Knallsterkt resultat for StatoilHydro

StatoilHydros konsernsjef Helge Lund la på en pressekonferanse på Vækerø i Oslo tirsdag morgen frem et sterkt resultat for første kvartal. Foto: SCANPIX

StatoilHydros konsernsjef Helge Lund la på en pressekonferanse på Vækerø i Oslo tirsdag morgen frem et sterkt resultat for første kvartal. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye olje- og gasspriser ga StatoilHydro et solid løft i første kvartal. Samtidig merker selskapet at det koster stadig mer å finne oljen, få den opp og vedlikeholde anleggene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Konsernet slo til med et resultat på 16 milliarder kroner før skatt i første kvartal i år, mot 9,9 milliarder i samme periode i fjor.

– Vi leverer et godt resultat for første kvartal, kjennetegnet ved solid produksjon i et marked med høye olje- og gasspriser, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund.

Økt inntjening

I første kvartal 2008 var inntjeningen per aksje 5,01 kroner, mot 3,05 kroner i første kvartal 2007.

– I løpet av årets fem første måneder vil vi overføre mer enn 60 milliarder kroner til statskassa i skatter og utbytte, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.

Oppgangen skyldes i første rekke at oljeprisen har økt med 42 prosent målt i norske kroner det siste året. I tillegg har høyere pris på naturgass, lavere nedskrivning av lagerbeholdning og kursgevinster bidratt til et sterkt resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økte kostnader

Både virkelig og normalisert produksjonskostnad har økt betydelig, hovedsakelig grunnet restruktureringskostnader, oppstart av nye felt, økte vedlikeholdskostnader og generelt kostnadspress i industrien, heter det i StatoilHydros pressemelding tirsdag.

Produksjonskostnadene per fat oljeekvivalenter (foe) var 45,10 kroner for de siste 12 månedene fram til slutten av mars i år, sammenlignet med 30,60 kroner for tilsvarende periode i 2007.

Letekostnader har økt fra 2,7 milliarder kroner i første kvartal i fjor til 3,9 milliarder kroner for samme periode i år. Økningen er hovedsakelig knyttet til høyere boreaktivitet og økte seismikkutgifter, utgifter som gjenspeiler den økte letevirksomheten. Flere nye felt er i år tilføyd StatoilHydros produksjonsportefølje, blant annet Volve og Gulltopp på norsk sokkel og dypvannsfeltet Gunashli i Aserbajdsjan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med spesialkompetanse for leting på dypt vann satser StatoilHydro stort i utlandet:

– Vi fortsetter å bygge langsiktig vekst gjennom et omfattende leteprogram og aktiv forretningsutvikling. Vi har inngått en avtale om å overta Peregrino-prosjektet i Brasil. Dette har styrket vår posisjon i en spennende oppstrømsregion, sier Lund.

Oppmuntrende funn

Letingen etter nye reserver fortsetter for fullt.

– Vår letevirksomhet har gitt oppmuntrende resultater. Så langt i 2008 har vi bekreftet 15 nye funn, 12 på norsk sokkel og tre internasjonalt, sier Lund.

Første kvartal i år ble til sammen 21 lete- og avgrensningsbrønner og en leteforlengelse fullført, seks på norsk sokkel og 15 internasjonalt. Det er i år planlagt å bore 70 letebrønner, omtrent likt fordelt mellom norsk sokkel og virksomhet lokalisert i utlandet.

Sammenlignet med første kvartal i fjor har StatoilHydro økt bokført produksjon av olje og gass fra 1.811 tusen foe per dag til 1.889 tusen foe per dag. Gjennomsnittlig egenproduksjon var 2.048 tusen foe per dag i første kvartal 2008, noe over det estimerte 1.900 tusen foe per dag for 2008. Dette vil trolig utjevne seg etter hvert som noen av anleggene tas ut av drift for vedlikeholdsarbeider, i tillegg til at produksjonen av naturgass normalt går ned i sommerhalvåret. (©NTB)