- Mobilbruk kan gi kreftepidemi

KREFTRISIKO: Svensk forsker mener barn under 12 år ikke bør bruke mobiltelefoner på grunn av femdoblet kreftrisiko. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
KREFTRISIKO: Svensk forsker mener barn under 12 år ikke bør bruke mobiltelefoner på grunn av femdoblet kreftrisiko. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarn og unge som bruker mobil kan femdoble risikoen for kreft i hjernen, ifølge svensk forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Hjernesvulst forekommer forholdsvis sjelden. Årlig får omtrent 200 menn og 150 kvinner hjernesvulst i Norge. Av disse er omtrent 40 barn.

Man kjenner ikke den konkrete årsaken til hvorfor hjernesvulster oppstår, men både arvelige og miljømessige faktorer spiller en rolle.

Kilde: Pasienthandboka.no

De senere års debatt rundt mobilbruk og helse har vært preget av motstridende forskningsresultater.

Nå får en oppsiktsvekkende svensk studie ekspertene til å frykte en epidemi av hjernesvulster blant dem som har brukt mobiltelefon som barn og unge.

Studien viser nemlig at mobilbrukere under 20 år femdobler sjansen for å utvikle kreftsvulster i hjernen senere i livet, melder The Independent.

I Norge bruker veldig mange barn og unge mobiltelefon. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at allerede i 2004 hadde 70 prosent i aldersgruppen 9-12 egen mobil.

Ifølge Statens strålevern har man per i dag ikke noen vitenskaplige beviser på at mobilbruk gir økt kreftrisiko. Den svenske studien er ikke publisert, så forsker Lars Sæboe kan ikke kommentere resultatene direkte:

- Fem ganger økt risiko er veldig en stor risikoøkning og denne typen forskning er ekstremt vanskelig, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter hjernekreftepidemi

De alarmerende forskningsresultatene ble tidligere denne måneden presentert på den første internasjonale konferansen om mobilbruk og helse.

- Barn bruker mye tid på mobiltelefoner. Vi risikerer å stå overfor en krise for folkehelsen, en hjernekreftepidemi, som et resultat av mobilbruk, sier David Carpenter, dekan for helse ved State University of New York, som deltok på konferansen.

Studien viser at barn og unge er langt mer utsatt for strålingsfare enn voksne, fordi hjernen og nervesystemet hos barn er fortsatt under utvikling. Ettersom hodene deres er mindre trekker strålingen også dypere inn i hjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et faresignal. Det er svært alarmerende. Vi burde ta flere forbehold, sier overlege Lennart Hardell ved Örebro Universitetssykehus, som har ledet studien, til The Independent.

Ifølge Hardell har altså de som begynner å bruke mobiltelefon før de har fylt 20 år fem ganger større sjanse for å utvikle hjernesvulst i gliacellene. I tillegg har de fem ganger større risiko for å utvikle godartede, men invalidiserende svulster på hørselsnerven, som ofte resulterer i tap av hørselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske overlegen mener at barn under 12 år ikke bør bruke mobiltelefoner, bortsett fra i nødssituasjoner, og at tenåringer bør bruke håndfriutstyr og i hovedsak sende tekstmeldinger.

Hardell frykter at mobilbruk kan være enda mer skadelig for barn og unge enn det som kommer frem i denne studien, fordi resultatene først blir synlig om mange år. De fleste kreftformer tar tiår på å utvikle seg, lengre enn mobiltelefoner har vært allmenneie.

- Ekstremt vanskelig forskning

Ifølge Statens strålevern har man i Norge ikke spesielle anbefalinger når det kommer til mobilbruk og barn, men generelle råd som er spesielt aktuelle for barn.

- Det vi vet er at barn har celler under utvikling, som kan være mer sensible til miljøeksponering. I tillegg har de tynnere hodeskalle og mindre hode, som betyr at strålingen trenger lengre inn i hjernen. Men slik kunnskapen er om dette i dag kan vi likevel ikke si om barn har høyere risiko for å utvikle hjernesvulst, sier forsker Lars Klæboe til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kan ikke kommentere den svenske studien direkte, fordi resultatene derfra fremdeles ikke er publisert.

- Jeg jobber også som forsker og er med på et samarbeidsprosjekt mellom Norge, Sverige, Danmark og Sveits. Hele den gruppa har trodd at vi er de første som ser på dette her i verden, så det kommer overraskende at Hardell kommer med så klare tall. På bakgrunn av det er vi veldig avventende, og veldig spent på å se hva slags studie dette er.

Klæboe forklarer at deres prosjekt ser på barn og hjernesvulst:

- Både hos barn og voksne er det den svulstformen som man vet minst om. Det er ikke klare risikofaktorer, bortsett fra røntgenstråling. For eksempel er kosthold en risikofaktor for tykktarmskreft og røyking en risikofaktor for lungekreft, men når det gjelder hjernen vet vi ingen ting.

- Bruk av mobil er hoveddelen eller grunnstammen i studien, men vi ser også på andre foreslåtte årsakssammenhenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klæboe regner med at studien blir publisert tidligst på våren eller sommeren neste år.

100 ganger reduksjon med håndfri

De norske anbefalingene er altså ikke basert på forskning som viser at mobilbruk er skadelig, men en generell anbefaling om å redusere stråleeksponering:

- Når det gjelder anbefalingene om at man skal bruke håndfri med ledning og korte samtaler, helst ha god dekning og bruke tekstmeldinger i stedet for å snakke, så har ikke de med å gjøre at man har dokumentasjon på at mobilbruk er skadelig, men det er en måte å redusere eksponering på.

- Det gjelder all stråling vi har, selv om eksponeringen er lav, så ønsker vi at den skal bli enda lavere, hvis det er mulig og enkelt. For eksempel ved å bruke håndfri med ledning, som er en enkel måte å redusere eksponering mot kroppen, kan strålingen bli 100 ganger redusert, sier forsker Lars Sæboe til ABC Nyheter.