Solgte datter for å få mat til familien

Denne mannen hevder overfor FNs nyhetsbyrå IRIN at han solgte sin 11 år gammel datter for å få råd til mat til resten av familien. Foto: IRIN Asia.
Denne mannen hevder overfor FNs nyhetsbyrå IRIN at han solgte sin 11 år gammel datter for å få råd til mat til resten av familien. Foto: IRIN Asia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sayed Ali» sier han måtte selge datteren sin for å redde resten av familien fra sultedøden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanske «Sayed Ali» sier til FNs nyhetstjeneste IRIN at han solgte sin 11 år gamle datter, Rabia, for 10 000 kroner for å skaffe mat til sin kone og tre yngre barn.

Jenta ble solgt til en mann i Jawzjan-provinsen nord i Afghanistan, skriver IRIN.

Matprisene i Afghanistan har skutt i været de siste månedene, og 40-åringen har ikke vært i stand til å finne seg arbeid. Selv mener han at han ikke hadde noe annet valg enn å selge datteren.

- For å redde familien

- Selv ikke dyr selger sine barn, fordi de elsker dem og er villige til å dø for dem. For ikke å snakke om mennesker. I alt for mange dager stod jeg i veikanten og ba folk om arbeid, men endte alltid opp med skuffelse. Siden jeg ikke kan lese vil ingen gi meg en jobb, sier han til IRIN.

- Siden ingen ville gi meg arbeid hadde jeg ikke noe annet valg enn å selge min vakre datter. Jeg solgte henne bare for å kunne redde resten av familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sayed» og hans familie er ikke de eneste ofrene for de skyhøye matvareprisene. De har utløst protester og opptøyer i omkring tre dusin fattige land, blant dem Haiti, Somalia, Burkina Faso og Kamerun.

Matvareprisene økte med 53 prosent i april sammenlignet med fjoråret, ifølge tall fra FN. Rekordhøye priser på drivstoff, dårlige avlinger, overbeskatning av naturressurser, økt etterspørsel fra de voksende middelklassene i India og Kina samt presset for å dyrke mais og hvete til biobrensel har alle bidratt til krisen, melder Bloomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan rammet

- Også Afghanistan er hardt rammet av den globale matvarekrisen. På et år har prisene på brød gått om med omkring 90 prosent, fra 11 cent til 20 cent, sier Flyktninghjelpens landdirektør for Afghanistan og Pakistan, Nianh Murnaghan, til ABC Nyheter.

Hun bekrefter at salg av barn forekommer, men vet ikke om dette problemet har økt i forbindelse med matvaresituasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse barna blir gjerne solgt som barnebruder, tas inn i en ny familie og vokser opp der, gjerne i en mer underdanig rolle enn resten av barna. Når de blir voksne giftes de bort til et av familiemedlemmene.

- Det er absolutt tenkelig at matvarekrisen har gitt en økning i handelen med barn, sier Murnaghan.

Hun har selv observert en sterk økning i antall tiggere på gatene i Kabul den siste tiden.

- Dette er nok en indikasjon på problemene de aller fattigste står ovenfor i dagens situasjon, sier hun.

Forbyr riseksport

Land fra India og Egypt til Vietnam og Indonesia har som mottrekk forbudt eksporten av ris, en livsviktig kilde til næring for store deler av verden.

Forhandlere i Verdens handelsorganisasjon har i mer enn seks år forsøkt å få i stand en avtale som vil bidra til kutt i jordbrukssubsidier, lavere tollsatser på jordbruksprodukter og å få på plass regler som vil åpne for økte utenlandske investeringer i u-land.

Hovedutfordringen har vært kutt i jordbrukssubsidier i USA og EU, samt en reduksjon i tollsatsene på industriprodukter i store utviklingsland som India og Brasil.