– Tiltale mot Sudan-president lite strategisk

Jan Egeland tror det er lite strategisk å stille Sudans president for retten i ICC. Foto: Scanpix
Jan Egeland tror det er lite strategisk å stille Sudans president for retten i ICC. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSjefaktoren ved den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag vil stille Sudans president Omar Hassan al-Bashir for retten. Jan Egeland tror det kan gjøre fredsarbeidet i landet vanskeligere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefaktor Luis Moreno-Ocampo ønsker å tiltale al-Bashir for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Mandag oversender Moreno-Ocampo sine bevis til dommerne i Haag, skriver den amerikanske avisen Washington Post.

Al-Bashir blir blant annet holdt ansvarlig for at tusenvis av mennesker er blitt drept i den sudanske kriseregionen Darfur.

– Ikke unaturlig

Når man tenker på alle massakrene i Darfur er det rart at dette ikke har skjedd før. Likevel vil jeg tro at en tiltale kommer til å skape problemer for de mange FN-operasjonene i landet. Direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Jan Egeland, har møtt al-Bashir ved en rekke anledninger og mener at det ikke er unaturlig at det blir vurdert en tiltale mot den sudanske presidenten.

– Når man tenker på alle massakrene i Darfur er det rart at dette ikke har skjedd før. Likevel vil jeg tro at en tiltale kommer til å skape problemer for de mange FN-operasjonene i landet, sier Egeland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN og Den afrikanske union (AU) har en felles fredsbevarende styrke utplassert i Darfur, men kun 9.000 av de planlagte 26.000 soldatene er på plass.

FN-tjenestemenn i New York frykter at sudanske soldater skal angripe de fredsbevarende styrkene som følge av en eventuell arrestordre på al-Bashir.

Minst sju fredsbevarende soldater ble drept og over 20 skadd i et bakholdsangrep tirsdag, et angrep den sudanske regjeringen gir opprørere skylden for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange andre å ta av

Jan Egeland tror det vil være lite strategisk å fremme en tiltale mot al-Bashir nå. Det finnes en rekke andre under al-Bashirs kommando som har blod på hendene, mener han.

– Jeg mener man først bør gå etter de som har hatt direkte ansvar for massakrene. Det finnes en rekke generaler, oberster og etniske ledere med blod på hender, armer og skuldre. Det vil være mer fornuftig å gå etter dem, sier Nupi-direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig at ledere stilles til ansvar, som i Milosevic-saken. Når det er sagt, vil man trolig aldri få tak i al-Bashir. Samtidig legger han til at det er viktig at ledere som al-Bashir ikke får følelsen av at de står over loven.

– Det er viktig at ledere stilles til ansvar, som i Milosevic-saken. Når det er sagt, vil man trolig aldri få tak i al-Bashir, og akkurat nå er man avhengig av å få inn 100.000 tonn mat, påpeker Egeland.

– Leker med ilden

Den sudanske regjeringen har hele tiden hevdet at den ikke står bak Janjaweed-militsen, som har herjet Darfur-regionen i flere år.

Sudan-ekspert Juliet Flint har imidlertid motsatt oppfatning.

– Det er liten tvil om at krigen i Darfur er styrt på øverste nivå i Sudans statsapparat, sier hun til BBC.

Sudans FN-ambassadør, Abd al-Mahmoud Abd al-Haleem Mohammad, mener sjefaktor Luis Moreno-Ocampo er uansvarlig.

– Ocampo leker med ilden, sier han til Washington Post.

Den internasjonale straffedomstolen har allerede utstedt arrestordre på en minister i den sudanske regjeringen og en militsleder for 51 tilfeller av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. (©NTB)