- Utesteng nasjoner fra OL

Johan Kaggestad går knallhardt ut mot nasjoner som ikke jobber nok med dopingproblematikken. (Foto: Scanpix)
Johan Kaggestad går knallhardt ut mot nasjoner som ikke jobber nok med dopingproblematikken. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJohan Kaggestad mener nasjoner som ikke systematisk tester utøvere utenfor konkurranse bør utestenges fra de olympiske leker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før lekene i Beijing for alvor tar til har en rekke internasjonale stjerner fått startnekt på grunn av brudd på dopingbestemmelsene. Nå tar en av Norges fremst idrettskjennere, sykkel- og friidrettsekspert Johan Kaggestad, bladet fra munnen.

Jelena Soboleva er foreløpig én av elleve russere som er nektet start i OL. (Foto: Scanpix)Jelena Soboleva er foreløpig én av elleve russere som er nektet start i OL. (Foto: Scanpix)

- De nasjonene som ikke bedriver en aktiv bekjempelse mot dopingmisbruk utenfor konkurranse, bør utestenges fra de olympiske lekene. I dag kan veldig mange utøvere dope seg opp mot OL og kanskje gå fri under mesterskapet, sier en svært engasjert Johan Kaggestad til ABC Nyheter.

Stormakter ut

Om Kaggestad får det som han vil kan det bety at stormakter som USA og Russland ikke blir å se når de gjeveste medaljene i internasjonal idrett skal deles ut. Han mener at størrelsen på nasjonen er underliggende i slike viktige saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig at de store nasjonene går foran som eksempler og markerer at dette er noe vi ikke kan godta, sier han og ramser opp nasjoner som har et lite utviklet antidopingarbeid.

- Land som ikke er engang er i nærheten av å jobbe sterkt nok mot doping er nasjoner som Italia, Kasakhstan, Romania, Bulgaria og Hellas, og ikke minst Russland. Og fortsetter:

- Jeg tviler vel også på at USA tar dette særlig på alvor.

Han mener at det som nå rulles opp i forbindelse med lekene i Kina er et godt bevis på at det hele er meget nøye planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter alt som er kommet frem den siste tiden så er dette helt tydelig er satt i system og jeg tror at vi bare har sett toppen av isfjellet. Men takket være svært utviklede og gode testmetoder, så er det vanskeligere å slippe unna enn tidligere.

- Lær av sykkelsporten

Det er den russiske OL-troppen som i forkant av OL har fått merke det internasjonale dopingbyrået WADAs jakt på dopingsynderne sterkest. Ifølge Kaggestad må langt flere nasjoner nå ta inn over seg at det kreves betydelige midler til bekjempelse av idrettens kanskje aller største problem i moderne tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Både nasjonale forbund og de underliggende særforbund må bruke betydelig med penger på antidopingarbeid. Det må jobbes knallhardt hver dag for å komme problemet til livs.

Kaggestad, som i dag er knyttet opp mot det sportslige apparatet i Vålerenga Fotball, mener ulike internasjonale særforbund faktisk bør lære av den «dopingforfulgte» sykkelsporten.

- Sykkelsporten har tatt kraftig tak i problemet, det så vi senest under årets utgave av Tour de France. Der ble utøvere som i forkant, og i starten av rittet, hadde unormalt høye blodverdier fotfulgt, og det endte med at de som hadde jukset ble tatt. Slik som det er nå så bør spesielt friidretten ta dette problemet for alvor innover seg. Den idretten er faktisk ikke det spor bedre enn hva sykkel er.

Les: Enda en russer dopingtatt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaggestad mener sykkelsporten har tatt dopingproblemet på alvor og at idretten forøvrig kan lære av dem. Her forlater Cofidis´Sylvain Chavanel en test i årets ritt. (Foto: Scanpix)Kaggestad mener sykkelsporten har tatt dopingproblemet på alvor og at idretten forøvrig kan lære av dem. Her forlater Cofidis´Sylvain Chavanel en test i årets ritt. (Foto: Scanpix)

Aldri rent

Kaggestad, som tidligere også har jobbet som sportslig koordinator for Olympiatoppen, tror vi aldri vil få en helt ren idrett, men at det i fremtiden nok vil være færre som «ryker i garnet».

- Det vil alltid være noen som tøyer strikken langt. Flere vil garantert bikker over og med det bli tatt. Men jeg både håper, og tror, at tilfellene vil minske. Det jobbes godt på mange plan innen antidopingarbeid, det ser vi med all tydelighet nå i forbindelse med OL. Men det vil være utopi å tro at det en gang i fremtiden ikke vil være én eneste utøver som prøver å jukse.

Idrettseksperten nevner som eksempel et miljø hvor «melet i posen» trolig ikke er helt rent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har vært diskusjoner i Frankrike vedrørende det fransk-marokkanske friidrettsmiljøet hvor det påstås å ha vært utstrakt misbruk av doping. Khalid Skah (tidligere BUL-løper journ. anm.) ble i fjor omtalt i den store franske avisen L'Equipe som en juksemaker.

- Det er slike miljø det må settes knallharde tiltak mot.

Kaggestad mener at det i dag er urettferdig.

- Det må være likhet for alle. Vi kan ikke ha det slik at noen nasjoner lar sine utøvere gjøre som de vil utenfor konkurranse, mens andre må forholde seg til strenge regler og nesten la seg teste daglig.

___________________________________________________________________________

Les mer om de olympiske leker på Startsiden.no