SUPPORTERSTEMMENWest Ham - klubben som vant VM

Freddie Sears (nr 40 på shortsen) er bare en av svært mange spillere som har lært å spille fotball i West Ham. Her har han nettopp scoret i sin debut mot Blacburn 16. mars i år. (Foto: Scanpix)
Freddie Sears (nr 40 på shortsen) er bare en av svært mange spillere som har lært å spille fotball i West Ham. Her har han nettopp scoret i sin debut mot Blacburn 16. mars i år. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

West Ham er det eneste klubblaget som noensinne har vunnet et fotball-VM. I hvert fall om du snakker med en ekte Cockney fra Øst London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Supporterstemmen

Fremover vil alle klubbene i den engelske Premier League komme med noen tanker rundt egen klubb og andre aspekter ved engelsk fotball.

Manchester United:
Det finnes bare ett United

Blackburn:
Blackburn Rovers-The Club that Jack built

Liverpool:

Gyllen fortid, rød fremtid

Da England vant sitt (hittil) eneste verdensmesterskap var det med Bobby Moore som kaptein! Englands fire mål ble scoret av Geoff Hurst (hat-trick) og Martin Peters. Alle disse tre var spillere fra West Hams akademi, spillere som spilte for West Ham både før, under og etter VM 1966.

West Ham har alltid spilt fotball på den måten supporterne vil se spillet. Mange ballberøringer, ballen mye langs bakken, teknisk og offensiv fotball. Dette har West Ham blitt elsket for, og dette er en av de aller viktigste grunnene til at klubben har verdens mest "passionate" supportere. Klubben har alltid fostret mange gode spillere, og spillestilen og fokus på riktig teknisk trening helt ned i alderstrinnene er en viktig grunn til det. West Ham er det siste laget som har vunnet FA cupen med et «all-British team» og det siste laget utenfor toppdivisjonen som har vunnet FA cupen. Da West Ham vant Cupvinnercupen i 1965, var 10 av 11 spillere fra Øst London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se Premier League på ABC TV

Tenk over det neste gang du er på ferie, uansett hvor du er i verden vil du møte folk i West Ham drakt. Vi har fans over hele verden, og vi er stolte av og vise klubbtilhørigheten. West Ham er en helt spesiell klubb, med helt spesielle fans. Hvor enestående skjønner man neppe før man er en del av dem!

Mitt drømmelag:

Keeper:
Ludek Miklosko. Tsjekker som kom for en latterlig billig penge og var vår solide sisteskanse på hele 90-tallet. "Ludo" stengte målet ved mange anledninger, ikke minst da vi (uten noe og spille for) holdt Manchester Utd til uavgjort, så Blackburn vant ligagull. Populære Ludo er keepertrener i klubben, og supporterklubben, Scandinavian Hammers` spesielle gjest på vår supporterklubbtur (med 60 medlemmer på tur) i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre back:
Steve Potts. 500 kamper, 1 mål, ingen feil!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre back:
Julian Dicks. Kultfigur som var en veldig mye bedre fotballspiller enn han fikk kreditt for. Vannvittig populær blant supporterne pga sin 110% innstilling. Sinnsykt skuddbein, og kanskje det mest presise venstrebeinet Premier League har sett?

Midtstopper:
Bobby Moore. Ingen over, ingen ved siden
(Les om Bobby Moore i Foppallkortet)

Midtstopper:
Rio Ferdinand. Får plassen i hard konkurranse med mange, som Alvin Martin og Tony Gale. Rio er en spillende stopper som lærte alt han kan i West Ham. Han elsker klubben og vil alltid være populær på Upton Park.

