Henter ikke Khadr tilbake

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen kanadiske regjeringen kritiseres for å nekte å hente Omar Khadr fra Guantanemo, men regjeringen står på sitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadas regjering mottok i dag mye kritikk for å nekte å hente Omar Khadr fra Guantanamo. Politikere på venstresiden og menneskerettighetsaktivister kritiserer Canadas statsminister, Stephen Harper, for ikke å hjelpe en gutt som mange mener har hatt samme skjebne som barnesoldater.

21 år gamle Omar Khadr er kanadisk statsborger, født i Toronto.

Det melder The Guardian.

Den tidligere kanadiske senatoren og eksgeneral, Romeo Dallaire, fortalte kanadisk tv at det er uhørt at denne gutten ikke får hjelp.

- I årevis har Canada jobbet for å hjelpe andre nasjoner med å rehabilitere barnesoldater. Men vi hjelper ikke våre egne statsborgere, som er i samme situasjon. Han er en barnesoldat som har blitt utnyttet, det er det ingen tvil om, sier han.

Videoen av 16 år gamle Omar Khadr ble offentliggjort av hans advokater denne uken. De håpet den ville føre til at den kanadiske regjeringen hentet gutten og lot ham få prøve saken sin i den kanadiske retten. Khadr er nå 21 år gammel, og har vært holdt fengslet ved Guantanamo-basen de siste seks årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen gråter han, og klager over skader han pådro seg under skuddvekslingen i Afghanistan, der han ble tatt til fange. Etterretningsagenten avfeier klagene hans, og ber ham «spise litt og slappe av» før avhørenene fortsetter.

Les også Første Guantanamo video offentliggjort.

Khadr er mistenkt for å ha kastet en granat som tok livet av en amerikansk soldat i 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lar oss ikke presse

En talsmann for statsministeren sa i dag at videoen av Khadr som trygler moren sin og Canada om hjelp, ikke kommer til å forandre regjeringens mening. Den forrige regjeringen hadde også sett denne videoen før de bestemte at Khadrs sak skulle behandles på Guantanamo.

- Dette er ikke ny informasjon for oss. Vi kan ikke ignorere de alvorlige mistankene mot Khadr, og vi kan heller ikke la oss påvirke av det som står i avisene, sier statsministerens talsmann Kory Teneycke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke terrorist

Khadrs advokat har tidligere sagt at militærretten på Guantanamo ikke er rettferdig, og kun er skapt for å produsere domfellelser.

- Alle som har sett videoen og sett Khadr gråte og rope på moren sin, kan ikke tro at han ønsket å kjempe med hardbarka Al-Khaida terrorister. Denne videoen viser ikke en terrorist, men en redd liten gutt, forteller advokaten. På videoen kan man se en 16 år gammel Khadr som blir forhørt uten å ha sovet på lenge.

Khadr ble arrestert da han var femten år. Dersom han dømmes kan han måtte tilbringe resten av livet i fengsel. Amnesty international har sagt at Khadr er den første personen i verden som blir tiltalt for krigsforbrytelser begått mens han var mindreårig.

Han har kanadisk statsborgerskap, og er den eneste vestlige statsborgeren som fremdeles er fanget på Guantanamo-basen.