Sponheim føler seg sviktet av sine egne

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Partileder Lars Sponheim taler på Venstres landsstyremøte i Oslo lørdag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Partileder Lars Sponheim taler på Venstres landsstyremøte i Oslo lørdag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX  
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLars Sponheim tar nå et oppgjør med sine egne partifeller som ikke gikk ut og støttet ham da Olaf Thommessen kom med flere påstander om partilederen i boken «På innsiden utenfor».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På tampen av sin tale til Venstres landsstyre lørdag, tok Sponheim et følelsesladet oppgjør med sine egne:

– Jeg må innrømme at jeg sliter litt med motivasjonen om dagen. Det er fordi jeg sliter med helt urimelige påstander om meg som kom fram i en bok her for noen dager siden. I boken påstås det at jeg bare etterlever mine egne interesser og ikke partiets. Det blir også sagt at jeg ikke er til å stole på. Disse to påstandene har blitt stående i det offentlige rom, og det kan jeg ikke leve med, sa Sponheim til landsstyret.

Venstre-lederen lurte på hvorfor ikke flere enn Odd Einar Dørum har stått opp og fortalt en annen historie om ham enn den som kommer fram i Olaf Thommessens bok.

– Taktisk taushet

Venstres nestleder Ola Elvestuen satt på første rad og lyttet da Sponheim langet ut mot sine egne. Elvestuen vil ikke svare konkret på om han føler seg truffet av kritikken fra Sponheim:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan alltid tenke gjennom hvordan man har opptrådt. Sponheim hadde behov for å si fra om dette, og det var det helt riktig av ham å gjøre, sier Oslo-politikeren som av mange er utpekt som Venstres kronprins.

– Jeg valgte å ikke kommentere boken fordi jeg ville unngå forlenget eller forsterket oppmerksomheten om Thommesens påstander. Jeg tror partikolleger som har forholdt seg tause, har tenkt på samme måten, sier Venstres stortingsrepresentant, Gunnar Kvassheim, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at Sponheim ikke bør oppfatte tausheten som uttrykk for at partifellene er enige med Thommessen. Thommessen tegner ikke et riktig bilde av Sponheim i boken sin, sier Kvassheim.

– Det er nok mange som bør føle seg truffet av noe jeg oppfatter som en direkte, ærlig og nødvendig tilbakemelding, ikke bare til landsstyret, men også til partikolleger på Stortinget, sier lederen i Hordaland Venstre, Mona Hellesnes, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ga penger

Venstres tidligere samferdselsminister, Torild Skogsholm, hevder at de som ville stå opp mot Thommessens påstander, ikke kom til fordi pressen bare ville vite hva Venstre-folk syntes om Sponheims egne kommentarer til Thommessens bok.

– Det er helt urimelig av Thommessen å si at Sponheim har dolket ham i ryggen og ikke er til å stole på, sier Skogsholm til NTB.

Hun trekker fram at Sponheim selv tok initiativ til å gi Thommessen økonomisk støtte fra partiet i en tid da Thommessen var i en vanskelig økonomisk situasjon etter en operasjon.

– Dette ble gjort blant annet for at Thommessen skulle ha mulighet til å komme tilbake og gjøre en jobb for partiet, sier Skogsholm.

– Sponheim har sagt sin ærlige mening om denne saken til oss, og det må han få lov til, sier Venstres Odd Einar Dørum.

Ensom

– Den dagen påstandene om meg kom, er den mest ensomme dagen jeg har hatt i hele mitt Venstre-liv, sier Sponheim til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er du skuffet over ditt eget parti?

– Ja, jeg føler meg sviktet av Venstre på dette punktet. Folk i partiet har vel tidd stille på grunn av en misforstått oppfatning av at bare man holder kjeft, så glir ting over, sier en opprørt Sponheim.

Han ser ikke bort fra at kritikken fra Thommessen og den manglende støtten kan framskynde hans avgang som partileder.

– Holder motivasjonen din fram til valget?

– Det får tiden vise. (©NTB)