Høyre midtbane:
Billy Bonds. Den ærligste spilleren som noensinne har spilt i britisk fotball. Bonzo var i klubben som spiller i 22 år og fikk fortjent 2 testimonials. Knallhard spiller, en skandale at han aldri fikk landskamper. Kunne vært satt som stopper, back eller sentralt på midten på dette laget!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentral midtbane:
Sir Trevor Brooking. Den mest elegante midtbanespilleren britisk fotball har sett. En one-club-man som også fulgte oss ned en divisjon uten og miste landslagsplassen. Teknisk fullkommen! Sir Trevor Brooking er i dag sjef i FA.
(Les om Trevor Brooking i Foppallkortet)

Sentral midtbane:
Martin Peters. Vanskelig og komme utenom Peters, en av våre VM helter fra VM -66. Komplett fotballspiller som var 20 år forut for sin tid! Spilte på alle 11 plasser på banen i løpet av sin West Ham karrière.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre midtbane:
Alan Devonshire. Lille, tynne Dev ble dessverre skadet alt for tidlig til at verden fikk se denne åpenbaringen av en fotballspiller. Teknisk rask og fotballklok venstrekant, som pga skader bare fikk 8 landskamper for England. Brooking med flere betegner Devonshire som den beste spilleren de har spilt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiss:
Sir Geoff Hurst. Hat trick helt fra da West Ham som eneste klubblag (noe forsterket riktignok) vant fotball VM i -66. 249 mål for West Ham på 497 kamper.

Spiss:
Paulo Di Canio. Italiener med en teknikk som overgår det meste. Kontroversiell spiller, men som aldri skuffet i West Ham. En spiller som trakk 10 000 tilskuere alene til hver kamp.

Beste spiller i engelsk fotball:

EX Hammersspiller, Paul Ince, er ingen elsket mann på Upton Park. (Foto: Scanpix)EX Hammersspiller, Paul Ince, er ingen elsket mann på Upton Park. (Foto: Scanpix)

Det er egentlig ingen tvil. 108 landskamper, 91 av dem som kaptein. Den eneste engelske kapteinen som noen gang har løftet Jules Rimet trofèet. Bobby Moore. Bare navnet er i en klasse for seg. Øst London-gutt som gikk gradene i West Hams junioravdeling. Så ut som en filmstjerne, opptrådde som en lokal supporter da han måtte, men som den superstjernen han var da han måtte. Pelè sier at Moore er den beste forsvareren han møtte. Moore døde så alt for tidlig av kreft for 15 år siden, bare 51 år gammel. Daily Mirror skrev over hele framsiden. «God can pick his eleven - The Captain has arrived». Ingen over, ingen ved siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verste spiller i engelsk football:
Paul Ince - produkt fra egen junioravdeling som ble hentet fra gatene i Ilford og gjort til fotballspiller av West Ham. Takket ved og la seg avbilde i Manchester Utd trøye da vi rykket ned i 88, og ga den berømte fingeren til sine egne fans. Får Judas tittelen hårfint foran Frank Lampard jr, som benytter enhver sjanse til og snakke dritt om klubben som skapte han. Det første Lampard gjorde etter overgangen til Chelsea var og kritisere treningene i sin gamle klubb - som var ledet av sin onkel Harry Redknapp og far, Frank sr.

Øyeblikket jeg aldri glemmer:
Det er jo så mange og det nesten umulig og trekke fram en spesiell hendelse. Samholdet og humoren blant supporterne, spesielt på bortekamp slår alt. Uansett om det er en kald tirsdagskveld i Sunderland så fyller alltid West Ham opp borteseksjonen. I vår UEFA cuprunde borte mot Palermo i 2006 reiste 3000 West Ham supportere, Newcastle (som mange mener har de mest die-hard fans) i runden etter dro med 200.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillere som har lært sin fotball i West Hams junioravdeling - the Academy - er blant andre:

Bobby Moore, Geoff Hurst, Martin Peters, Frank Lampard (både senior og han andre), Trevor Brooking, Harry Redknapp, Alan Curbishley, Tony Cottee, Paul Ince, Kevin Keen, Steve Potts, Rio Ferdinand, Jimmy Bullard, John Terry, Ray Houghton, Glen Johnson, Jermaine Defoe, Micheal Carrick, Anton Ferdinand, Mark Noble, Joe Cole og de to siste stjerneskuddene våre, James Tomkins og Freddie Sears.

Les alt om West Ham her.

Artikkelforfatter:

Gjermund Holt - har vært West Ham fan siden tidlig 70-tall, og leder i Scandinavian Hammers siden 1990.