Ivar rystet etter razzia

Ivar Dale leder kontoret til Den norske Helsingforskomite i Kirgisistan. Foto: Privat.
Ivar Dale leder kontoret til Den norske Helsingforskomite i Kirgisistan. Foto: Privat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Kirgisistan ransaket mandag kontoret til Helsingforskomiteens stedlige norske representant, Ivar Dale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Klokka halv tolv i dag kom fire personer fra kirgisiske myndigheter til vårt kontor, to av dem presenterte seg som representanter for innenriksdepartementet, de to andre nektet å identifisere seg. De hadde ingen papirer om ransakelsesordre, men begynte å ta bilder av våre mapper og dokumenter, sier Ivar Dale til ABC Nyheter. Han leder Den norske Helsingforskomiteens kontor i Bisjkek, og er rystet over mandagens tildragelser.

Kontoret ble etablert høsten 2006 for å fremme menneskerettigheter og støtte menneskerettighetsarbeid i Sentral-Asia.

- At de kommer inn hit på denne måten er både ubehagelig og ulovlig. De hevdet at vi driver uten lisens, og jeg måtte forklare at dokumentasjonen i forhold til lisensen har ligget hos innenriksdepartementet i et og et halvt år, sier Dale.

- Vi har ingen hemmeligheter. De må gjerne bare ringe og spørre hvilke organisasjoner vi støtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hemmelig politi

Ifølge Dale ble en rekke organisasjoner og interessegrupper, samt ordinært kirgisisk politi, varslet om aksjonen og kom til stedet.

- Det var folk fra kirgisisk media, lokale menneskerettighetsorganisasjoner, FN og flere. Til slutt dro «innenriksdepartementets representanter» sin vei. Folk jeg snakket med sier at disse representerte det nasjonale sikkerhetspolitiet, altså det tidligere KGB.

- De varslet meg om at jeg snart vil bli innkalt til avhør.

Dale tror razziaen kan skyldes en melding Helsingforskomiteen nylig gikk ut med om at den vil finansiere stipender for menneskerettighetsarbeid i Usbekistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en kjent sak at kirgisisk og usbekisk sikkerhetspoliti har et tett samarbeid, så det virker ikke usannsynlig at noe slikt kan ha skjedd, sier Dale.

- Ulovlig

- Vi har kontaktet en rekke organisasjoner og miljøer om denne aksjonen, blant annet formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og norske myndigheter, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han oppfatter aksjonen som et klart brudd på internasjonale spilleregler.

- Det viktige for oss er at kirgisiske myndigheter forstår at vi arbeider for å støtte det kirgisiske sivile samfunn og støtte opp under tilsvarende miljøer i hele Sentral-Asia, sier han.

Slikt arbeid er beskyttet av dokumenter i OSSE og FN, der Kirgisistan er medlem.

Norske myndigheter følger saken nøye.

- Vi er kjent med saken og har i dag vært i kontakt med den kirgisiske ambassaden til Norge og uttrykt bekymring for situasjonen. Vi følger også opp gjennom OSSE, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kristin Enstad, til ABC Nyheter.