Høye lønninger et problem i 2.divisjon

Illustrasjonsfoto:Colourbox.
 Illustrasjonsfoto:Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHøye lønnskrav fra spillerne tvinger 2.divisjonsklubber til å hente spillere fra utlandet. Det blir stadig flere proffkontrakter i 2.divisjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av klubbene som har fått merke problemet er Mo IL og FK Lofoten. Hele denne sesongen har de slitt med å få tak i nok spillere, og årsaken er svært høye lønnskrav fra spillere som klubbene har kontaktet.

- Vi har fått kjenne denne problematikken på kropppen, for vi sliter med å skaffe nye spillere, sier Charles Berstad, som er trener i Mo IL, til NRK.

Han har vært i forhandlinger med norske spillere som krever opp mot 400.000 kroner i årslønn for å spille i norsk andredivisjon.

- Det er høyt, særlig når det gjelder spillere som ike har dokumentert all verden av fotballferdigheter.

Gir eliteserien skylda

- Slike summer er langt over det vi kan klare å betale, sier Berstad. Han mener lønnskravene fra spillere i eliteserien presser prisene opp, og at dette forplanter seg nedover i divisjonene.

Ifølge Berstad har Mo IL vært nødt til gå utenlands for å finne billig arbeidskraft til nivå tre i den norske serien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har sondert hele Norge, men dersom spillerne ikke er gode nok må vi til utlandet, sier han til NRK.

I Mo har de blant annet prøvd å knytte til seg spillere fra Polen.

- De er veldig gode og passer godt for oss, sier Berstad.

Også i FK Lofoten sliter de med kravstore spillere.

- Vi har hentet spillere fra Ungarn for å kunne stille lag. For de norske lønnskravene kan vi overhodet ikke klare, sier lagets trener, Terje Hansen.

Ingen formelle krav

Ifølge Norges Fotballforbund er det ikke noe formelt krav til profesjonelle kontrakter for å spille i 2.divisjon, slik det er i Adeccoligaen og Tippeligaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men hvis klubbene tilbyr spillerne godtgjørelse utover refundering av dokumenterte kostnader, plikter de å skrive profesjonelle kontrakter. Og da plikter de å gi spillerne en lønn som står i rimelig forhold til det antall timer spillerne bruker på kamper og trening. Stillingskontrakten må oppgis i kontrakten - og den kan variere fra 20 prosent (7 1/2 time i uka) til 100 prosent (fulltidsstilling), opplyser Kristian Skjennum til ABC Nyheter. Han er konsulent i fotballforbundets forvaltningsseksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere kontrakter

Ifølge Skjennum blir det stadig flere proffkontrakter i 2.divisjon, men foreløpig er majoriteten av kontraktene deltidskontrakter hvor spillerne har noen få tusenlapper i lønn - og som regel jobb eller studier ved siden av fotballen.

I alt finnes det i dag 56 2.divisjonsklubber. Flere av disse igjen er 2.laget til Tippeligaklubber.

- Budsjettene som disse 2.divisjonsklubbene har kan variere veldig, opplyser Skjennum. - Noen klubber har fortsatt samtlige spillere på amatørkontrakter og som ikke gir lønn i det hele tatt. Andre igjen har opptil flere spillere på lønninger de kan leve av.