Var Tycho Brahe far til Shakespeare?

Den danske vitenskapsmannen Tycho Brahe (venstre) lanseres som far til verdens mest kjente dramatiker, William Shakespeare (høyre). Foto: Wikipedia.org.
Den danske vitenskapsmannen Tycho Brahe (venstre) lanseres som far til verdens mest kjente dramatiker, William Shakespeare (høyre). Foto: Wikipedia.org.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDansk forfatter hevder den berømte danske vitenskapsmannen Tycho Brahe var far til William Shakespeare.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den oppsiktsvekkende teorien lanseres i en ny spenningsroman signert den danske forfatteren Ib Lucas. I sin bok «Manden på tapetet» hevder forfatteren at Tycho Brahe og William Shakespeare var far og sønn.

I et intervju med Berlingske Tidende innrømmer imidlertid Lucas at han ikke har noen konkrete beviser for at det er et nært familiært slektskap mellom den berømte danske vitenskapsmannen og verdens mest kjente dramatiker.

– Nå er jeg jo historieforteller, og jeg har ingen konkrete beviser på min teori. Dessuten synes jeg at fiksjon er en mer spennende måte å fremstille tingene på, er forklaringen fra Ib Lucas.

Teorien hans er altså basert på indisier. Indisiser, som selv ikke den danske avisen helt klarer å ta for god fisk.

To be, or not to be

Ifølge Berlingske Tidende når indisiene i boka til tider Dan Brown'ske dimensjoner. Som for eksempel når Ib Lucas påstår at det berømte Hamlet-sitatet «To be, or not to be» i virkeligheten er en henvisning til Tycho Brahes initialer (T.B).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre beviser på det hemmelige farskapet skal ifølge forfatteren være at Tycho Brahes plutselige død, muligens på grunn av forgiftning, blir gjengitt i stykket «Hamlet», hvor prins Hamlets far dør av samme årsak.

Ib Lucas har også prøvd seg på en forklaring på William Shakespeares forsvunnende år. Fra perioden mellom 1585 til 1591 vet man nemlig ingenting om Shakespeares liv og hva han foretok seg. Lucas' teori er at Shakespeare i disse seks årene befant seg i «sin fars» laboratorium på øya Ven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ovebevist

Realistisk eller ikke, forlaget Lindhard og Ringhof som står bak utgivelsen av spenningsromanen, hevder imidlertid at en anonym Tycho Brahe-ekspert har lest manuskriptet til boken, og at tilbakemeldingen går på at alle historiske fakta holder.

Ib Lucas selv er overbevist om at det sensasjonelle slektskapet er reelt, og at den engelske dramatikeren virkelig ble far til Shakespeare i en alder av atten år. Han mener også at slektskapet skal være enkelt å bevise:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En DNA-prøve fra både Tycho Brahe og Shakespeares grav vil raskt kunne bekrefte eller avkrefte min teori.

For de som ikke har fulgt med i timen:

Tycho Brahe (1546 - 1601) var en dansk vitenskapsmann som grunnla den moderne observerende astronomien. På grunnlag av Brahes observasjoner og målingen kunne hans elev Johann Kepler stille opp lovene for planetenes bevegelser.

William Shakespeare (1564 - 1616) regnes for å være den engelsktalende verdens største dramatiker. Han ble født i Stratford-upon-Avon og skrev ca 40 skuespill i løpet av sin karriere, hvorav Hamlet, Macbeth, Othello og Romeo og Juliet er blant de mest kjente.

Det er forøvrig ikke første gang William Shakespeare er offer for konspirasjonsteorier. For to år siden utgav forfatter Erlend Loe sammen med Petter Amundsen boken «Organisten». Her blåser de liv i en gammel teori om at det egentlig er den britiske statsmannen og filosofen Francis Bacon som står bak Shakespeares dramatikk og lyrikk.