Skrivetips: IntervjuSlik skriver du intervjuer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode spørsmål gir interessante svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man intervjuer en person er det viktig at man stiller med åpent sinn og lar intervjuobjektet få komme frem med sine synspunkter. Still gjerne kritiske spørsmål, men ikke legg meninger i munnen på den du intervjuer.

Her er noen tips til forberedelser og gjennomføring av et intervju.

Forberedelser

Forbered deg grundig før intervjuet. Finn ut det du kan om intervjuobjektet og/eller saken, om vedkommede har uttalt seg om saken du skal intervjue om og hvilken posisjon vedkommede har. Også viktig å være klar over eventuelle særinteresser han eller henne har i saken og om de dermed gir en objektiv fremstilling.

Forbered spørsmål du vil ha svar på. Lag en liste over tema og konkrete spørsmål du kan tenke deg å stille, men vær åpen for å stille oppfølgingsspørsmål når intervjuobjektet svarer og følge nye tråder i intervjuet. Spørsmål bør være åpne, nøytrale og enkle å forstå. Går samtalen lett så kan det hende at intervjuobjektet svarer på det du er interessert i uten at du stiller konkrete spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk at utstyr du eventuelt skal bruke er i orden, at det er batterier i opptagerutstyret, at mikrofonen fungerer, at det er lagringsplass nok på opptageren.

Intervjusituasjonen

Intervjuet bør foregå på et sted der både du og intervjuobjektet kan føle dere trygge og hvor dere ikke blir forstyrret. Er det et telefonintervju, så pass på at intervjuobjektet har tid og mulighet til å ta samtalen. Avtal eventuelt tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Still åpne spørsmål slik at intervjuobjektet får anledning til å snakke så mye som mulig på egenhånd. Åpne spørsmål er ikke dømmende i sin form, kan ikke besvares med ja eller nei, og begynner som regel med hvem, hva, hvor, hvordan, når og hvorfor. Da kan det komme fram mye interessant, og du gir intervjuobjektet mulighet til å gi sin egen framstilling uten å legge ord eller meninger i munnen på vedkommede. Merker du at intervjuobjektet begynner å snakke om noe som ikke er ditt tema, bør du forsøke å komme inn på riktig spor igjen. Vær fleksibel!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som du spør får du svar (artikkel i Aftenposten)

I enkelte tilfeller kan det hende at intervjuobjektet ikke vil svare på spørsmålet ditt. Det kan være mange grunner til dette. Forsøk å still spørsmålet på en annen måte eller be om en begrunnelse. Hvis intervjuobjektet ikke vil svare, må du respektere det.

Oppfølgingsspørsmål viser at du er en god lytter og interessert i det intervjuobjektet sier. Hvis det er noe du ikke forstår eller er usikker på, så be om avklaring. Dersom du ønsker å avklare og spisse meninger, kan du bruk lukkede spørsmål som ikke stimulerer til utdypende svar, men heller et klart ja eller nei. Et eksempel på henholdsvis lukket versus åpent spørsmål: Lukket: Er dette viktig for deg (ja/nei)? Åpent: Hvorfor er dette viktig for deg (begrunn)?

Takk for intervjuet når du skal avslutte intervjuet og fortell gjerne hvordan du skal jobbe videre med stoffet. Spør også om du kan få komme tilbake dersom det er noe mer du lurer på. Husk at intervjuobjektet har rett til å sjekke sine egne sitater og korrigere disse. En sitatsjekk kan tas over telefon (hvis det haster) eller på mail (hvis du har bedre tid).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter intervjuet

Etter intervjuet starter det virkelig arbeidet. Nå må du sette deg ned og lage orden i den informasjonen du har fått. Fokuser på essensen i det som skal frem. Dra gjerne inn andre kilder eller få kommentarer fra andre.

Det er god skikk at intervjuobjektet får sjekke sine egne sitater. Dette er en garanti for at du ikke legger ord i munnen på intervjuobjektet, og gir intervjuobjektet mulighet til å korrigere dersom hun mener du har tolket henne feil. Det er også mulig at intervjuobjektet har kommet på flere ting som kan være av interesse for deg.

Huskeliste:

- Vær godt forberedt

- Vit hva du ønsker svar på og forbered spørsmål.

- Du må kunne nok om saken til å kunne stille fornuftige oppfølgingsspørsmål og ikke la deg manipulere av intervjuobjektet

- La intervjuobjektet snakke - ikke legg meningen i munnen på objektet, still åpne spørsmål

Vær fleksibel! Kanskje har han/hun interessant informasjon som du ikke hadde tenkt å spørre om i utgangspunktet


For mer om intervjuer:

Om intervjuteknikker fra Poynter Institute (eng).

Les flere skrivetips her.