Oljefondet inne i Zimbabwe

Gruvegiganten Anglo American vil investere milliarder i Robert Mugabes Zimbabwe. Foto: REUTERS/SCANPIX
 Gruvegiganten Anglo American vil investere milliarder i Robert Mugabes Zimbabwe. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

De etiske retningslinjene hindrer ikke Oljefondet i å investere i selskaper som operere i Zimbabwe. KrF mener regjeringen likevel bør se på saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Oljefondet
* Statens pensjonsfond – Utland er en videreføring av Statens petroleumsfond, også kjent som oljefondet. Fondet er et av verden største.
* Fondet får inntekter fra tre kilder: Avkastningen av fondets formue, inntekter fra olje- og gassvirksomheten og finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten.
* Finansdepartementet har ansvaret for Pensjonsfondet, men forvaltningen er delegert til Norges Bank.
* Norges Bank skal oppnå høyest mulig avkastning på fondets midler, innenfor et moderat risikonivå, men må samtidig ta hensyn til fondets etiske retningslinjer.
* De etiske retningslinjene er under evaluering. Konklusjonen og eventuelle forslag til endringer legges fram 2009. (©NTB)

– Det er lov å bruke skjønn i særskilte situasjoner. Vi kan ikke lukke øynene for det som skjer i Zimbabwe, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Syversen mener Statens Pensjonsfond – Utland, populært kalt oljefondet, bør vurdere å selge seg ut av gruvegiganten Anglo American, som er i ferd med å investere over 2 milliarder kroner i en ny platinagruve i Zimbabwe.

Selskapets beslutning har vekket sterke reaksjoner både i Storbritannia, der selskapet har sitt hovedkvarter, og hos opposisjonen i Zimbabwe, skriver The Times.

– Holder regimet i live

Investeringen blir trolig den største som noensinne er gjort i Zimbabwe, og vil ifølge kritikerne bidra til å styrke landets mangeårige diktator Robert Mugabe.

– Selskap som har virksomhet i Zimbabwe bidrar til å holde regimet i live, sier en talsmann for opposisjonspartiet MDC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen mener Syversen bør få Finansdepartementet til å reagere.

– Man må vurdere dette ut fra at mange, blant annet opposisjonen i Zimbabwe, mener en slik investering kan understøtte Mugabes regime, sier Syversen.

Flere av de største eierne i Anglo American har reagert på selskapets planer om å investere i Zimbabwe, blant dem det britiske finansselskapet Legal & General som også forvalter pensjonsfond.

– Vi engasjerer oss overfor selskapene for å sikre at de oppfører seg på en skikkelig måte, sier en talsmann.

Ikke grunn nok

Statssekretær Roger Sandum (SV) i Finansdepartementet understreker at forvaltningen av oljefondet i utgangspunktet er atskilt fra norsk utenrikspolitikk. At et selskap er aktivt i Zimbabwe vil ikke i seg selv være grunn nok til å ekskludere det fra Oljefondets portefølje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De etiske retningslinjene er innrettet mot selskapenes atferd, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandum vil imidlertid ikke utelukke at Oljefondet kan komme til å trekke seg ut av Anglo American, men det må i så fall være på grunnlag av at selskapet selv rammes av de etiske retningslinjene, ved aktivt å bidra til brudd på menneskerettigheter, grov miljøkriminalitet eller korrupsjon.

Samtidig vil Oljefondets investeringer i Zimbabwe bli gjennomgått hvis man skulle få et utvidet internasjonalt sanksjonsregime på plass mot landet, slik det i dag finnes mot Burma.

– Hvis et selskaps aktivitet blir rammet av et slikt sanksjonsregime om Norge har forpliktet seg til, vil ikke oljefondet kunne ha investeringer i det selskapet, sier Sandum.

Bare Burma

Oljefondet har også mulighet til direkte sanksjoner mot et land ved å svarteliste kjøp av statsobligasjoner i landet.

– Men terskelen er høy og i dag står bare Burma på den lista, sier Sandum til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske regjeringen har oppfordret britiske selskap til å trekke seg ut av Zimbabwe, og flere har fulgt oppfordringen.

Det britiske utenriksdepartementet gransker nå om Anglo Americans varslede milliardinvestering kan være et brudd på sanksjonene som er innført mot Zimbabwe, noe gruvegiganten benekter.

– Vi vil bygge ut platinaprosjektet i Unki fordi vi har et ansvar overfor ansatte, kontraktører og lokalsamfunnet. Vi følger nøye med på situasjonen i Zimbabwe, sier en talsmann for gruvegiganten.

Zimbabwe har verdens nest største forekomster av det verdifulle metallet platina, men de fleste store gruveselskapene har nå enten vendt ryggen til landet eller lagt alle planer om nyinvesteringer i skuffen.

Verdens nest største gruveselskap, Rio Tinto, driver en mindre diamantgruve i Zimbabwe, men kunngjorde denne uka at de ikke vil investere mer så lenge Mugabe sitter ved makten. (©NTB)