- Skulle gjerne sett norske styrker i Kongo

Lederen for FN-styrken i Kongo, Alan Doss, ser gjerne at det kommer norske styrker til Kopngo. Foto: FN
 Lederen for FN-styrken i Kongo, Alan Doss, ser gjerne at det kommer norske styrker til Kopngo. Foto: FN
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for verdens største FN-styrke sier han gjerne skulle sett norske ingeniørstyrker i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Kinshasa) Lederen for FN-styrken i Kongo, Alan Doss, møtte torsdag utviklingsminister Erik Solheim på den svenske ambassaden i landet.

- Det finnes individuelle nordmenn i forskjellige deler av FN-styrken, men jeg personlig skulle selvsagt gjerne ha sett en større enhet, sier Doss til ABC Nyheter etter møtet.

Doss, som også er FNs spesialutsending til Kongo, understreker at han snakker på vegne av seg selv, og ikke FN-systemet.

- En formell henvendelse må komme fra FN sentralt, men det er helt klart at det ville vært interessant for oss med et norsk bidrag. Vi snakket spesielt om en enhet innen ingeniørområdet.

- Norge er en svært sterk, konsistent og sjenerøs støttespiller for FN.

Doss kjenner til den norske ingeniørstyrken som er trent for FN-operasjoner i Sudan, men ikke får dra på grunn av motstand blant landets myndigheter.

- Siden de ikke skal til Sudan, og om det hadde vært mulig, ville vi selvsagt ønske et slikt bidrag velkommen, sier Doss.

Han er sjef for 17 000 soldater og 4-5000 sivilt personell, som samarbeider med den kongolesiske regjeringshæren om å avvæpne militsgrupper øst i landet.

- Jeg skal ta med meg informasjonen om hvilke områder Doss ser behov for å styrke tilbake til regjeringen og forsvarsministeren, sier utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter etter møtet.

- Men den norske regjeringen må nødvendigvis forholde seg til hva FN samlet ber oss om. Foreløpig har de bedt oss om bidrag til Haiti, ikke Kongo. Det er forsvarsministeren som må ta stilling til våre ressurser på dette området, sier Solheim.

- Nøkkelen til løsningen på konflikten er en bedring av forholdet mellom Kongo og Rwana, ved at Rwanda bidrar til avvæpning av tutsidominerte styrker og Kongo bidrar til avvæpning av de hutudominerte styrkene.

- I tillegg er det viktig at FN bidrar til en bedre sikring av de sivile som er utsatt for disse militsgruppene.