Thom Hell: «God If I Saw Her Now» (VME)Helvetes bra

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arven fra glemte popsnekkere ivaretas på ypperlig vis på Thom Hells «God If I Saw Her Now».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«God If I Saw Her Now»«God If I Saw Her Now»

Thomas Helland har alltid vært en dyktig låtskriver og musiker, men med «God If I Saw Her Now», hans tredje album som Thom Hell, har han virkelig truffet spikeren på hodet. Albumet er modigere, mer sprikende, variert og kompromissløst - og først og fremst bedre - enn forgjengerne.

«God If I Saw Her Now» åpner med sterkt McCartney-inspirerte «One Step», en perfekt pop-låt på to snaue minutter. Og herfra blir det, tro det eller ei, bare bedre. Arven fra pophistoriens glemte melodisnekkere føres videre gjennom tre kvarter med lekne melodier og arrangementer, alt iscenesatt i et produksjonsmiljø som ikke kan kalles for noe annet enn kompetent og perfekt for denne plata. Noen sekunders gitarplukk i den ene kanalen på «Alone» er et av mange eksempler på detaljer som forlenger levetiden på «God If I Saw Her Now» med et tosifret antall runder i spilleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strykerarrangementene er et kapittel for seg selv. I det ene øyeblikket danner strykerne et bakteppe, før de i det neste løfter låta til uante høyder - uten å noen gang stjele låtenes ryggmarg. Denne margen består av solide doser med tidlig 10CC, sein Paul McCartney, Tubes, E.L.O. («Never Come Back»), Yes («A Day & Half» vs «Roundabout») og mest av alt, som Audun Vinger allerede har påpekt, Emitt Rhodes. Inspirasjonen fra pophistoriens glemte låtsnekkere er grunnleggende. Det er ikke slik at Thom Hell aktivt stjeler fra denne arven, nei, jeg mistenker at denne tilnærmingen til popmusikk ligger godt forankret i hans håndverk - slik den gjør hos artistene han tidvis minner så mye om. For en popmusikkelskende lytter blir ikke musikk bedre enn dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«God If I Saw Her Now» vil sannsynligvis ikke selge spesielt mye, til det har det norske folk for sidrompa musikksmak, men de som låner et øre til denne vil bli glad i den slik Pål Angelskår beskriver godt i artikkelen om terningkast fire-musikk . Selv har jeg levd med denne plata i flere uker, og jeg finner stadig nye partier og låter å glede meg over. For dere som mener musikk er en idrettsgren kan jeg opplyse om at for øyeblikket er «My Heart Is Longing For A Soul» årets beste låt fra årets beste (norske) album.

Gjør deg selv en tjeneste. Hør denne!

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her