Allis Helleland trekker seg

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAllis Helleland trekker seg som direktør for Nasjonalmuseet, etter lengre tids konflikter med de ansatte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allis Helleland meddelte mandag styret at hun sier opp sin stilling som direktør for Nasjonalmuseet for kunst.

– Det har vært et utfordrende år her i Oslo, men slik som forholdene er, finner jeg det vanskelig å komme videre med utviklingen av Nasjonalmuseet. Det beste valg for meg er derfor å trekke meg fra stillingen som direktør. Jeg ønsker museet og alle medarbeiderne at de lykkes å komme i mål med det nye museet på vestbanetomten. Jeg gleder meg til å se det realisert i 2014, sier Allis Helleland i en uttalelse.

Mange konflikter

Helleland leverte sin oppsigelse samme dag som resultatene fra en kartlegging av arbeidsmiljøet ved museet ble lagt fram. Rapporten viste at de ansatte opplever arbeidsmiljøet som negativt, og at dette dels dreier seg om problemer som går langt tilbake i tid.

Konflikten toppet seg i vår, da de ansatte uttrykte mistillit til både Helleland og styreleder Christian Bjelland. Helleland ble blant annet kritisert for å overkjøre museets fagfolk når det gjaldt innkjøp av kunst, for sin lederstil og sin personalbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten måtte til slutt håndteres av kulturminister Trond Giske, som krevde partene inn på teppet i slutten av april. De ansatte og ledelsen kom da fram til en felles plattform for å løse konflikten ved museet.

De tillitsvalgte avviser at de har presset på for å få Allis Helland til å gå av.

– Vi har ikke ønsket noens hode på et fat, og har ikke presset på for å få Allis Helland til å gå av, sier tillitsvalgt Tom Klev til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at han tar Hellelands avgang til etterretning, og at de ansatte nå er opptatt av å se framover for å få Nasjonalmuseet på skinner igjen.

Giske ba styret fortsette

I en kunngjøring sier styret at de beklager situasjonen som har oppstått, men respekterer den beslutningen Allis Helleland har truffet.

Styret skriver videre de fant det naturlig å foreslå å stille sine plasser til disposisjon overfor kulturminister Trond Giske (Ap).

– Statsråd Giske har imidlertid oppfordret styret til å fortsette i sin funksjon. Etter en samlet vurdering finner styremedlemmene å imøtekomme anmodningen, skriver styret i en pressemelding.

Styret har konstituert Ingar Pettersen som daglig leder.