- Hadde gledet seg til klatreturen lenge

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRolf Baes K2-ekspedisjon var en tur han hadde sett fram til i lang tid. Den ble også den siste i et liv preget av eventyr i fjell, snø og is.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Rolf Bae
•Klatrer og eventyrer, 33 år
•Født i Trondheim, bodde i Stavanger, omkom under bestigning av verdens nest høyeste fjell, K2 i Pakistan
•Gift med klatrerkollega Cecilie Skog, som også deltar i K2-ekspedisjonen
•Har gått på ski til begge polpunktene, padlet gjennom North West Territories i Canada og nådde tidligere i sommer toppen av Great Trango Tower i Pakistan (©NTB)

Den norske klatreren og eventyreren omkom fredag da han ble tatt av et isras på verdens nest høyeste fjell, K2 i Pakistan.

De vet ikke om de får hentet Bae. Les alt om det her.

Fjellet er av klatrere regnet som det vanskeligste å bestige av verdens 14 fjelltopper over 8.000 meter.

Bae gjorde et forsøk på å nå toppen av K2 første gang i 2005, men måtte snu. Også da klatret han sammen med Cecilie Skog, som han senere giftet seg med.

– Rolf og Cecilie hadde sett fram til denne turen i lang tid. Da de kom tilbake etter ekspedisjonen i 2005 hadde de så mye å fortelle. De snakket ustanselig om naturen og menneskene de hadde møtt, forteller Bjørn Sekkesæter, som er ekspedisjonens pressesekretær, en rolle han også hadde i 2005.

Da Rolf Bae og Cecilie Skog giftet seg i 2007 ba de gjestene donere gaver til et skoleprosjekt i Himalaya i stedet for å kjøpe tradisjonelle bryllupsgaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klatrebragd

Rolf Bae var en erfaren eventyrer med flere utfordrende ekspedisjoner bak seg. Det er bare en drøy måned siden han nådde et av sine største mål som klatrer: å komme levende både opp og ned den såkalte Norskeruta opp østveggen på Great Trango Tower i det nordøstre Pakistan.

Ruta har fått navnet fordi to nordmenn, Hans Christian Doseth og Finn Dælhi, var de første til å forsere den stupbratte fjellveggen i 1984. Begge to falt imidlertid i døden på vei ned.

5. juni nådde Bae sammen med tre andre nordmenn toppen etter en måned i fjellveggen. Dermed ble de den andre ekspedisjonen noensinne som klarte mesterstykket, men ikke uten dramatikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mistet balansen og hang og dinglet i et tau med åtte stygge kuttskader. Hadde jeg visst hvor galt dette ble, ville jeg aldri dratt, sa Bae til magasinet D2 etter endt ekspedisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens lengste skitur

Sammen med Eirik Sønneland gikk Bae på begynnelsen av tiåret 3.800 kilometer på ski over Antarktis, noe som den gang ble regnet som verdens lengste skitur.

Etter endt ekspedisjon ga de to ut boken «Trollbundet» om den historiske skituren.

Bae gjennomførte også en 2.138 kilometer lang padletur i Nordvestterritoriene i Canada i tillegg til å gå på ski til både Nord- og Sydpolen.

Bae og kona Cecilie Skog hadde også planlagt å krysse Antarktis på ski i vinter. (©NTB)