Hakekorsflagget vaier over Stortinget i morgen

Aksel Hennie som Max Manus, Agnes Kittelsen som Tikken Manus og Christian Rubeck som Kolbein Laurin.
Aksel Hennie som Max Manus, Agnes Kittelsen som Tikken Manus og Christian Rubeck som Kolbein Laurin.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av statister inntar Karl Johan i morgen i en av norgeshistoriens største filmscener. Også Stortinget blir dekorert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Max Manus:
• Max Manus (1914-1996) var en norsk motstandsmann under annen verdenskrig. Han var blant annet løytnant i Kompani Linge.
  • • Var medlem av den senere så kjente Oslogjengen som ble ansett av britene som Europas beste sabotasjegruppe under den annen verdenskrig.
  • • Var med på flere sabotasjeaksjoner. De mest kjente er sprengningen av flere skip på Oslo havn (Operasjon Mardonius, april 1943)
  • • Sprengning av troppeskipet «Monte Rosa», som ble skadet (juni 1944)
  • • Sprengning og senking av troppetransportskipet «Donau» utenfor Drøbak vinteren 1945.
  • • Sprengte sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram Arbeidsdirektoratets personalarkiv i Akersgata. Aksjonen ble gjennomført på lyse dagen, og hensikten var å stanse nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten.

    (©NTB)

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

I morgen spilles en av nøkkelscenene i den kommende storfilmen «Max Manus» inn i Oslo. Under ledelse av et militærorkester vil flere hundre tyske soldater marsjere nedover Karl Johan i retning Stortinget.

Stortingets presidentskap har gitt sitt samtykke til å dekorere bygningen med «DEUTSCHLAND SIEGT AN ALLEN FRONTEN» samt å la hakekorsflagget vaie over bygningen i en kort periode. Stortingets beslutning er tatt ut fra ønsket om at filmen skal gjengi gatebildet så korrekt som mulig. Banneret vil henge nøyaktig der det hang i 1940.

- Stortingets presidentskap har imøtekommet anmodningen fra filmprodusenten om å bidra til tidsbildet på denne måten. Forutsetningen var at at det kunne foregå på en dag som det ikke er møter i Stortinget. Filmopptakene skal være avsluttet klokken 13, heter det i en melding fra Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksel Hennie og Agnes Kittelsen blir ekteparet Manus. (Foto: Paul A. Nordal)Aksel Hennie og Agnes Kittelsen blir ekteparet Manus. (Foto: Paul A. Nordal)

Rannveig Lie i Kulturmeglerne forteller ABC Nyheter at Karl Johan vil bli stengt av mellom klokken 09 og 12.

- Folk vil kunne komme seg på jobb frem til ti. Etter det vil det være småpauser i innspillingen. Stortinget vil også være dekorert fra 10-12.

Sveinung Golimo fra Filmkameratene er produsent for filmen. Han er glad for at Stortingets presidentskap sa ja til prosjektet.

- Jeg synes det er flott at de har en positiv holdning og ser det historisk viktige i dette. Dette er ting som er viktig å formidle til nye generasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 800 involverte

Han forteller at de har det meste på plass foran morgendagen.

- Det vil være mellom 600 og 700 statister, samt et apparat på over 100 personer på plass på Karl Johan, sier han.

Ifølge Golimo har det ikke vært noe problem å rekruttere så mange mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har hatt noen oppslag i pressen for å få tak i folk, men vi opplever også at mennesker som vil være med i filmen henvender seg til oss.

Nå håper produsenten at været holder seg.

- At det kommer noen dråper her og der er greit, men vi håper å unngå for mye regnvær.

På vei fra Filmavisen

Scenen som spilles inn viser Max Manus (Aksel Hennie) og kameraten Kolbein Lauring (Christian Rubeck) som kommer ut fra kino etter å ha sett «Filmavisen». På Karl Johan møter de Gunnar Sønsteby (Knut Joner).

Samtidig marsjerer en stor gruppe soldater inn på Karl Johan, ledet av et
hornorkester. I gatebildet ellers befinner flere hundre mennesker seg.

Scenen blir omtalt som en av de største i norsk filmhistorie.

Filmen om Max Manus blir en av Norges dyreste filmer med et budsjett på 50 millioner kroner.

Joachim Rønning og Espen Sandberg regisserer filmen. De er mest kjent for sine reklamefilmer, men også for sin innsats i Luc Besson-filmen «Bandidos» med Penelope Cruz og Salma Hayek i hovedrollene.

- Vi er stolte over og glade for å ha samlet flere av Norges aller mest talentfulle unge skuespillere til dette, fortalte de to regissørene da de presenterte prosjektet tidligere i år.

Les også:

- Krigsfilm til 50 millioner

- Aksel Hennie blir krigshelt