Gjør klar til nye henrettelser i USA

Benken der dødsdømte henrettes med giftsprøyte står klar i Huntsville-fengselet i den amerikanske delstaten Texas. Flere amerikanske delstater innledet allerede torsdag forberedelsene til nye henrettelser, etter at USAs høyesterett dagen før avsa kjennelse for at bruken av giftsprøyte ikke strider mot landets grunnlov. Den hittil siste henrettelsen i USA fant sted 25. september i fjor. (Arkivfoto:SCANPIX) 				 			 			 				 				 				Alle versjoner av denne saken
Benken der dødsdømte henrettes med giftsprøyte står klar i Huntsville-fengselet i den amerikanske delstaten Texas. Flere amerikanske delstater innledet allerede torsdag forberedelsene til nye henrettelser, etter at USAs høyesterett dagen før avsa kjennelse for at bruken av giftsprøyte ikke strider mot landets grunnlov. Den hittil siste henrettelsen i USA fant sted 25. september i fjor. (Arkivfoto:SCANPIX)

Alle versjoner av denne saken
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange amerikanske delstater har allerede innledet forberedelsene til nye henrettelser med giftsprøyte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen avviste onsdag at bruken av giftsprøyte strider mot den amerikanske grunnlovens forbud mot «grusom og uvanlig straff». Allerede torsdag ble det meldt om at forberedelsene til avlivning av dødsdømte er i gang i flere av delstatene.

– Det er ganske forferdelig, det er akkurat som om lufta er sluppet ut av en ballong. Ingen kan riktig forstå at høyesterett bestemte seg så raskt, og nå virker det som om dødsstraffen vil fortsette å bli brukt i all framtid, sa dødsdømte Paris Powell.

Den hittil siste henrettelsen i USA fant sted 25. september i fjor, da en drapsmann ble avlivet med giftsprøyte i Texas. Texas har med 405 henrettelser fullbyrdet flere dødsdommer enn noen annen delstat siden USA opphevet forbudet mot bruk av dødsstraff i 1976.

Virginias guvernør Timothy M. Kaine opphevet ordren om stans i henrettelser i denne delstaten umiddelbart etter at høyesterett hadde avsagt sin kjennelse onsdag. Hans kolleger i delstatene Arizona og Florida varslet tilsvarende tiltak. (©NTB)