Gammel kropp i et ungt sinn

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- For meg er det å skrive om noen som ligner meg selv en billig løsning, sier Solveig Moen Rusten (27). I ”Lyden av de andre som bor her” har hun skrevet om en eldre mann.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville ikke markedsføre meg selv gjennom boka mi. Jeg ville virkelig forsøke å unngå å skrive om meg selv. Det har vært et ideal å skrive om mennesker som i hvert fall i det ytre er annerledes enn det jeg er, sier Rusten.

«Lyden av de andre som bor her» er hennes debutroman. Det er en parallell-historie om en ung gutt og en gammel mann som begge forsøker å få kontroll over tilværelsen etter at de har mistet noen de er glad i.

- Det å velge å skrive om noen med et annet kjønn og alder ble en måte å skille mellom meg selv som person og forfatter. Den måten å jobbe på passer meg, og jeg tror jeg vil fortsette med det fremover også, sier hun.

Solveig Moen Rusten er 27 år gammel og jobber på et bibliotek i Oslo.

- Da jeg begynte å jobbe der ble jeg deppa av alle bøkene. Jeg spurte meg selv: Er det plass til en til?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men for ordens skyld, nå er jeg ikke deppa lenger, presiserer hun.

Hennes romankarakter Gustav Hartvigsen er en gammel mann med stokk og dårlig balanse, som må omdefinere livet sitt etter at kona hans dør i en ulykke.

- Han savner henne, men han finner ut at hun har begrenset ham også. Nå har han kjørt seg litt fast, og vil komme tilbake til livet.

- Jeg var interessert i måten døden rammer hverdagen. Ofte handler jo livet om rutiner og vaner. Når noen som står deg nær dør er det trist, men det betyr også at rutinene brytes, sier Rusten

Hun forteller at det å skrive fra synsvinkelen til en mann også gav henne en tydelig litterær tradisjon å sette ham inn i.

- Den såkalt store litteraturen handler om jo ofte om menn. Det er en tyngde i det. Det er noe litterært ved en gammel mann. Han passer til å være en romanfigur, sier Rusten.

Hun nevner Kjell Askildsen og Fjodor Dostojevskij som forfattere som har vært viktige for henne.

Debutanen har ett håp for hvordan boken vil bli mottatt.

- Jeg håper at de som leser den ikke legger den fra seg før de har lest den ferdig, sier Rusten.