Tror på sexmyter

MYTER: Barn og unge tror på feilaktige myter om sex, viser ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
MYTER: Barn og unge tror på feilaktige myter om sex, viser ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«Du kan ikke bli gravid første gang du har sex», er blant mytene som barn og unge tror på. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia er et av landene i Europa med flest tilfeller av tenåringsgraviditeter.

Nå viser en fersk undersøkelse at det verserer en hel rekke misforståelser om sex og forhold blant britiske barn mellom 11 og 14 år, melder The Guardian.

Blant de vanligste mytene finner vi:

*Det er usunt for en gutt med ereksjon ikke å ha sex.

*Du kan ikke bli gravid første gang du har sex.

*Du mister jomfrudommen når du bruker tampong.

Dette kom frem i en spørreundersøkelse gjennomført blant 500 barn på vegene av det britiske Departement for barn, skoler og familier (DCSF).

Undersøkelsen inngår i en pågående kampanje for å redusere antallet tenåringsgraviditeter.

Også i Norge

Daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning (KSO), Siv Gamnes, kjenner ikke til at det har vært gjennomført noen lignende undersøkelse i Norge. Men erfaring fra KSO, som blant annet har en opplysningstelefon for unge, tilsier at også norske barn tror på slike sexmyter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En del av det er det, det er det ikke noe tvil om, men det er vanskelig å si noe om hvor mye. Men for eksempel det at man ikke kan bli gravid ved første samleie, det er det faktisk norske ungdommer som går og tror på, sier Gamnes til ABC Nyheter.

Vil snakke med foreldre

44 prosent av de spurte i den britiske undersøkelsen sa de ikke stolte på rådene om sex som de fikk fra sine jevnaldrende, og 75 prosent sa at de ønsket seg at de kunne snakke mer åpent med sine foreldre om sex og det å vokse opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten Everyday Conversations, Every Day (pdf) nøler britiske foreldre med å snakke med barna sine om sex fordi de synes det er flaut, eller fordi de er redd for at samtalen skal føre til at barna blir «lette på tråden».

Det er jo to grupper i samfunnet som ikke har sex – det er foreldrene dine og barna dine. I virkeligheten vil nettopp slike fortrolige samtaler med foreldre føre til at barna venter lengre med å ha sex og at de bruker beskyttelse når de bestemmer seg for å ha sex, mener rapportforfatterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Gamnes ved KSO tror ikke norske foreldre er spesielt flinke på dette området:

- Jeg har inntrykk av at majoriteten av norske foreldre ikke er så flinke til å snakke med barn om sex. Kanskje yngre foreldre er flinkere enn eldre, så kan man jo håpe at kommende generasjoner blir flinkere.

- En ting er hva foreldre orker, men det handler også om hva barna vil at foreldre skal snakke om. Det er jo to grupper i samfunnet som ikke har sex – det er foreldrene dine og barna dine.

- Vi hører jo på ungdom at det er vanskelig å skjønne at foreldre har sex, og foreldre er i samme posisjon - de er barna deres og vanskelig å tenke at de har sex med andre.

- Foreldre ikke viktigst

Gamnes tror ikke nødvendigvis at foreldre er det beste kontaktpunktet når det kommer til sexinformasjon:

- Det er ikke sikkert at det viktigste er at foreldre blir bedre. Det er også viktig at barn og unge kan få informasjon fra for eksempel opplysningstelefoner og andre kontaktpunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da blir de sikret å få riktig informasjon. Da er det fagfolk som sitter og svarer, og da vet man at det er riktig. Det er ikke alle foreldre som har innsikt, da har man ikke noe kontroll på at det de unge får høre er riktig.

- Men jeg tror også at åpenhet i familien ikke vil være negativt for de fleste. Det er bra å få aksept for at de er seksuelle individer og at det ikke er noe de må holde helt skjult.

- Skorter i skolen

Ifølge Gamnes bør skolen være en god og viktig informasjonskanal for barna, noe som ikke nødvendigvis er tilfellet i dag:

- Det varierer veldig over hele landet hva man får, både når det kommer til kvalitet og hvor mye undervisning som blir gitt. Det er veldig opp til lærerkreftene på hvert sted å sikre hvor mye som blir sagt og hvor riktig det som blir sagt er, sier hun.