Republikanernes rakett til himmels

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI rakettfart har republikanerne kommet på offensiven i presidentvalget i november på grunn av en fembarnsmor fra Alaska. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Sarah Palins politiske liv
*Regnes som konservativ. Personlig kristen pinsevenn, sterk motstander av abort.
*Liker jakt og er medlem av våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association.
*Kjent for sin harde kamp for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge. Her er hun uenig med John McCain, som går inn for oljeboring i havet, men ikke i verneområdet i Alaska.
*Også kjent for sitt arbeid mot korrupsjon.
*Blir etterforsket i Alaska for anklager om å ha sparket mannen som var ansvarlig for statens offentlige sikkerhet fordi han nektet å avskjedige en politimann som lå i vanskelige skilsmisseforhandlinger med Palins søster. (©NTB)

Det lyste av stolthet over henne, da hun snakket om sin bakgrunn fra småbyen i Alaska og av sin opprydding i det statlige byråkratiet i Alaska. Hun latterliggjorde det hun framstilte som en elitepreget ledelse av det demokratiske partiet uten kontakt med grasrota i Amerika. Hun godtet seg over ”the good old boys” i oljeindustrien, som var vant med å få det som de ville. Og hun kritisert mediene som våget å stille spørsmål ved hennes kvalifikasjoner.


- De siste dagene har jeg lært meget raskt at hvis ikke du er et framstående medlem av eliten i Washington, da er det nok til at mediene mener du ikke er kvalifisert, sa Palin mens publikum ropte ”Sarah, Sarah” og viste håndmalte skilt med det nye republikanske slagordet som ble skapt i natt: ”Palin Power”.

Stående applaus

Etter tre minutter med stående applaus fikk Sarah Palin anledning til å starte talen, der hun innledet med å hylle presidentkandidat John McCain, og konkludere med at ”han er nettopp den type mann jeg ønsker meg som øverstkommanderende”.

Så presenterte hun seg selv og hele sin familie, sønnen Track og døtre Bristol, Willow og Piper før minstemann Trig som ble født i april i år med Downs syndrom. Og ikke minst presenterte hun sin mann Todd, profesjonell fisker og oljearbeider i Alaska. Mens hun snakket om familien, fokuserte TV-kamera på ni årige Piper, som holdt sin lillebror i armene, strøk ham over hodet og på ett tidspunkt, fuktet hånden sin for å rette på sveisen hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er som en vanlig familie, sa hun, vi har våre opp- og nedturer. Og det skjer at de mest alvorlige utfordringene skaper den største glede, og barn med ekstra behov inspirerer til en veldig, veldig spesiell type kjærlighet. Hvis jeg blir valgt har dere en venn og en forsvarer i Det hvite hus, sa hun under øredøvende applaus fra sine tilhørere. Hun hadde full kontroll over forsamlingen og vant nye venner for hvert ord hun sa.

Isolert under forberedelsene

Siden fredag i forrige uke har Sarah Palin vært innelukket på i et hotell i Minneapolis for å forberede den talen hun holdt i natt. Hun må være lærenem. For det var en god tale som bekreftet alt det McCain har sagt om henne, og partiet møtte henne med entusiasme. Også ekspertene mener det var en meget god tale, profesjonelt skrevet av republikanernes profesjonelle taleskribenter, og framført på en elegant måte. Palin mestret den vanskelige kunsten det er for en kvinnelig politiker, å kunne kombinere den kraften velgerne krever i en politiker, med den mykheten velgeren samtidig ønsker å se i en kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det at barn må fraktes til og fra fotball- og håndball- og andre baner er et universelt fenomen. I Alaska er det ishockey som gjelder. Da vet vi hva hun mener når hun kaller seg hockey-mamma, og hele det republikanske partiet synes å identifisere seg med henne. Og vet dere hva som er forskjellen på en hockemamma og en pit bull, spurte hun – og svarte selv: Leppestift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som politiker oppvokst i en småby uten nykker og høytflygende visjoner, påkalte hun likevel imponerende sammenlikning til Harry Truman, som riktignok var demokrat god som noen.

En rekke angrep

Hun hadde en rekke angrep på demokratenes presidentkandidat Barack Obama og visepresidentkandidat Joe Biden, og like før hun fikk ordet, sa New Yorks tidligere borgermester, Rudy Giuliani, at Sarah Palin har mer beslutningserfaring enn både Obama og Biden til sammen. Eller som Palin sa det: Barack Obama står bak to selvbiografier, men ikke en eneste viktig lovgivning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved avslutningen av talen kom presidentkandidat John McCain opp på podiet og spurte ut i salen: Synes ikke dere vi gjorde det rette valget av visepresident? Ja, ropte alle unisont.

Glemt var valgkampens vanskelige problemstillinger. Selv om Palin står langt fra det Hillary Clinton sto for i saker som er spesielt viktige for kvinner, som for eksempel abort, vil demokratene Obama og Biden møte kamp om de kvinnelige velgerne som ennå er skuffet over at Hillary Clinton verken ble kandidat til president- eller visepresidentstillingen.

Demokratenes muligheter nå ligger i å svare med faktisk informasjon om planer og ideer om for eksempel hvordan amerikansk økonomi kan forbedres, tilbakevise usannheter og kreve løsninger. For nå har Palin utfordret Obama i det å kunne inspirere velgerne. Palins innsats i natt har brakt en ny dimensjon inn i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysende stjerne

Mindre en uke etter at hun ble brakt inn i nasjonens rampelys etter McCains overraskende valg, er hun nå blitt det republikanske partiets lysende stjerne og nevnes allerede som en sannsynlig leder for partiet i neste generasjon. Hun har skapte respekt først for sin landsens bakgrunn i en småby i Alaska, og skapte respekt for sin families holdning til nyheten om hennes 17 årige datters svangerskap.

Hun har samtidig brukt familien bevisst for å skape sympati for seg selv som politiker, og det klan være bra og vellykket i gode tider. Men det kan skape store problemer både for henne selv og familien dersom noe skulle begynne å gå galt. Normalt foretrekker politikere ihvertfall til en viss grad å skjerme sin familie, selv om det her i Amerika er det mer vanlig enn i Europa å stille hele familien på podiet og tilby dem alle til velgerne.

I tillegg er det naturligvis farlig å bygge hele vurderingen av en politiker på en eneste tale. Likevel, det er det eneste vi har sett av henne og det vi så var meget bra. Men det gjenstår å se hvordan hun vil møte hverdagen med de harde, vanskelige spørsmålene fra et velorientert pressekorps og hvordan hun vil møte debatten mot demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden. Det kan være lite tvil hvem av dem som har best kvalifikasjoner og mest erfaring.

Men det vet vi alle, kvalifikasjoner og erfaring er ikke alltid det avgjørende i politikken.