Styrker Obama der han er svakest

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtten fra John Edwards vil hjelpe Barack Obama akkurat der hvor Obama er svakest - overfor den hvite arbeiderklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

John Edwards er tidligere senator fra North Carolina og var den tredje av de demokratiske frontkandidatene som startet kampanjen for å bli det demokratiske partiets kandidat i januar i år.

Både Clinton og Obama har gjentatte ganger besøkt ham og i håp om å få hans støtte.

Obama vant, men ikke før Edwards følte seg ganske sikker på at det ville bli Illinois-senatoren som gikk av med seieren.

Edwards var fagforeningenes og arbeiderklassens kandidat, og i sin kampanje hamret han løs på de store konsernene. Hans hovedpoeng var å trygge amerikanske arbeidsplasser og sikre arbeidsfolk bedre leve- og arbeidsvilkår, blant annet gjennom en omfattende helse- og trygdeplan for alle.

Svakest

Valget i West Virginia natt til onsdag viste at det er nettopp der Obama er svakest, da han tapte primærvalget i kull- og jordbruksstaten West Virginia med ca 40 prosentpoeng – etter at han nærmest ga opp å føre kampanje i denne delstaten. Spekulasjonene startet øyeblikkelig om John Edwards dermed har posisjonert seg som en naturlig visepresidentkandidat, men Obama svarer bare at «Edwards vil være en av de mest aktuelle kandidatene».

Likevel er det ennå mange som diskuterer muligheten for at Hillary Clinton kan bli invitert til å bli visepresidentkandidat – og amerikanske medier er temmelig nærgående i sine vurderinger om hvordan det ville bli med Hillary Clinton – og hennes ektemann Bill – så tett inntil en eventuell «president Obama» og «førstedame Michelle» i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen fortsetter

Hillary Clintons kampanjeleder Terry McAuliffe rykket øyeblikkelig ut og sa at heller ikke dette betyr at kampen om nominasjonen er over. «Vi respekterer Edwards, men kampen fortsetter», sa han. Det er kjent at Hillary Clinton har gjort hyppige forsøk på å få Edwards til å støtte sitt kandidatur. McAuliffe sa også at Clinton-kampanjen heller ikke lar seg begrense av dårlig økonomi, selv om det er kjent at hennes kampanje nå har opparbeidet seg et underskudd på 20 millioner dollar.

I sin korte kampanje i januar vant Edwards 18 delegater. Disse kan komme godt med i sluttspurten dersom de alle med dette går over til Obama. Hver enkelt delegat må gjøre seg opp sin egen mening, men er det likevel sannsynlig at de fleste av disse nå vil erklære sin lojalitet til Obama.

Støtte fra latinamerikanere

Obama har vist seg å ha støtte fra mer enn 90 prosent av den afroamerikanske velgergruppen i USA. Han har fra tidligere støtte fra en av de mest markante latinamerikanske politikerne i USA, New Mexicos guvernør Bill Richardson. Også han var presidentkandidat i januar og fikk sterk støtte fra sin etniske velgergruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den annen side har rasespørsmålet dukket opp i de løpet av de siste par ukene, og det er uvisst om Obamas afroamerikanske bakgrunn kan spille en større rolle blant den hvite arbeiderklassen, mange av dem arbeidsløse, enn det har gjort innen de øvrige velgergruppene som i større grad har støttet Obama.

Både Obama og Edwards er nå i Michigan og fører valgkamp for nettopp å presenterer seg grundigere for den amerikanske arbeiderklassen. En gruppe som er sterkt berørt av nedgangstidene i amerikansk økonomi med konkurser og tap av tradisjonelle industriarbeidsplasser.