Vender ryggen til Afghanistan

Norske soldater fra Telemark bataljon under et besøk fra president Hamid Karzai i Mazar-e-Sharif. Foto: Scanpix.
Norske soldater fra Telemark bataljon under et besøk fra president Hamid Karzai i Mazar-e-Sharif. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p37 prosent av de ansatte i Forsvaret sier blankt nei til å delta i internasjonale operasjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en spørreundersøkelse foretatt internt i Forsvaret. Over halvparten av de 15.845 ansatte i Forsvaret har svart på undersøkelsen. At så mange sier nei til oppdrag utenfor Norges grenser illustrerer godt det generalinspektøren for Hæren, generalmajor Robert Mood, har gitt utrykk for en rekke ganger. Han har gjentatte ganger sagt at presset på offiserene er for høyt, og at det er en reell fare for slitasje på mannskapene.

Spørsmålet de forsvarsansatte fikk er: Jeg er interessert i å delta i internasjonale operasjoner de neste to årene. Mens 37 prosent sa seg helt uenig i utsagnet, valgte 9,5 prosent å si seg delvis uenig. Dermed er det hele 46,5 prosent av de ansatte som stiller seg negativt til å tjenestegjøre i utlandet. På motsatt side av skalaen har 19 prosent sagt seg helt enig i utsagnet, mens ytterligere 19 prosent er delvis enige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mer enn nok

Generalinspektør for Hæren Robert Mood, sier til ABC Nyheter at det er flere grunner til at antallet som har svart at de ikke kan tenke seg å delta i internasjonale operasjoner de neste to årene. De 37% som ikke ønsker å dra i utenlandsoperasjoner de kommende to årene er et tall som er gjennomsnittlig for hele Forsvaret.

- Det er viktig for Hæren å ta godt vare på folkene våre, så i spesielle livssituasjoner bør det gå to år eller mer der utenlandsoppdrag er uaktuelt for våre ansatte. Generelt søker mange av de yngre soldatene seg til Hæren fordi de ønsker å tjenestegjøre internasjonalt, sier Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker samtidig at presset på å reise ut er spesielt stort for ansatte i Hæren.

- Hæren er presset og har lav bemanning ift de oppdragene som vi pålegges å løse, både ute og hjemme. Det fører til at flere typer soldater vi har få av, med spesialkompetanse, må reise ut oftere enn de burde. Hæren er så liten at erfaring fra operasjoner med våre allierte er avgjørende. Det betyr at vi må være der våre allierte er, sier Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjener like mye hjemme

Leder i Befalets fellesorganisasjon, Eivind Solberg, mener det kun er bedre vilkår som kan gjøre utenlandsoperasjoner mer attraktive.

- De vilkårene som eksisterer er ikke tilstrekkelige til den ekstra belastningen. Det er totalpakken er ikke god nok, sier Solberg.

I sommer skrev ABC Nyheter at norske offiserer kan regne med å tjene like mye på tjeneste i Norge som i Afghanistan.

- Det betyr bare en ting, at vilkårene er for dårlige. Og så er ikke forsikringsordningene gode nok, sier Solberg.

Interessen for utenlandsoperasjoner er lavere i år enn for ett år siden.

- Det er nok et uttrykk for at belastningen er for konsentrert på små miljøer. Det har vært hæren som har tatt belastningen i oppdragene den siste tida, sier Solberg.


Les flere nyheter fra Asia og Midtøsten på Startsiden.