McCain kritiserer verdensborger Obama

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens Obama legger Europa for sine føtter, fører hans motkandidat McCain kampanje i Ohio, og legger vekt på matvarepriser og det han ellers tror folk er opptatt av.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter /Berlin): McCain er en erfaren politiker som vet at de amerikanske velgerne ikke primært er opptatt av om USAs forhold til Europa er godt. De er mer opptatt av prisene på melk og brød, sitt boliglån og at bensinprisen ikke overstiger fem kroner per liter. Det er derfor interessant å se på de totalt forskjellige kandidatenes utgangspunkt foran høstens presidentvalg i USA: En tar verden med storm, og den andre stiller seg opp foran tar Schmidt's Restaurant and Banquet Haus i Columbus Ohio og sier at han også gjerne vil holde en tale for det tyske folk i Berlin. Men han vil helst holde den som USAs president, ikke bare som kandidat.

Det er langt fra Columbus, Ohio, til Seierssøylen i Berlin, hvor ikke bare 100.000 som vi fikk beskjed om fra politiet først, men hele 200.000 mennesker hadde samlet seg da Obama begynte sin tale litt over klokka 1900 i går kveld.

Likevel kan ingen si hva som vil gi den ene eller den andre kandidaten flest stemmer ved valget i november. Men det er ingen tvil om hvem som få mest oppmerksomhet også i amerikanske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama får mest oppmerksomhet

Obama får mest oppmerksomhet

Det nesten flaut hvor mye oppmerksomhet Obama får i mediene i forhold til McCain, skrev CNN nylig og siterte hvor mye tid de tre store amerikanske TV-selskapene ABC, CBS og NBC bruker på omtale av de to kandidatene. Tyndall Reports, som gjør slike målinger, forteller at Obama hittil i juli måned har fått 114 minutters omtale, mens McCain har fått 48 minutter. Når McCain har vært på reise har han bare hatt med seg tre-fire av de mest lojale reporterne, var det da Obama dro på denne turen til Midt-Østen og Europa, 200 journalister som forsøkte å få de 40 presseplassene i Obamas fly. I tillegg kommer alle de europeiske mediene som ba om akkreditering da Obama kom på besøk. Og amerikanske medier selv har reagert på at alle de tre hovedselskapenes tyngste programledere (ankermenn) er med på turen og har fått hver sine eksklusive intervjuer med kandidaten.

All den oppmerksomheten er det ikke mulig å få kjøpt for penger, verken for Obama eller McCain.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har det kanskje viktigste nyhetsmedium av dem alle, CNN med sendinger over hele verden, dekket hvert skritt av kampanjen. I Berlin sto jeg som ABC Nyheters medarbeider klemt i køen mellom CNNs sjefskorrespondent Christiane Amanpour og en frilanser fra NRK.

Til Midt-Østen med McCain?

Ironisk kom var det McCain som først gikk ut i kampanjen og kritiserte Obama for at han er for uerfaren i utenrikspolitikk. Obama hadde ifølge McCain nesten ikke vært utenfor USAs grenser, og senest 28. mai tilbød McCain seg å reise til Irak sammen med Obama for at Obama skulle få litt utenrikspolitisk erfaring. Det takket Obama høflig nei til. Men så reiste han på egen hånd få uker senere.

McCain fortsetter å kritisere Obamas uerfarenhet og mener han ikke er rede til å lede nasjonen. Den internasjonale reaksjonen på Obamas reise, og hans evne til å få innpass hos regjeringssjefene i de landene han besøker, må imidlertid skape et inntrykk av at han er på bølgelengde med regjeringssjefer i andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhastet seiersrunde

Etter Obamas tale i Berlin i går kveld, ga en av McCains talsmenn, Tucker Bounds, uttrykk for McCains reaksjon:

- Mens Barack Obama tok en forhastet seiersrunde inn i hjertet av Berlin og erklærte seg som ”verdensborger”, fortsatte McCain å presentere sine synspunkter overfor amerikanske borgere som vil avgjøre dette valget. Barack Obama gir en elegant hyllest til landet vårt, men kontrasten er klar: John McCain har ofret sitt liv til å tjene, forbedre og beskytte Amerika. Barack Obama brukte ettermiddagen til å snakke om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil ikke McCain helt gi opp det han trodde ville bli sitt store fortrinn i forhold til Obama: Han forteller om sine gode relasjoner med mange av de europeiske lederne, som han forteller at han har møtt flere ganger. Det gjelder også lederne i Israel og Palestina. Jeg har kjent dem i mange år, og det er svært viktig, særlig med tanke på Afghanistan, sier McCain.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gleder meg at de nye lederne i Europa, særlig i Frankrike og Tyskland, er så mye mer USA-vennlige enn det deres forgjengere var. Det er bare slik det er. Jeg ser fram til å arbeide sammen med dem, sier McCain og mener at den nye positiviteten over Atlanterhavet nå skyldes europeernes endrede holdning, ikke Obama.