Høy musikk gjør deg øltørst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNy forskning viser at folk drikker mer når musikken på utestedene blir høy. Norsk psykolog tror utelivsbransjen kan være klar over sammenhengen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er franske forskere som mener at alkoholinntaket øker, når volumet på musikkanlegget skrus opp. Det skriver forskning.no.

Forskerne fikk full kontroll over volumknappen på to forskjellige utesteder i en mellomstor fransk by. Deretter skrudde de opp og ned på lyden, og observerte hvor mye gjestene drakk. Når musikken var høy, helte bargjestene nedpå mer øl enn når musikken var lav.

- Det er ikke første gang jeg har tenkt tanken at det er en sammenheng mellom høy musikk og økt alkoholinntak, sier Haakon Holmberg til ABCnyheter. Han er psykolog ved A-senteret i Oslo, som behandler mennesker med rusproblemer.

De franske forskerne er ikke helt sikre på hvorfor høy musikk fører til et høyt alkoholinntak, men de har to teorier. Den ene går ut på at musikken fungerer som en stimulans, som får oss til å ønske å drikke mer. Den andre teorien, og mest sannsynlige, er at høy musikk gjør det vanskelig å føre en samtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstatter prat med øl

- Når man ikke kan snakke sammen, retter man kanskje oppmerksomheten mot drikkingen isteden. Jeg har hørt om tilfeller der folk har tatt seg selv i å drikke mer når musikken er høy, sier Holmberg.

Tror du utelivsbransjen i Norge er klar over denne sammenhengen?

- Å, ja. Jeg har hørt at utelivsbransjen er bevisst dette. Det er det samme som med salt snacks. Folk drikker mer når de blir tørste av for eksempel peanøtter. Men det og den høye musikken kan bare forklare en liten del av hvorfor folk drikker mye eller lite. Det er de mange små bidragene som spiller en rolle, forklarer Holmberg.

Hvert år dør 70.000 personer i Frankrike som følge av alkoholisme. De franske forskerne mener at høy musikk må ta sin del av skylden for at mange franskmenn drikker mer enn de bør.

Musikken som ble brukt i forsøket, var hentet fra den franske Topp 40-lista.