Kjønnsforskjeller på bok

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner leser dobbelt så mye som menn, viser en fersk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Her er noe av funnene fra 2007:

• Mens hun i snitt leste 20 bøker, leste han 10.

• Hun kjøpte 11 bøker, han kjøpte 7.

• 97% av kvinner leste sist år, 89% menn leste sist år.

• Kvinner kjøper og leser mest av skjønnlitteratur og krim.

• Menn kjøper og leser mest av dokumentar- og faktabøker, og kjøper mest fag-og jobb relaterte bøker.

(Kilde: Bokundersøkelsen 2008)

- Vi har en utrolig god forfatterstall i Norge, med stor bredde. Jeg tror at det finnes en forfatter der ute som kan treffe gutta midt i solarplexus og få dem til å lese mer, sier Direktør i Den norske Forleggerforening Per Christian Opsahl.

Han har nettopp lagt fram resultatene fra Bokundersøkelsen 2008. Undersøkelsen som ble presentert på Verdens bokdag, er basert på 1000 telefonintervjuer og viser at det fortsatt er store forskjeller mellom kjønnene.

For mens kvinner leste 20 bøker i snitt i fjor, leste men kun 10. Undersøkelsen avdekker også en rekke andre kjønnsforskjeller når det kommer til leselyst.

Far må trå til

Foreningen !Les arbeider for å fremme og stimulere til lesing særlig blant barn og unge. Daglig leder av foreningen Ketil Kolstad sier at resultatet fra undersøkelsen bekrefter det de allerede vet om lesing og kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror at disse tallene viser at vi må jobbe på flere felt når det gjelder å stimulere til leselyst. Vi har i det siste hatt et fokus på barn og unges leseferdigheter i skolen. Her skårer gutta dårligere enn jentene og det er klart at dette henger sammen med at de leser mindre.

Kolstad mener at foreldrene, og særlig fedrene, må ta ansvar.

- I et fravær av mannlige lesende rollemodeller oppstår det et vakuum. Noe vi lærte av PIRLS (Internasjonal leseundersøkelse red. anm.) er at far fungerer som en viktigere rollemodell enn mor når det kommer til lesing. Det kan virke som om at når far er et lesende forbilde blir gevinsten større for barn av begge kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leseentusiasten har ikke noen entydig forklaring på dette fenomenet.

- Min foreløpige analyse er at når barna opplever far på en arena som man ikke forbinder med det maskuline, så blir effekten større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreningen !Les har en rekke tiltak for å øke leselysten til barn og unge av begge kjønn. Kolstad ser lys i tunnelen.

- Norske gutter var langt mer positive til lesing i 2006 enn 2001. I 2001 var det 54 prosent som sa at de aldri leste, i 2006 var dette tallet sunket til 35 prosent. Det er viktig å tenke på at man ikke kan tvinge menn til å lese. De må få oppleve sin egen leselyst, sier Kolstad.

Flere leser mer

Bokundersøkelsen 2008 viser også at flere nordmenn leser og at vi leser mer enn før.

93 prosent av de spurte i en undersøkelse leste én eller flere bøker i 2007, mot 91 prosent i 2005 og 73 prosent da tilsvarende undersøkelse ble gjort første gang i 1977.

- Det store økningen kan skyldes at bokmarkedet er blitt mer ensartet. Bøkene brukes og leses. Det forhold at en bok ikke nødvendigvis er en roman men like gjerne er litteratur om reisemål, hobby eller jobben, kan også være en grunn til økningen, sier Direktør i Bokhandlerforeningen Randi S. Øgrey.

72 av oss leser omtrent en dag i uken, mot 64 prosent i 2000. 59 holdt på med en bok da undersøkelsen ble spurt, og 33 leser hver dag.