- Bruk heller målebånd

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLivvidde sier mer enn BMI om hvordan vekten din påvirker helsa, viser dansk forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du vil vite om du er så tjukk at det går utover helsa di, så skal du bruke et målebånd til å måle livvidden. Ifølge en ny dansk studie sier dette centimetermålet mer om din risiko for å bli syk enn den utbredte målemetoden BMI (Body Mass Index), som ser på forholdet mellom vekt og høyde.

Forskere fra Dansk Sundhedsinstitut (DSI), et uavhengig forskningsorgan, har sett på hvordan de to forskjellige målemetodene - BMI og livvidde – henger sammen med kostnadene som helsevesenet bruker på å holde folk friske, melder Videnskap.dk.

- Vi kommer frem til at livvidden er bedre enn BMI når man skal forklare helsekostnader. Og fordi man må anta at det er en viss grad av sammenheng mellom helsekostnader og sykdom taler det for at livvidde er et bedre mål for hvor skadelig overvektig man er, sier Betina Højgaard, som er økonom og prosjektleder i DSI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnlaget for studien er data om 31.000 danskers sykehusinnleggelser, medisinforbruk og lignende. Denne informasjonen er sammenholdt med opplysninger om deres BMI og livvidde.

Mer nyansert bilde

Det er der det blir riktig interessant, fordi flere folk kan bli oppmerksomme på at de er skadelig overvektige. Både BMI og livvidde gir et godt bilde av om folk risikerer å bli syke eller ikke, men for en av seks gir livvidde et mer nyansert og presist bilde enn BMI.

Målebånd kan for eksempel avsløre at visse mennesker med BMI som indikerer normalvekt faktisk er overvektige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel gjelder det mennesker med såkalt eplefasong – der alt fettet ligger rundt magen.

- Disse blir fanget opp av livvidden. Det er der det blir riktig interessant, fordi flere folk kan bli oppmerksomme på at de er skadelig overvektige, sier Højgaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regnestykket virker også motsatt vei. Folk som har BMI som indikerer overvekt kan faktisk være normalvektige, hvis man i stedet måler livvidden. Dette gjelder for eksempel i tilfeller der folk har store knokler, mye muskler eller mye vann i kroppen.

Overvektige er i risiko for å få en lang rekke sykdommer. Blant de viktigste er hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk og diabetes type 2. Disse sykdommene gjør at overvektige har oversykelighet og overdødelighet sammenlignet med normalvektige.

Også tidligere studier har kommet fram til at magefedme er spesielt uheldig. Det vil si at jo større man er rundt magen sammenlignet med hoftepartiet, jo mer bekymringsfull er overvekten.

Forskerne fra DSI kom frem til at helseutgiftene steg proporsjonalt med om folk var i kategorien normal livvidde, økt livvidde eller veldig økt livvidde. De danske forskerne skal være de første som har laget så grundig økonomisk analyse av fettets betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farligst på magen

BMI fungerer altså ikke på alle sammen. Og når det gjelder den helsemessige effekten av overvekt er midjemål viktigst. Kvinner har en økt risiko for å bli syke hvis de har en livvidde på 80 centimeter eller mer, mens menns risiko øker fra 94 centimeter og oppover. Høyden spiller i denne forbindelse ingen rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man har lenge vært klar over at fett på for eksempel lårene eller baken er mindre skadelig enn fett rundt magen. Dette skyldes at fettet gjør skade når det sitter mellom tarmene midt på kroppen. Forskning har til og med antydet at når det kommer til dødelighet så kan fett på hoftene ha en beskyttende effekt.

Hos Grete Roede AS har man kombinert de to metodene i fem år allerede:

- Hos oss er det først og fremst BMI som er veiledende. Men vi bruker også midjemål. Da bruker vi standardene til Verdens helseorganisasjon for å si noe om fettet på magen i forhold til helse og fedme, sier fagkonsulent Unni Vade Coldevin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet at det er en god del feilkilder på BMI, for eksempel når folk har mye muskler eller væskeansamling i kroppen. Dermed kan de som faktisk er normalvektige komme i kategorien for overvektige.

Vade Coldevin forteller videre at de har hatt telefoner fra folk som reagerer, blant annet fra en mann som ut ifra BMI-skalaen skulle vært radmager, men som ikke var det.

- Det fungerer altså ikke på alle. Og når det gjelder den helsemessige effekten av overvekt er midjemål viktigst, sier hun.