Peter Cooper: «Cautionary Tales» (Corazong)En vellykket musikkjournalist!

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDebutant og musikkjournalist Peter Cooper har fått tommelen opp av såvel Kris Kristofferson som John Prine, skriver Tom Skjeklesæther. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har alle hørt påstanden om at musikkjournalister egentlig er misslykkede musikere. Gjerne fremført av artister som ikke er fornøyd med en anmeldelse av en plate eller en konsert. Her er historien om en respektert musikkjournalist som også viser seg å være en svært overbevisende sanger/ låtskriver. Peter Cooper har sitt journalistiske virke i Nashville, han skriver både for lokale og nasjonale publikasjoner (bl.a. No Depression) og han har forfattet bøker om sitt kulturfelt.

Debutplata hans er digitalt bevis for at han kan måle seg med hvem som helst av artistene han skriver om. «Cautionary Tales» (som av ukjente årsaker er ute i USA under tittelen «Mission Door») er den beste folk-country-platen jeg har hørt med en helt «ukjent» debutant siden debutplaten til Darden Smith. Det er på sin plass å melde at Peter Cooper faktisk har en stemme som innimellom minner om nettopp Darden Smith.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Cooper kjenner helt sikkert hele Nashville, men hans valg av samarbeidspartnere understreker at hjertet hans nok befinner seg på den gærne siden av byen; Todd Snider, Jason Ringenberg, Nanci Griffith og Fayssoux Mclean (tidligere Starling) hjelper Cooper med harmoniene. Sentral i lydbildet er den legendariske pedal steel-gitaristen Lloyd Price og den tidligere Jayhawks-pianisten Jen Gunderman. (Når skal det gå opp for folket at pedal steel-gitaren er det aller mest magiske instrumentet!).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er Peter Coopers evne til å skrive poetiske tekster som samtlige befinner seg på solid avstand av klisjeer og sjabloner, som virkelig løfter «Cautionary Tales». Her er blant annet den flotteste teksten jeg noensinne har hørt om Townes van Zandt, «Take Care».

«Thin Wild Mercury» handler om den tragiske skjebnen til Dylan-samtidige Phil Ochs og historien om da Dylan angivelig kastet Ochs ut av limoen sin fordi Ochs hadde frekkheten til å kritisere en av Dylans sanger. Dylan skal ha skreket til Ochs; Phil, you´re not a writer, you´re a journalist. Sangen er skrevet av Cooper og Todd Snider sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«One by One» er historien om en kar som Cooper traff i en bar i New York og som påstod at han elsket Johnny Cash høyere enn Cooper gjorde. Cooper lot være å argumentere mot da fyren fortalte at han var blitt Cash-fan mens han satt i fengsel, «for noe han hadde gjort!»

Platas to covers er skrevet av Vietnam-veteranen og eksmannen til Nanci Griffith, Eric Taylor. Taylor er defintivt en låtskrivernes låtskriver.

Det hører med til historien at Peter Cooper har fått tommelen opp av såvel Kris Kristofferson som John Prine. De kjenner igjen en mester i faget når de hører en.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her