Skalegendene er tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Specials, som regjerte på den britiske ska-scenen sammen med blant andre Madness rundt overgangen fra 1970- til -80-tallet, øver med mål om å gjenoppstå som band.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ska-legendene gjennoppstår (Foto: 2 Tone Records)Ska-legendene gjennoppstår (Foto: 2 Tone Records)

Med låter som «Ghost Town», «A Message To You, Rudy», «Too Much Too Young» og «Stereotype» på merittlisten, var The Specials med på å definere den britiske post-punken med sin gjenopplivelse av ska-sjangeren på slutten av 70-tallet. Ska stammer opprinnelig fra Jamaica, og er en raskere undergren av sin mer kjente storebror; reggae. Mange punk-band, inkludert The Clash og Sex Pistols, har hentet mye av sin inspirasjon fra nettopp ska og reggae.

The Specials var plateselskapet 2 Tone Records sitt flaggskip da de var aktive. Selskapet som gjenopplivet skaen fostret også de andre kjempene på feltet: Madness, The Beat og The Selecter.

Har øvd sammen

Det er en av bandets frontmenn, Neville Staple, som bekrefter overfor britiske medier at gruppen er i ferd med å gjenforenes. Medlemmene har i hvert fall øvet sammen med planer om å gjøre en gjenforeningsturne senere i år.

- For noen måneder siden begynte vi å snakke sammen igjen. Vi måtte snakke sammen først for å se om vi hadde noe å ta videre. Vi er nå kommet langt videre i prosessen og har passert snakkestadiet. Vi kom til enighet og sa «OK, la oss se hvordan vi fungerer sammen når vi øver i et rom med instrumentene våre», sier han til Music Week.

Etter de første møtene, hvor de bare snakket sammen, skal bandets hovedfrontmann, Terry Hall, ha kommet inn i bildet igjen, og sammen har de gjennomført to øvinger.

- Vi får se hvordan det går. Hvis det funker, så funker det. Hvis ikke, så vil man jo ikke gå ut der som en gjeng gamle tullinger - i hvert fall vil ikke jeg det. Det vi må finne ut av er om musikken i det minste låter riktig i dag, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bandet Terry Hall (i midten) dannet etter at The Specials var oppløst (Foto: SonyBMG)Bandet Terry Hall (i midten) dannet etter at The Specials var oppløst (Foto: SonyBMG)

- Og hvis det fungerer, kommer vi til å gjennomføre det. Og hvis ikke; beklager gutter og jenter, men vi prøver så godt vi kan.

Forlot bandet for å danne et nytt

Terry Hall og bandkollegene Lynval Golding og Neville Staple forlot The Specials etter at de fikk sin andre nummer én-singel på de britiske listene med «Ghost Town» i 1981. I kjølvannet av bruddet dannet de The Fun Boy Three, som selv ble listeryttere de to-tre påfølgende årene. The Fun Boy Three ga ut to album og hadde syv singler inne på UK Top 40 i sin samtid.

De øvrige medlemmene i The Specials fortsatte under navnet The Special AKA, som blant annet fikk en stor hit med anti-apartheid-låten «Free Nelson Mandela» i 1984. Låtskriver og keyboardist Jerry Dammers oppløste bandet kort tid etterpå, og siden har ingen hørt fra verken dem eller The Fun Boy Three. Terry Hall har gjort noen fremstøt som soloartist, og har blant annet bidratt som gjestevokalist for andre, blant annet for Gorillaz og The Lightning Seeds. Men han fikk aldri tilsvarende oppmerksomhet som i sine to første bandprosjekter.



Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her