- Kronen kollapser

Den norske krona er på sitt laveste på to år, konsekvensen er at utenlandske varer blir relativt dyrere. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Den norske krona er på sitt laveste på to år, konsekvensen er at utenlandske varer blir relativt dyrere. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet kan gi Norges Bank nok en grunn til å heve renten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for en liten korreksjon opp idag; norske kroner har ikke vært svakere på mer enn ett år. Uro i finansmarkedene gjør at mange aktører bytter ut norske kroner til fordel for større valutaer, eller trekker seg helt ut av markedet.

Dollaren er kraftig styrket de siste månedene. I begynnelsen av juni måtte man ut med rundt fem kroner for en dollar. I dag koster en dollar 5,74 kroner.

I det siste er også euroen markert styrket mot kronen. 27. august kostet en euro 7,90 kroner, i dag må man ut med 8,10 kroner.

Dessuten er mange lands valutaer i større eller mindre grad knyttet opp mot dollaren, noe som har ført til at også disse landenes valutaer har styrket seg mot kronen.

Kan gi høyere inflasjon

- Konsekvensen er at utenlandske varer blir relativt dyrere, samt at norske varer blir mer konkurransedyktige i utlandet, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord godt nytt for blant annet norsk eksportnæring. Men Chen skynder seg om å minne om at svakere kronekurs kanskje vil gi utslag i høyere importert inflasjon.

- I Norges Banks øyne gir dette isolert sett høyere inflasjonsbane og dermed høyere rentebane, sier Chen.

Les også: Gjedrem endelig fornøyd

- Skatten skyld i ustabilt boligmarked

Svakeste på ett år

Torsdag lå den importveide kronekursen, som er en vekting av våre 44 viktigste handelspartneres valutakurser mot kronen, på sitt laveste nivå på me

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrelappene med bilde av Camilla Collett. Foto: Norges BankHundrelappene med bilde av Camilla Collett. Foto: Norges Bank

r enn ett år.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte i sin årstale i vinter om at en svak kronekurs kan føre til høyere rente.

- Blir kronen svak, må renten settes høyere enn ellers for å holde inflasjonen i sjakk, med mindre svikt i aktiviteten samtidig demper prisstigningen, sa Gjedrem den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag viste tall fra Statistisk sentralbyrå at konsumprisene her til lands økte med 4,5 prosent på årsbasis i august.

Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for energivarer og avgiftsendringer, og som er blant indikatorene Norges Bank ser mest på i rentesettingen, økte med 2,8 prosent på årsbasis samme måned. Dette var langt mer enn Norges Bank selv la til grunn i forrige Pengepolitisk rapport og kanskje en indikasjon på at inflasjonen langt fra holdes i sjakk.

Større sannsynlighet for heving

Chen tror likevel det fortsatt er ganske åpent om renten heves i oktober, men anslår at det iallefall er mer enn 50 prosent sannsynlighet for at det skjer.

Han mener det trekker ned at veksten internasjonalt, spesielt i Europa, har falt mye.

- Men innenlandsk inflasjon er fortsatt veldig høy. Samtidig har kronekursen kollapset, noe som kanskje ikke har blitt tatt nok hensyn til tidligere.

- Det er fortsatt ganske åpent, men sannsynligheten er større for en renteheving.