- Færre psykisk skadde soldater utenlands

De norske soldatene på oppdrag utenlands rapporterer selv om færre psykiske problemer enn de som er hjemme. Foto: Forsvarets mediesenter
De norske soldatene på oppdrag utenlands rapporterer selv om færre psykiske problemer enn de som er hjemme. Foto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForsvaret har undersøkt hvem som rammes av psykiske lidelser, og resultatet er overraskende. Det er færre soldater på oppdrag utenlands som rammes enn blant de som «bare» går hjemme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanitetssjef Dag Hjelle er ikke overrasket. - De som velges ut er svært friske, mener han. Foto: ScanpixSanitetssjef Dag Hjelle er ikke overrasket. - De som velges ut er svært friske, mener han. Foto: Scanpix

De to siste dagene har ABC Nyheter fortalt historiene til to norske veteraner. En 57-åring, som vil være anonym, sliter med psykiske senskader , mens Svein Viland som overlevde helvete på jord har kommet igjennom uten senvirkninger.

Forsvarets sanitet har laget en undersøkelse om forekomst og risiko for forsvarspersonell som rammes av det som tidligere ble kalt Libanon-syndromet, Posttraumatisk stressyndrom (PTSS). Denne er datert november 2007.

I rapporten, som ABC Nyheter har fått innsyn i, kommer man til en overraskende konklusjon:

«Deltakere i intops (internasjonale operasjoner, red. anm.) rapporterte sjeldnere enn andre posttraumatiske stressplager».

- Men dette er ikke så overraskende, mener brigader Dag Hjelle, sjef for Forsvarets sanitet (Fsan).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De som velges ut til internasjonale operasjoner er ved svært god psykisk og fysisk helse, sier han til ABC Nyheter.

I tillegg minner han om at det kan forekomme en viss grad av underrapportering.

- Men neppe i forhold til alvorlige lidelser. Hvis problemene er store nok, så blir de synlige i mange sammenhenger. Alvorlige skader vil bli fanget opp av flere kanaler, sier Hjelle.

Talsmann for Veteranforbundet Siops (Skadde i internasjonele operasjoner), Anders Grindaker, mener derimot at Fsans undersøkelse inneholder en alvorlig feil.

- Hva med de som har gått ut av aktiv tjeneste, hvor er de i dette tallmaterialet, spør han.

- Det er kjernen. Hvordan går det med de som har sluttet? Det forteller ikke Forsvarets undersøkelse noe om, slik jeg leser den, sier Grindaker som minner om at mellom 500 og 700 slutter årlig.