- Krybbedød kan skyldes bakterier

Blant annet infeksjoner som skyldes bakteriene gule stafylokokker og E.coli, kan være den virkelige dødsårsaken i en del tilfeller av såkalt krybbedød. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Blant annet infeksjoner som skyldes bakteriene gule stafylokokker og E.coli, kan være den virkelige dødsårsaken i en del tilfeller av såkalt krybbedød. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNok en studie knytter bakterier til krybbedød.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Krybbedød

Plutselig spedbarnsdød er definert som plutselig og uventet død hos spedbarn eller småbarn, der man ikke klarer å finne noen sikker dødsårsak. Det er ingen typisk sykehistorie i forkant av dødsfallet.

Tilstanden opptrer hyppigst i alderen 2-5 måneder, og 90% av tilfellene skjer før 6-måneders alder. Gutter rammes hyppigere enn jenter, og flest tilfeller skjer i vinterhalvåret.

Råd til foreldre for å forebygge krybbedød:

- La barnet sove på ryggen, ikke på magen.

- Ikke la barnet sove sammen med foreldrene i deres seng.

- Temperaturen i soverommet skal ikke være høy (ca 15°C), og barnet skal ikke pakkes inn i for mye klær og dyner.

- Morsmelk synes å beskytte mot plutselig spedbarnsdød.

- Ikke røyk under svangerskapet.

Kilde: Pasienthåndboka

Plutselig og uventet død hos spedbarn eller småbarn, der man ikke klarer å finne noen sikker dødsårsak, kalles krybbedød. Hva som forårsaker krybbedød er fremdeles uklart, men teoriene er mange og området forskes på verden over.

En ny australsk studie viser at prøver fra babyer som har dødd på denne måten, ofte inneholder potensielt skadelige bakterier, melder BBC.

I Norge døde mer enn 100 barn årlig på grunn av krybbedød på 1980-tallet. Forekomsten har de senere årene vært sterkt fallende, og i 2004 ble det kun registrert 11 tilfeller. Nedgangen har kommet etter at man begynte å anbefale at barna skal sove på ryggen.

Det er også andre forebyggende tiltak, som ikke å røyke under svangerskapet eller ikke sove med barnet i foreldrenes seng. Men hvorfor dette hjelper kan man fremdeles ikke helt forklare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gule stafylokokker

Heller ikke den nye studien gir sikre svar, men er en av flere studier den senere tiden som altså knytter bakterier til krybbedød.

Studieforfatter professor Paul Goldwater, som er tilknyttet både The Women's and Children's Hospital og Universitetet i Adelaide, tror at bakterieinfeksjon er dødsårsaken i noen av tilfellene.

Han undersøkte obduksjonsrapportene til 130 babyer som hadde lidd en uforklarlig død, samt 32 som hadde infeksjon som kjent dødsårsak og 33 som hadde dødd av andre kjente årsaker, som trafikkulykker.

Deretter analyserte han bakterier fra såkalte sterile områder, som normalt ikke er bakterieinfisert, for eksempel blod fra hjertet, milten eller ryggmargsvæske, fra krybbedødbabyene og sammenlignet med de 65 andre babyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viste seg at infeksjon i sterile områder sjelden var å se i gruppen med babyer der infeksjon ikke var dødsårsaken. I gruppen med infeksjon som kjent dødsårsak, hadde en av fem infeksjon i sterile områder, mens tilsvarende tall for gruppen av krybbedødbabyer var en av ti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange tilfeller skyldtes infeksjonen bakterien Staphylococcus aureus, eller gule stafylokokker.

Goldwater konkluderer med at hos mange av krybbedødbabyene var stafylokokkinfeksjon den virkelige dødsårsaken.

- Viktig brikke i puslespillet

En tidligere studie gjennomført av forskere ved barnesykehuset Great Ormond Street i London, kom med lignende metoder fram til samme resultat tidligere i år. Der var også E.coli trukket frem som en viktig bakterie.

Ifølge professor George Haycock, fra Foundation for the Study of Infant Deaths, er denne nye kunnskapen en viktig brikke i krybbedødpuslespillet. Men det er fremdeles uklart om den kan bidra til å forebygge tilfeller av krybbedød.

Kilder: BBC og Pasienthåndboka