Hillarys fineste tale for gjenforening

Aurora fra Texas var en av dem som standhaftig sto med sitt Hillary-skilt før talen i natt. Var Hillary Clintons tale nok til at hun skifter mening? Foto: Audun Tjomsland.
Aurora fra Texas var en av dem som standhaftig sto med sitt Hillary-skilt før talen i natt. Var Hillary Clintons tale nok til at hun skifter mening? Foto: Audun Tjomsland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHillary Clinton etterlater ingen tvil, hun vil forene partiet bak kandidat Obama. Hennes tale i natt kan være akkurat det som kan føre Barack Obama til seieren i november.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Denver) Politiske eksperter bøyer seg i støvet for Hillary Clintons evne til å reise seg mot utfordringene og være best når det gjelder mest. Hennes publikum lot seg rive med, mange av dem var rørt til tårer, samtidig som de heiet i begeistring, viftet med flagg, plakater og alt de hadde tilgjengelig for å vise sin støtte til Hillary.

Den som har fulgt presidentvalgkampen siden den startet offisielt i begynnelsen av januar i år, mener at dette kanskje var Hillary Clintons både viktigste og beste tale, noensinne. Og i hvert fall var det den av hennes taler som har fått den beste mottagelsen.

Se ABCTV: Hillarys tale

Stem på Obama

Hillary Clinton ba i klare ord alle sine 18 millioner velgere stemme for Obama ved valget i november. Hun mente at når de i nominasjonsvalgene stemte på henne, var det ikke bare på grunn av Hillary, det var på grunn av alt det hun står for og på grunn av de mange skjebner hun har fortalt om. Hun har møtt folk som lider enten på grunn av en krig regjeringen har satt i gang, på grunn av mangelen på syketrygd for alle, eller på grunn av økonomisk mishandling av den amerikanske nasjon og de amerikanske familier. Den som tror på det partiet står for og hva dets president vil gjøre, bør stemme på Obama, mente Hillary Clinton.
Hillary Clinton brukte mye av sin taletid på å henvende seg direkte til alle de kvinnene som hadde stemt på henne, og det var mange kvinner som etter hennes tale syntes det var vanskeligere enn noen sinne å akseptere at hun som kvinne var så nær å vinne nominasjonsvalget uten å gjøre det, og at hun heller ikke ble valgt til å bli kandidat for stillingen som visepresident.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tydelig at ikke bare Obama, men også Hillary Clinton, har skapt folkebevegelser bak sitt kandidaturer. Dersom demokratene i løpet av resten av landsmøtet og innspurten i valgkampen kan makte å få disse to folkebevegelsene til å smelte sammen, da vil demokraten Barack Obama vinne valget.

Obama ikke egnet?

Republikanerne og skeptikere nølte imidlertid ikke et øyeblikk, de sendte i samme øyeblikk som talen ble avsluttet, ut en melding om at hun aldri sa et ord om at hun nå likevel mener at Barack Obama er egnet til bli landets president. Det var hennes hovedpoeng i kampen om nominasjonen, at hun hadde mer og bedre egnet erfaring til å være nasjonens leder. Og i dag har republikanerne overtatt det argumentet, spesielt etter russernes invasjonen av Georgia, at USA trenger en president med mer erfaring og mer kunnskap om sikkerhets- og utenrikspolitikk enn det Obama har. Men det vil Hillary Clinton få mange anledninger til å si senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlingen av partiet blir et drama i tre akter. Først akt var Hillarys tale i natt, annen akt blir Bill Clintons tale og avstemningen om nominasjonen, og tredje akt blir innspurten i valgkampen med alle hovedaktørene i aksjon, inkludert to entusiastiske Obama-tilhengere, Hillary og Bill Clinton.

- Mine venner, det er på tide vi tar tilbake det landet vi elsker. Enten dere stemte på meg eller på Barack, er dette tiden for å gjenforene partiet, og samle det om en, felles hensikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dilemma

En kvinne blant delegatene framsto etter talen for en av dem som ikke ville gi etter. Hun vil forsatt stemme på Hillary i nominasjonsvalget på landsmøtet selv om Clinton frigjør sine delegater, hun vil ikke være illojal mot Hillary, og hun vil ikke stemme på republikaneren John McCain. Men hun fikk seg heller ikke til å si at hun vil stemme på Obama. Til tross for Hillary Clintons helhjertede innsats og gode tale i natt, er det ennå uvisst hva de som ennå sto standhaftig med Hillary-skilt og i Hillary-genser utover ettermiddagen før hennes tale i kongresshallen senere på kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en sjenerøs tale, hvor hun roste Barack Obama og hans hustru Michelle, og han som fikk den posisjon mange mener Hillary burde fått, visepresidentkandidat Joe Biden. Obama ringte da også straks etter talen og takket Hillary for hennes storsinnede og gode tale. Han hørtes lettet ut, over at Hillary var så tydelig og helhjertet, og at han også har fått meldinger om at Bill Clinton i morgen vil være like helhjertet.

Hovedtaler Warner

Før Hillary Clinton fikk ordet, var det tidligere guvernør i Virginia, 45 år gamle Mark Warner, som holdt det som ble lansert som landsmøtets hovedtale. Den druknet nok noe i Hillary Clintons tale. Det var et typisk tilfelle av å hoppe, denne gang ikke etter, men før Wirkola.

Landsmøtets hovedtaler er gjerne en ung, fremadstormende politiker i det demokratiske partisystemet. For fire år siden var det Barack Obama som hadde oppgaven. I år var det Mark Warner. Vi får høre mer til Warner i amerikansk politikk i årene som kommer. Han var forøvrig en av dem som oftest ble nevnt i diskusjonen om hvem som skulle bli Obamas visepresidentkandidat, inntil han selv trakk sitt navn ut av diskusjonen fordi han ville heller satse på å bli senator fra Virginia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mark Warner appellerte til tilhørerne om å ville være med på å vinne kappløpet om framtiden. - Vi er alle med på dette, sammen, for ingen amerikaner må bli stående igjen når Amerika vinner kappløpet om framtiden, sa Mark Warner.

Suksess og fiasko

Han er selv en vellykket forretningsmann fra Virginia, men han fortalte alle dem som ikke er fullt så vellykkede, at han ikke lyktes med en gang.

- Mitt første firma gikk konkurs etter seks uker. Mitt neste firma var mye mer vellykket, det gikk konkurs etter seks måneder, fortalte Warner til tilhørernes store begeistring fordi i den situasjonen som Amerikas økonomi er inne i, er det mange som opplever tunge tider.
Men så fikk Warner suksess, da han satset på mobiltelefoner. Har fortalte at hans venner advarte ham og sa at ingen, noen gang, vil ønske å ha telefon i bilen. Firmaet vokste, gjennom mye hardt arbeid og vellykket satsing fra blant Warners side. Selskapet som da ble kalt Fleet Call, har senere utviklet seg til det vi i dag kjenner som Nextel.