- Satte fyr på kirken mens vi var inne

Deborah (t.v.) og Christine (t.h.) hadde søkt tilflukt i Assemblies of God Church i Kiambaa da den ble påtent første nyttårsdag. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Deborah (t.v.) og Christine (t.h.) hadde søkt tilflukt i Assemblies of God Church i Kiambaa da den
ble påtent første nyttårsdag. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kusinene Deborah (13) og Christine (12) ble ofre for volden i Kenya etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
VOLDEN I KENYA

Valget i Kenya 27. desember utløste ekstreme voldshandlinger mellom ulike etniske folkegrupper i landet, etter påstander om valgfusk. Først rammet ble kikuyuene, som assosieres med den erklærte valgvinneren, president Mwai Kibaki. Siden fulgte hevnangrep


Volden og truslene mot kikuyuene i Riftdalen og flere andre områder intensiverte seg, og snart var 600 000 på flukt. Minst 1500 mennesker mistet livet. Mange av de internt fordrevne lever fremdeles i provisoriske leire.


13. april ble det kunngjort en samlingsregjering der også opposisjonen er representert. Opposisjonslederen Raila Odinga har fått statsministerposten i den nye regjeringen, som har hele 41 statsråder. Det er håp om at denne regjeringen skal kunne bringe forsoning til det splittede landet.

Branntomta er i dag en dyster påminnelse om ugjerningene første nyttårsdag.Branntomta er i dag en dyster påminnelse om ugjerningene første nyttårsdag.

(ABC Nyheter/Kiambaa:) Første nyttårsdag hadde opptil 200 mennesker samlet seg i landsbykirken, i håp om at angriperne som samme morgen hadde rasert husene deres ville la dem være i fred der. Kusinene Deborah (13) og Christine Wanjiku (12) var blant de forskremte kikuyuene i kirken da angrepet skjedde.

- Menneskene helte bensin rundt kirken og tente på. Tanten min kastet ut en baby som jeg tok imot, fortalte Deborah til utviklingsminister Erik Solheim da han onsdag besøkte åstedet.

- Vi hoppet ut av vinduet for å komme oss i sikkerhet.

Fordrevet

Barna bor nå i flyktningeleiren Showground i Eldoret, sammen med 16.000 andre som er internt fordrevne etter den etniske og politiske volden som herjet Kenya etter valget 27. desember.

Selv mistet ikke de to kusinene noen av sine nærmeste, men en rekke mennesker omkom i brannen. Det er usikkert nøyaktig hvor mange som befant seg i kirken Assemblies of God Church i Kiambaa da angriperne slo til, men anslag basert på vitneutsagn går ut på nærmere 200.

- Kirken var full av folk, men vi vet ikke hvor mange, sier Deborah.

I dag er kirken en total ruin, og det ligger fremdeles forbrente tøystykker omkring på branntomta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- 13 lik i kirken

- Vi fant 13 lik i kirken, og fire utenfor, sier Patrick Nyongesa i Kenyas Røde Korskomité, til ABC Nyheter.

Han var blant de første som kom til åstedet etter brannen.

- Intensiteten i brannen må ha gjort det umulig for dem å unnslippe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Patrick Nyongesa i Kenyas Røde Korskomité viste onsdag utviklingsminister Erik Solheim branntomta.Patrick Nyongesa i Kenyas Røde Korskomité viste onsdag utviklingsminister Erik Solheim branntomta.

Tallet på døde er sterkt omstridt i Kenya, og tapstallene som blir opplyst av ulike kilder varierer fra 17 til 50. Hassan Omar i den kenyanske menneskerettighetskommisjonen sier saken er under etterforskning.

- Vi deler oppfatningen om at dette var et angrep mot mennesker som hadde søkt tilflukt i kirken. Det er forskjellige teorier om hvorvidt dette barbariske angrepet var planlagt for å drepe flest mulig, eller om det var tilfeldig at menneskene befant seg i kirken da den ble rammet, sier han til ABC Nyheter.

- Vi har tatt opp vitnesbyrd fra folk i området, og håper at det vil ende med en rettssak. Blant dem som granskes er lokale politifolk og politikere. Ifølge vitnene trodde de kirken ville bli skånet for voldsherjingene, etter at hjemmene deres hadde blitt angrepet samme dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsbølge

Valgresultatet i Kenya var sterkt omstridt, og utløste en bølge av etnisk og politisk motivert vold. Under påstander om fusk ble president Mwai Kibaki, som har bred støtte blant landets kikuyubefolkning, erklært som valgets vinner. Dette utløste en serie av angrep mot kikuyuer i landet, som igjen førte til motangrep. Hatet mellom kikuyuene og kalenjinbefolkningen har dype røtter, og dreier seg blant annet om eierskap til jord.

Etter flere runder med vold og meklingsforsøk fra blant annet FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan kom det 13. april i stand en samlingsregjering der også landets opposisjon er med.

- Formingen av en ny koalisjonsregjering er et viktig skritt fremover i denne prosessen, men det ligger fremdeles en tøff jobb foran landets politikere. Det er et presserende behov for forsoning mellom partene i denne konflikten, sa utviklingsminister Erik Solheim da han besøkte flyktningeleiren i Eldoret tidligere samme dag.

13 år gamle Deborah fortalte statsråden at hun ikke er redd, men at hun heller ikke vil flytte tilbake til Kiambaa fra leiren.