Gaudi ville bygge stort i New York

Illustrasjoner: Wikipedia / gaudi2002 / JUXTAPOZ magazine.
Illustrasjoner: Wikipedia / gaudi2002 / JUXTAPOZ magazine.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAntoni Gaudi hadde store visjoner for New York. For hundre år siden tegnet han en futuristisk skyskraper som kunne ha blitt et symbol på den amerikanske verdensmetropolen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenk på New York, og sjansen er stor for at det dukker opp bilder av kjente landemerker som Frihetsgudinnen, Empire State Building, Central Park, Time Square og de tidligere tvillingtårnene.

Men hadde historiens gang vært en smule annerledes, ville du kanskje også tenkt på en spektakulær skyskraper formet som en rakett. Et futuristisk byggverk signert den berømte spanske arkitekten og kunstneren Antoni Gaudi.

Antoni Gaudi (1852 - 1926) er først og fremst kjent for sitt mesterverk La Sagrada Familia, Barcelonas berømte katedral.

Men for nøyaktig 100 år siden, i 1908, lagde han også skissene til et 320 meter høyt skyskraperhotell som ville tronet høyt i Manhattens skyline og blitt et symbol på den amerikanske verdensmetropolen - hadde den noen gang blitt bygget.

Rakettlignende

Den futuristiske skyskraperen ville vært nesten like høy som Empire State Building, og skulle bestå av et sentralt tårn, omkranset av en 120 meter høy katedrallignende bygningskropp som ville fått hele byggverket til å minne om en rakett klar til å skytes opp. Øverst i toppen ville Gaudi plassere en stor stjerne hvor turister, tretti av gangen, skulle kunne nyte utsikten over storbyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøkende til Gaudis hotelltårn ville komme inn i en gigantisk resepsjonshall med store salonger, møterom, leiligheter og hotellrom i sidene. I det sentrale tårnet så Gaudi for seg fem gigantiske spisehaller som skulle representere hver av de fem kontinentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre ville den spanske arkitekten blant annet bygge et enormt rom med glassmalerier, mosaikk og fresker som minnesmerke over alle amerikanske presidenter.

Glemt

Antoni Gaudis planer for Ny York ble som kjent ikke bygget og havnet etter hvert i glemmeboken. Men i 1956 ble skissene nevnt av en av Gaudis læregutter, Juan Matamala, som hadde jobbet sammen med arkitekten som tenåring i 1908. Matamala lagde noen flere skisser av hotellet basert på sin egen hukommelse og mente å huske at Gaudi hadde omtalt prosjektet som Hotel Attraction.

Ifølge flere skal planen ha vært å reise det spektakulære hotellet i samme området hvor World Trade Center senere ble bygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter terrorangrepene i 2001, fant Gaudis skisser igjen veien til offentlighetens lys. I forbindelse med arkitektkonkurransen om nytt bygg på WTC-tomten, varslet en gruppe kunsthistorikere, arkitekter og Gaudi-entusiaster at de ville levere inn Gaudis skisser til minne om ofrene for 11. september.

Gaudis rakett-hotell vil imidlertid aldri bli bygget på tidligere Ground Zero. I april 2006 begynte byggingen av Freedom Tower, en 541 meter høy skyskraper som etter planen skal stå ferdig i 2012.

Dermed vil Gaudis skyskraper for framtiden trolig stå som et eksempel på et New York som aldri ble noe av.

Antoni Gaudi er i dag regnet som en av verdens mest kjente arkitekter og kunstnere. Han døde i 1926, 74 år gammel, etter å ha blitt påkjørt av en sporvogn under en av sine spaserturer.

Kilde: New York Times, Wikipedia, Emporis.com