-Avinor har ansvaret

-Avinor har ansvaret
-Avinor har ansvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Latt oss sakke akterut lønnsmessig, sier de streikende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Flyplasstreiken

Disse er rammet:

* Stavanger lufthavn, Sola · Alta lufthavn, · Leknes lufthavn,
· Sandnessjøen lufthavn, Stokka, · Sogndal lufthavn, Haukåsen, · Svolvær lufthavn, Helle

* Siden fredag har Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø, Mo i Rana lufthavn Røssvold og Mosjøen lufthavn Kjærstad vært stengt. Søndag ble også Kristiansund lufthavn stengt.

* Streiken omfatter nå 408 Avinor-ansatte ved 13 flyplasser, og 12 flyplasser er stengt.

* Det har siden 16. mai ikke vært ny kontakt mellom Avinor og LO Stat. NHO luftfart - tidligere Flyselskapenes Landsforening - hadde 19. mai møte med Avinor uten at det førte ny kontakt mellom partene.

Seks nye flyplasser stenges tirsdag. Og det er ingen enighet mellom partene.

Over 30 000

Over 30 000 passasjerer blir rammet av streiken.

ABC Nyheters borger var en av mange som ble rammet av streiken.

- Hele søndagen ble ruinert og jeg kom hjem syv timer for sent til mine barn. Jeg hadde flaks. Mange kom ikke hjem i går, skriver han.

Les hans kronikk om makt.

Også Sola

Tilsammen er 65 persiner nå tatt ut i streik ved flyplassen på Sola. Det dreier seg om mannskaper innen brann og redningsstyrkene, servicepersonell og ansatte på kontrollsentralen. Alle fly fra og til Sola lufthavn ble innstillt fra klokken 7.

- Vi beklager overfor de passasjerene som rammes, men vi mener det er Avinor som har ansvaret for den situasjonen som har oppstått. Det sier Halvor Vagle, som er hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag på Sola.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare på Sola rammes 12 000 reisende daglig.

- Bakgrunnen for streiken er at vi har sakket akterut lønnsmessig i forhold til andre grupper innenfor Avinor, sier Vagle. Han nevner blant andre flygelederne som eksempel. Ifølge Vagle har det oppstått en skjev formilding av lønnsmidlene som de streikende ikke vil godta.- Derfor er motivasjonen nå stor for å ta et tak for å få opp lønnen, sier talsmannen for de streikende på Sola til nrk.no.

-Fortviler

SAS Norge beklager ovenfor de reisende.

- Vi fortviler sammen med kundene våre nå. Stavanger er i likhet med Bergen en av landets mest trafikkerte flyplasser, og utvidelsen av streiken rammer enda flere tusen passasjerer, opplyste selskapet i en pressemelding tirsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ntb har SAS-konsernet estimert de direkte tapene til rundt 15 millioner svenske kroner hver dag. Både SAS Norge, SAS Danmark og SAS Sverige berøres av streiken i Avinor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Norwegian fortviler.

- Vi hører at folk ikke kommer seg til kreftbehandling. Dette begynner å bli ganske alvorlig. Det er snakk om store kostnader for oss som flyselskap. Avinor er ikke i så stor grad som oss skadelidende. Vi er avhengige av passasjerene som betaler lønna vår, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian til NTB.

Norwegian hadde tirsdag morgen ikke oversikt over hvor store tap selskapet er blitt påført som følge av streiken.

- Det er snakk om millioner av kroner, men regnestykket får vi se på etter at streiken er over. Nå er det passasjerene vi er bekymret for, sier Ellingsen.

Vil ikke gripe inn

Og selv om det spekuleres om kontakt mellom partene, vil ingen bekrefte noe.

- Vi kommer ikke til å reklamere en eventuell kontakt, fordi det kan bidra til å ødelegge en eventuell løsning, sier administrerende direktør i Spekter, Lars Haukaas, som håndterer forhandlingene på vegne av Avinor til vg.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ligger alt til rette for at streiken skal bli langvarig. Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen sa mandag til TV 2 at han ikke vil gripe inn i flystreiken før det er fare for liv og helse.

- Verken meg eller mitt departement er eksperter på utfordringer knyttet til helse. Helsetilsynet følger nå situasjonen for oss. Rapportene vi har fått per i dag gir ikke grunnlag for tvungen lønnsnemnd, sier Hanssen.

Permitteringer

Streiken blant de ansatte i Avinor førte tirsdag morgen til at Widerøe måtte permittere ytterligere 60 av sine ansatte i tillegg til de 135 som allerede var permittert, melder ht.no.

Widerøe har dermed til sammen permittert 195 ansatte. I tillegg har SAS Ground Services permittert over 250 av sine ansatte.