Skrivetips: Kronikker og borgermeningerSkrivetips for gode debattartikler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør dine innlegg leservennlige og frem ditt budskap på en best mulig måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et debattinnlegg er en argumenterende tekst der skribenten kan vise personlig engasjement og spontanitet. Argumentasjonen bør være saklig, men en stiller ikke så store krav til at standpunktene er underbygd som i en artikkel.

En borgermening er gjerne et kort, konsist innlegg om et tema eller en sak (skal være mer enn bare et par linjer eller et spørsmål). En borgerkronikk er en lengre debattartikkel som gjerne belyser en sak grundigere. Vi har ingen begrensninger på hvor lang en artikkel kan være, men vi anbefaler å holde dem innenfor 7000 tegn. Lengre artikler enn dette blir ofte ikke lest eller mister lesere underveis.

Ikke forutsett at leseren har den samme kompetansen som deg eller har saker du referer til friskt i minnet. Det er forskjell på å informere og å faktisk kommunisere et budskap. Her er noen skrivetips for å gjøre dine innlegg leservennlige og fremme ditt budskap på en best mulig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omvendte pyramide

«Den omvendte pyramide» er en ypperlig skrivestil for nettsider. Overskriften gir hovedpoenget, ingressen (det første avsnittet) oppsummerer det som har skjedd i to-tre velformede setninger, og deretter følger resten i fallende viktighet.

Ikke skriv når du er sint

Dersom man er åpenlyst sint når man skriver, og tyr til utskjelling og/eller skjellsord, så oppnår du ingenting annet enn å miste troverdighet og fremstå som som en fanatiker som leserne enten ignorerer, ikke ønsker å bli assosiert med eller skriver like lite sympatiske kommentarer til. I stedet for å skrive det som først faller deg inn når blodet bruser, er det langt bedre å fremme dine synspunkter gjennom gode argumenter, understøttet av eksempler og fakta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk fakta

Sjekk dine fakta og link til kilder (se under). Ikke oppgi unøyaktige påstander eller antakelser som du ikke har eller finner belegg for. På internett er kilder, statistikk og referanser bare tastetrykk unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skriv klart og tydelig

Leserne er ikke inne i ditt hode og kjenner alle dine forutsetninger for å skrive et leserinnlegg. Oppgi et minimum av bakgrunnsinformasjon i innledningen, og skriv klart og tydelig. Verken akademiske utlegninger eller usammenhengende utfall er egnet til å vinne gehør hos et større publikum.

Bruk gjerne eksempler eller historier

Lesere setter gjerne pris på personlige fremstillinger, men ikke dersom det blir for privat. Bruk gjerne eksempler eller historier for å få frem dine poenger, men vær forsiktig med å bruke deg selv eller folk du kjenner som kasuser. Det kan slå tilbake på deg og kanskje også fremmedgjøre leseren.

ABC Nyheter avpubliserer artikler som omhandler private forhold eller oppfattes som injurierende, støtende eller hets av enkeltpersoner.

Link aktivt til kilder

Så langt det er mulig, skal det lenkes til refererbare kilder på internett. Dette underbygger både din troverdighet som skribent, men også artikkelens gjennomslagskraft. Skriver man at «nå har antall lungekreftsdødstall godt opp» så er ikke det godt nok. Finn statistikken og referer til kilden slik: «ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) passerte antall lungekreftsdødsfall 2000 personer i året i 2005.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan leseren sjekke påstandene dine og du underbygger artikkelen og dine påstander. Dette gjelder også dersom du refererer til en artikkel på nettet eller gir et tilsvar til et annet borgerinnlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følger du disse skrivetipsene burde du ha en god mulighet til å nå ut med ditt budskap, bygge troverdighet og opparbeide deg mange faste lesere som setter pris på det du skriver.

De beste borgermeningene og borgerartiklene illustreres av ABC Nyheter og fremheves på forsiden.

I debatten

Ikke vær belærende. Folk som er uenige med deg er ikke nødvendigvis idioter eller gale, og dersom ikke din artikkel eller analyse i seg selv viser at de eventuelt er det, så er det heller ingen grunn til å beskrive dem som det.

Ikke fremstå som selvtilfreds og arrogant. Å hele tiden fremheve seg selv og sin fortreffelighet er mer egnet til å irritere enn å imponere leseren .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fullt mulig å uttrykke uenighet uten å måtte ty til skjellsord og personkarakteristikker, uansett om det er omtalte personer i artikkelen eller andre meddebattanter. Vi oppfordrer alle til å varsle ABC Nyheter dersom dette skjer, slik at vi kan moderere debatten og eventuelt slette innlegg.

Se flere skrivetips her.