Setter nye rekorder

Setter nye rekorder
Setter nye rekorder
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske R'n'B-artisten Leona Lewis skriver musikkhistorie ved å gå rett inn på toppen av den amerikanske albumlisten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bresjen for ny britisk invasjon på de amerikanske pooplistene?I bresjen for ny britisk invasjon på de amerikanske pooplistene?

Fra tidligere har den 23-år gamle X-Factor-vinneren allerede en verdensrekord på sin merittliste. Hennes debutsingel «A Moment Like This» ble lastet ned hele 50.000 ganger på under 30 minutter da den ble lagt ut på Internett i desember 2006.

Og nå setter hun atter en rekord med albumet «Spirit» som inntar førsteplassen på Billboard Hot 200, den offisielle amerikanske albumlisten. Det er første gang i historien at en britisk soloartist debuterer øverst på denne listen.

205.000 amerikanere kjøpte eller lastet i forrige uke ned albumet; den første uken platen var i salg i USA.

Tredje i historien

Om ikke det skulle være nok, så er Lewis kun den tredje kvinnelige britiske artisten i rekken som har nådd toppen på de amerikanske singellistene med en debutsingel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petula Clark var den første som klarte det med «Downtown» i 1965, mens Sheena Easton fulgte opp med «9 To 5 (Morning Train)» 16 år senere; nærmere bestemt i 1981. Og det skulle altså ta hele 27 år før Leona Lewis nå gjentar bragden.

Det har for øvrig gått 22 år siden sist en britisk dame toppet den amerikanske albumlisten. I februar 1986 var det Sade som klarte det med sitt andre album, «Promise».

Ny britisk invasjon?

Om det er Leona Lewis som må til for at amerikanerne vil oppleve en ny britisk invasjon på hitlistene, á la det som skjedde på 60-tallet med The Beatles og Stones i spissen, gjenstår å se. Men bare i år har i tillegg til den nye yndlingen Leona Lewis, også Radiohead, Bullet For My Valentine og Amy Winehouse alle satt spor etter seg helt i toppen.

Lewis' debutalbum «Spirit» har på under et halvår solgt 2,5 millioner på verdensbasis, og har siden europalanseringen toppet listene også i hjemlandet. På VG-listen her i Norge har albumet i midlertidig kun nådd en tiendeplass til nå, mens «Bleeding Love» har vært nummer én på singellisten.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her