsynet til politet for regnskapsjuks.

- Vi har tatt ut siktelse mot Fast Search and Transfer basert på anmeldelsen vi mottok fra Kredittilsynet, sier statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til DN.

Les mer:

Politianmelder Fast

Stort og arbeidskrevende beslag

Han sier at aksjonen har vært planlagt, men at selskapet ikke var informert om aksjonen som skjedde fra morgenen av i dag.

- Vi kommer til å bruke dagen til å gjennomgå dokumentasjon. Dette vil bli et stort beslag og det vil bli arbeidskrevende å gjennomgå dette, sier Thorsen.

Både Oslo-politiet og Økokrim varslet etter avsløringene at de ikke hadde kapasitet til å etterforske Fast-saken, og det ble overlatt til statsadvokaten i Oslo å vurdere om politiet skal beordres til å etterforske saken. Nå er altså Økokrim på ballen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens Næringsliv skrev i sommer om hvordans sjefene i Fast manipulerte regnskapene og lurte aksjemarkedet.

"Kanskje-avtaler"

Fast hadde utviklet en måte å selge software på som lettest kan sammenlignes med narkotikasalg, skrev Dagens Næringsliv i reportasjen. Fasts salgsteam kunne jobbe måneder av gangen med å få en kunde til å takke ja til å prøve Fasts søketeknologi. Hvis kunden kom på gli, kunne Fast-selgeren inngå en «kanskje-avtale», som på Fast-språket ble kalt et «Memorandum of Understanding» (MoU). Kanskjeavtalen gikk ut på at kunden fikk prøve Fast-teknologi helt gratis i en periode. Hvis kunden likte det han så, ville Fast og kunden forhandle videre om en bindende kontrakt. Først hvis man kom til enighet om en bindende kontrakt, ville kunden betale Fast for softwarelisensen.

Denne salgsmetoden var så effektiv at Fast hevder det bare var en bitte liten prosent av kundene som ikke signerte kontrakt når de først hadde fått smaken på Fasts teknologi.

Men å skaffe betaling for det Fast solgte ble vanskeligere og vanskeligere utover i 2006. Det var noe som ikke helt stemte. Tallene hang ikke på greip.

Les mer her: Fasts børsbløff



Like før bløffen ble avslørt, kjøpte Microsoft selskapet. Presseansvarlig Eirik Lae Solberg i Microsoft sier førgende om saken i dag:

- Vi er kjent med at Økokrim gjør undersøkelser i Fasts lokaler, og Microsoft og Fast vil selvfølgelig samarbeide fullt ut med politiet. Utover det har vi ingen kommentarer, sier Solberg.

Tause topper

Microsoft har tidligere uttrykt tillit til Fast og ledelsen (se boks under).

Fast-sjef John Markus Lervik gründet søkeselskapet og har oppgjennom årene tjent gode penger på suksessen.
Se hans inntekt og formue her.

Verken Lervik, styreformann Thomas Fussell, direktørene Torbjørn Kanestrøm, Michael Tupanjani eller Kevin Sperry i Fast har ønsket å kommentere saken i ettertid.

Les: Nekter å snakke om avsløringene

Microsoft stoler på Lervik

Fast ble rett før avsløringene i DN kjøpt opp av Microsoft. Da toppsjef Steve Ballmer besøkte Oslo nylig sa han at han ikke bekymrer seg over politianmeldelsen av regnskapene.

- Vi fikk innsyn i regnskapene før vi kjøpte Fast, hvis vi hadde sett noe vi ikke hadde likt så hadde vi ikke kjøpt det. Og nå er det vi som eier både Fast og regnskapene, sier han.