Utviklingen i Irak kan avgjøre valget

John McCain besøkte de amerikanske troppene i Irak tidligere i mars. (Foto: Scanpix)
John McCain besøkte de amerikanske troppene i Irak tidligere i mars. (Foto: Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den økende uroen i Irak siste uke gjør krigen igjen til viktigste sak i USAs valgkamp. Obama og Clinton vil trekke de 160.000 soldater amerikanske soldatene hjem. McCain mener det ville blitt en katas

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Amerikansk økonomi, helsepolitikk og erfaring kontra forandring har i varierende grad vært valgkampens store saker. Men akkurat nå er det utviklingen av krigen i Irak som ser ut til å kunne bli avgjørende for utfallet av presidentvalget til høsten. Der er skillelinjene mellom demokratene og republikanerne mest iøynefallende:

De amerikanske tapstallene har nå nådd 4000 drepte soldater, uten at det blir noen åpenbar forbedring i situasjonen. Hvis kampene fortsetter, og tapstallene øker, vil dette vise at utviklingen er uten styring. Det vil tjene den demokratiske kandidaten, enten blir Barack Obama eller Hillary Clinton, og bekrefte at det er viktig å få styrkene hjem så fort som mulig.

Hvis de amerikanske styrkene og landets egne sikkerhetsstyrker derimot får kontroll over situasjonen, da kan republikaneren McCain vinne valget. Da kan det i løpet av relativ kort tid øynes en «seier», og ansvaret for sikkerheten kan overføres til regjeringen i Bagdad. McCain kan argumentere med at de amerikanske styrkene har bidratt til økt stabilitet i Irak, og at USA-styrkene bør bli i Irak til krigen er vunnet og styrkene kan bringes hjem i triumf.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rydder opp i Basra

Krigen i Sør-Irak, fra Basra til Bagdad, har blusset opp den siste uken mellom militsgruppene og irakiske sikkerhetsstyrker. Den irakiske statsminister Nuri Kamalal-Maliki har sendt sine sikkerhetsstyrker for å rydde opp i Basra, og det har ført til harde trefninger med nær 300 drepte siden kampene startet sist tirsdag. Avisen New York Times skrev fra Bagdad søndag at den militære kampanjen synes å være dårlig planlagt og gjennomført, og at utfallet er høyst usikkert.

Den republikanske kandidaten John McCain har gjort krigen til sin viktigste valgkampsak, etter at han slo ut de andre republikanske kandidatene i primærvalgene. McCain presenterer seg selv ved hjelp av de tradisjonelle amerikanske verdier om å være sterk og aldri gi opp. En ny TV-reklame for McCain legger vekt på hans helteinnsats som fange i seks år under Vietnamkrigen i 1960-årene. I denne TV-reklamen, som er hans første med tanke på presidentvalget mellom ham og den demokratiske kandidaten, nevnes ikke Irak-krigen direkte. Men det er ingen tvil om at dette er McCains hovedbudskap: Han vil vinne krigen i Irak; ikke måtte gjøre en nedverdigende tilbaketrekning etter en invasjon som slo feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tegn på styrke

Oppblussingen av kampene i Irak nå bryter med McCains og president Bush’ påstander om at økningen av den amerikanske styrken med cirka 22.000 soldater har fungert etter hensikten. McCain sa i Las Vegas lørdag at det er tegn på styrke at landets egne styrker går inn for å rydde opp i Basra.

- Vi vet at militsen har satt seg godt fast i Basra-området, men det er et tegn på styrke at sikkerhetsstyrkene nå går inn for å rydde opp. Det blir en tøff kamp, men jeg håper sikkerhetsstyrkene lykkes og at de vil lykkes raskt, sa McCain lørdag.

- Dette viser hvor vanskelig situasjonen i Irak er, og at en for tidlig, amerikansk tilbaketrekning vil være ødeleggende og føre til økende vold, terror, ustabilitet og kanskje til og med folkemord. Hvem vil dere helst skal ha kontrollen i Irak, de iran-støttede private, milits-gruppene, AlQaida eller landets egne sikkerhetsstyrker, spurte McCains utenrikspolitiske rådgiver Randy Scheunemann i går.

- Vi mener at det som nå skjer i Irak viser at det ennå er mektige krefter som gjerne hadde sett at amerikanerne trekker seg tilbake, slik at de kan få skutt seg til makt og kontroll i Irak, sa Scheunemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snarlig tilbaketrekning

De demokratiske kandidatene Barack Obama og Hillary Clinton mener begge at hele utgangspunktet for krigen i Irak var feil, og at de amerikanske styrkene så raskt som mulig må trekkes tilbake etter en nedtrappingsplan. Opptrappingen av kampene i Basra viser at den amerikanske styrkeøkningen ikke har ført til stabilitet og politisk enighet i Irak. Og spredning av disse kampene kan føre til kamper mellom etniske og religiøse grupper i andre deler av Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama sa i Johnstown, Pennsylvania, lørdag at utviklingen i Basra understreker betydning av det han har sagt hele tiden; at den amerikanske, militære invasjonen av Irak ikke vil kunne løse de dypereliggende problemene i Irak. Det at amerikanske styrker er i Irak har ført til en viss reduksjon i volden i landet, men det har ikke ført til noen løsning av de underliggende spenningene i landet, mener Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsmann på tur

Mens Clinton og Obama ennå kjemper en hard strid om å vinne nominasjonen for det demokratiske partiet, har republikaneren John McCain forlengst inntatt statsmannsrollen og har reist på offisielle besøk til både Irak, andre land i Midt-Østen og Europa. Obama og Clinton kritiserer hverandre, gjør så godt de kan for å fremheve seg selv på konkurrentens bekostning og kan vanskelig unngå å splitte partiet. En må vinne, fordi tanken om et «Dream Team» blir avslått av de fleste. Og jo mer de slåss, jo vanskeligere vil det være for den enes tilhengere å stemme på den andre.

Det siste nå i helgen var at tidligere visepresident Al Gore ble lansert som en kompromisskandidat. Men også det synes å være en vanskelig gjennomførbar idé, så alt tyder på at demokratene vil fortsette sin kompromissløse kamp, i hvert fall til etter primærvalget i Pennsylvania 22. april. Men demokratene kan i hvert fall glede seg over en positiv konsekvens, at de fullstendig dominerer mediene.
Positivt, hvis all PR ennå er god PR.