FN: - Hjelpen dekker en tiendedel av Burmas behov

Overlevende etter syklonen Nargis ved den ødelagte landsbyen sin. Ifølge myndighetene i Burma er nesten 32.000 mennesker omkommet, mens 29.000 er savnet. Foto: REUTERS/Strringer (MYANMAR) / SCANPIX
Overlevende etter syklonen Nargis ved den ødelagte landsbyen sin. Ifølge myndighetene i Burma er nesten 32.000 mennesker omkommet, mens 29.000 er savnet. Foto: REUTERS/Strringer (MYANMAR) / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN er omfanget av nødhjelpen som kommer inn til Burma bare en tiendedel av det som faktisk trengs. Mandag landet det første amerikanske flyet med nødhjelp i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om syklonen Nargis i Burma
* Lørdag 3. mai slo syklonen Nargis inn over Irrawaddy-deltaet vest i Burma. Deretter dro den videre nordøst, gjennom landets største by Rangoon og mot Thailand.
* Mange av byene i deltaet var vanskelige å nå allerede før katastrofen inntraff.
* Tallet på døde øker stadig. Ni dager etter katastrofen var det offisielle tallet 31.938 døde og 29.770 savnede. Ifølge FN er så mange som 100.000 mennesker døde eller savnet.
* Burmas militærjunta har på ulike måter hindret internasjonale nødhjelpsendinger å slippe inn i landet. Mange utenlandske hjelpearbeidere nektes visum.
*Militærjuntaen har gjort det klart at utenlandske logistikkteam ikke er velkomne, og har beslaglagt flere tonn med nødhjelp som FN har fløyet inn.
(Kilde: TT) (©NTB)

Det militære lasteflyet av typen C-130 kom til Burmas største by Rangoon etter å ha tatt av fra en base utenfor den thailandske hovedstaden Bangkok. To andre fly skal etter planen av gårde tirsdag.

Å tillate amerikanske hjelpesendinger er en kraftig politisk kursendring for den burmesiske militærjuntaen, som oppfatter USA som sin fiende.

– Fortvilt

FN advarer om at de samlede nødhjelpsinnsatsene bare dekker 10 prosent av det totale behovet som finnes blant de om lag 1,9 millioner menneskene som kjemper for å overleve.

Ni dager etter syklonen flyter det fortsatt lik i vannet. Et enormt antall mennesker mangler mat og rent vann, og sykdommene florerer.

– Det er en fortvilet utfordring å få nødhjelp inn i Burma, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB. Han mener det er fånyttes at Vesten presser på Burma, og mener veien må gå via nabolandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det burmesiske regimet utfordrer fundamentalt FNs prinsipp om ansvar om å gi sin egen befolkning beskyttelse, sier Støre.

Mangler alt

Militærregimet har så langt stort sett nektet utenlandske hjelpearbeidere å operere i Burma, og FNs hjelpesendinger er blitt forsinket på grunn av tungrodd byråkrati.

For nødhjelpssendingene som faktisk slipper inn i Burma, venter nye utfordringer. Den største er å få fraktet hjelpen ut til Irrawaady-deltaet, som ble hardest rammet av syklonen, siden mange veier er ødelagte og det mangler biler, båter og drivstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ber om at vi ikke bedømme denne innsatsen kun ut ifra hvor mange fly som lander i Burma. Det er en enorm utfordring å få hjelpen ut til deltaet, sier Richard Horsey ved FNs katastrofekontor i Bangkok til nyhetsbyrået AFP.

Det offisielle tallet på omkomne er nesten 32.000 mens over 29.000 er savnet etter syklonen Nargis’ herjinger for ni dager siden. FN mener at så mange som 100.000 kan ha omkommet, og frykter at mange flere vil dø dersom de ikke raskt får den hjelpen de trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri opplevd maken

Regjeringen i Burma takker FN og andre internasjonale aktører for hjelpen de har gitt syklonofrene, men gjentar at det er lokale organisasjoner og ikke utenlandske bistandsarbeidere som skal ha ansvaret for hjelpearbeidet.

– Vi tillater hjelp fra alle land, og leveringen av varer og hjelp kan håndteres av lokale organisasjoner, sier minister for økonomisk utvikling Soe Tha til en burmesisk avis.

I Bangkok blir utenlandske hjelpearbeidere mer og mer frustrerte over ikke å få visum til Burma.

– Det er bare å vente og vente. Jeg har aldri opplevd lignende før, aldri. Det er brudd på menneskerettighetene, sier en oppgitt Pierre Fouillant fra den franske komiteen for internasjonal hjelp.

– Unngå vestlig press

Utenriksminister Støre tror det er liten vits at Vesten presser direkte på Burma, og mener det er mye bedre gå via nabolandene.

– Naboland som Thailand og Kina har dialog med det burmesiske regimet. Derfor er det mest virkningsfullt at Norge arbeider via Burmas naboland, og at norske hjelpeorganisasjoner jobber via de nettverkene som er forankret i regionen. (©NTB)