Ny Star Wars-film

Klonene går i krigen.   Scene fra Lucasfilms første animerte Star Wars film Star Wars: The Clone Wars. Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM.
Klonene går i krigen.   Scene fra Lucasfilms første animerte Star Wars film Star Wars: The Clone Wars. Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKlonekrigene kommer til norske kinoer neste uke. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av Star Wars fans kan spenne sikkerhetsbeltene i sine sinns X-winger. Star Wars-eventyret tar tilsynelatende aldri slutt, og neste uke er det atter duket for en ny kinofilm med lyssverd og små grønne menn i en galakse langt, langt borte.

Denne gangen slipper man endog å bivåne det anstrengte skuespilleriet til Hayden Christensen, da hele filmen er animert. I og for seg ikke en unaturlig utvikling for en filmserie som har beveget seg fra modeller og tøydrakter til CGI-grafikk og pixler siden den først så dagens lys i 1977.

- Det er Lucas’ animasjonsstudio i Asia som har laget den nye filmen, som tar for seg en viktig hendelse i Star Wars-universet. Klonekrigen ble referert til allerede i den første filmtrilogien som ble produsert på 70-80-tallet, sier tegneseriesansvarlig ved Outland Oslo, Espen Jørgensen, til ABC Nyheter.

- Denne filmen er nok rettet mot et noe yngre publikum enn de tidligere kinofilmene.

Det har tidligere også gått en tegnefilmserie på Cartoon Network som het Clone Wars. Denne hadde en enda enklere stil, og hadde svært korte episoder. Også den nye helaftens spillefilmen vil spinnes videre i en 22-episoder lang serie, melder Time Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt vs. ondt

Star Wars: The Clone Wars er satt til perioden mellom filmene Episode II: Attack of the Clones (2002) og Episode III: Revenge of the Sith (2005). Anakin Skywalker, som ennå ikke har rukket å bli Darth Vader og kjempeslem, bare passelig gotisk mørk, er ute og flyr med sin (kvinnelige) lærling Ahsoka Tano. De vil måtte konfrontere den lett korpulente forbryterkongen Jabba the Hutt, og formodentlig et menasjeri av lyssverdsvingende pøbel.

- Klonekrigene skildrer opprøret mellom jediridderne og sithene, der sithene på en måte skulle utrydde jediridderne. Mange vil nok si dette er den viktigste hendelsen i Star Wars-universet, i forhold til hvilken retning ting tar, sier Jørgensen.

- Hvem er sithene?
- Sithene er en ond variant av jediridderne, som vil ta over verden og tilintetgjøre dem. Det er den klassiske kampen mellom det gode og det onde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen settes her til lands opp med både norsk og engelsk tale, og har premiere på norske kinoer 15. august. Den har førpremiere på Colosseum kino lørdag 9. august klokken 12. Da vises den norske versjonen, og det dukker opp kostymerte storm- (eller skulle vi si klon?) troppere. Billetter til førpremieren kan kun kjøpes via VG Filmklubb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.


Milliardbutikk

Per i fjor hadde Star Wars-filmene tjent inn 4,3 milliarder dollar, melder AOL UK. I tillegg til dette kommer inntektene fra salg av produkter knyttet til filmene. Star Wars’ opphavsmann George Lucas har blitt mangemilliardær takket være filmene, og merkevaren er fremdeles storindustri, 31 år etter at den første filmen kom på kino.

- Lucas har vært flink til å fikse avtaler om merchandise med Burger King og lignende, og tjener penger som gress på Star Wars-serien. Når han lagde den første filmen gjorde han en avtale med Fox, som ikke ga ham så mye penger, om at han skulle få rettighetene til å putte Star Wars-navnet på hva som helst. Det ble alt fra leker til spill, DVDer, tegneserier, bøker, lunchbokser, dynetrekk, you name it, sier Jørgensen.

Han er usikker på hvordan den nye helanimerte filmen vil ta seg ut.

- I Star Wars synes jeg datagrafikken har vært litt både og. Jeg likte ikke så godt etterbehandlingen den opprinnelige trilogien har fått med data. Episode I-III er noe bedre, men det er en del svakheter der også, spør du meg. Jeg tror for eksempel figuren Jar-Jar Binks irriterte de fleste som var eldre enn fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjente skuespillere

Noen av skuespillerne fra de tidligere filmene gir sin stemme til den engelske versjonen. Anthony Daniels, som i alle år har portrettert den nervøse roboten C3PO dukker opp, det samme gjør den klassiske skrekkfilmskuespilleren Christopher Lee (Count Dooku) og tøffasen Samuel L. Jackson (som jedirirådsmedlem Mace Windu).

Det finnes også planer om en fortsettelse i form av en tv-serie med ekte skuespillere. Denne vil ikke være direkte knyttet til handlingen i filmserien, og skal etter sigende få en mørkere tone.

- TV-serien vil handle om de lavere nivåene i Star Wars-universet, om det som skjer i «dypet», sier Lucas til Herald Sun.


Opptakene til tv-serien er ventet å starte i Australia senest innen 2010.

(Klikk på bildene under for å åpne galleri)

Alle Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.Alle Foto/Copyright: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.


Finn mer informasjon om film og kino på Startsiden.