Slik skal Dubai erobre verden

Slik skal Dubai erobre verden
Slik skal Dubai erobre verden
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPalmeøyer, kopi av Lyon og verdens største fornøyelsespark. Dubais planer om å bli verdens viktigste by kjenner ingen begrensning.</p

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Dubai) Det blir beskrevet som verdens største byggeplass og som et Las Vegas på steroider. Noen hevder sågar at så mange som 80 prosent av verdens heisekraner er i aktivitet her for øyeblikket.

Selv om påstanden må tas med en god porsjon salt, er det i hvert fall én ting som synes klart: Dubai har på rekordtid tatt steget fra å være en relativt ubetydelig prikk på verdenskartet til å bli en internasjonal metropol med det ene utviklingsprosjektet mer imponerende enn det andre.

Befolkningen, som nå teller en og en halv million, øker med hele 25.000 i måneden. Og med 6.5 millioner turister i 2006 er det lenge siden byen gikk forbi Kairo som turistmål.

At Kairo har de originale pyramidene ser ikke ut til å bekymre Dubais hersker, Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum nevneverdig. For Dubai har falske pyramider, må vite. I tillegg til verdens høyeste bygning, alpinbakke med ekte snø og øyer formet som en palme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det stopper ikke der.

Allerede før det står ferdig er Burj Dubai verdens høyeste bygning. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Allerede før det står ferdig er Burj Dubai verdens høyeste bygning. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Planene for hvordan Dubai skal nå målet om fem millioner innbyggere og 15 millioner turister innen 2010 er som hentet ut av skuffen med påskriften 'størst, best og mest imponerende'.

Her er noen av planene:

Lyon-Dubai City Et arabisk ordtak sier at om ikke fjellet kan komme til Muhammed, må Muhammed komme til fjellet. Her er et eksempel på at fjellet faktisk kan komme til Muhammed. For hvorfor reise til Frankrike for å oppleve byen Lyon, når man liksågodt kan bygge den franske byen midt i ørkenen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For tiden jobber entreprenørene med å finne en perfekt tomt til det enorme byggeprosjektet som vil tilby mellom 3 og 4 kvadratkilometer med Lyon for den frankofile.

Den arabiske tvillingbyen skal inneholde kopier av flere av Lyons museer og butikker. Byen skal også tilby et klima som minner om det franske gjennom det som vel bare kan karakteriseres som vitenskap av beste hokuspokus-merke.

The Pad The Pad var tidligere kjent som 'iPad' - som vi har omtalt tidligere. Og som navnet indikerer er denne bygningen laget som en modell av Macs berømte iPod. Prosjektet markedsføres som den mest teknologiske avanserte bygningen i verden. Verdens største beboelige iPod skal stå ferdig til desember 2009.

Dubailand Det er vanskelig å ta inn over seg de ufattelige dimensjonene på Dubailand, et prosjekt som vil få det berømte Disneyland til å fortone seg som en middels stor bakgård. Blant de mange attraksjonene finnes et romsenter, dyrehager, dinosaursenter, skisenteret Snow World, og det som skal bli verdens største fornøyelsespark. Prislappen på «Dubailand» er rundt 166 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dubai Sports City Denne bydelen på 7.5 km² er en del av Dubailand og satser stort på å bli alle sportsfantasters våte drøm. Området vil inneholde leiligheter, villaer og flere hotell og ha tilrettelagt for aktiviteter som for eksempel cricket, golf, rugby, fotball, tennis, håndball og volleyball. Juvelen i kronen er et gigantisk stadion med plass til 60.000 publikummere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dubai ønsker å bygge en dinosaurpark i den nye bydelen City of Arabia. Parken skal etter planen åpne i 2010.Dubai ønsker å bygge en dinosaurpark i den nye bydelen City of Arabia. Parken skal etter planen åpne i 2010.

City of Arabia Den arabiskinspirerte bydelen City of Arabia vil være selve boligdelen og handelssenteret i det gigantiske Dubailandprosjektet. Dette blir et område dominert av enorme skyskrapere, det kolossale kjøpesenteret Mall of Arabia, en kunstig anlagt elv samt den tidligere omtalte dinosaurparken Restless Planet. Hele prosjektet fullføres etappevis og skal etter planen stå ferdig i løpet av 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bawadi Dubai Også kalt hotellbyen. Opprinnelig var planen å åpne 31 hotell i ett og samme område. Nå har imidlertid antallet økt til 51 hotell, og en total på 60.000 rom, noe som overgår Las Vegas.

Hydropolis Hydropolis heter det luksuriøse undervannshotellet som mest av alt ligner på en krysning mellom oksygenbobler og en manet, og som vil inneholde 220 boblelignende suiter, undersjøiske hager, førsteklasses restauranter, konsertsal, ballrom og en kunstig strand der gjester kan snorkle over rommene sine.

Det har imidlertid vært stadige forsinkelser for dette prosjektet. Nå regner planleggerne av Hydropolis at det spesielle hotellkomplekset vil stå klart til 2009. Om de ikke har tatt seg vannet over hodet, da.

Business Bay En stripe på 9.2 kilometer langs en kunstig innsjø og flere kanaler skal fylles med over 230 bygninger og skyskrapere. Noen av bygningene står allerede ferdig. Resten er planlagt ferdigstilt i løpet av 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dubai Snowdome Hvorfor stoppe med en alpinbakke innendørs når man kan lage en hel globe full av vinteraktiviteter? Snødomen er planlagt åpnet senere i år, og vil ha full klimakontroll og inneholde det beste fra den alpine verden fordelt på 130.000 kvadratmeter for å behage den kresne vinterturist.

Hotell Apeiron reise seg fra vannet 300 meter utenfor kysten av Dubai. Hotellet skal bli 185 meter høyt og inneholde 350 luksusleiligheter.Hotell Apeiron reise seg fra vannet 300 meter utenfor kysten av Dubai. Hotellet skal bli 185 meter høyt og inneholde 350 luksusleiligheter.

Syvstjerners havhotell Apeiron, er navnet på luksushotellet som planlegges 300 meter utenfor kysten av Dubai. Det skal kunne skilte med hele syv stjerner samt det aller ypperste som design og moderne teknologi har å by på.

350 luksusleiligheter, kinoer, kjøpesenter, kunstgallerier, spa, konferansefasiliteter og en undersjøisk restaurant med utsikt direkte ut i sjøen skal fordeles på hotellets 200.000 kvadratmeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En egen hotellagune og flere strender er også planlagt i tilknytning til hotellet. Og for å toppe det hele ser arkitektene for seg at de øverste to etasjene skal huse en temperert sommerfugljungel med tropiske arter.

The World Verdensprosjektet til Dubai har allerede fått mye oppmerksomhet både fra norsk og internasjonal presse. Øygruppen The World består av flere kunstige øyer av sand formet som jordens land og kontinenter. De første trinnene av prosjektet er allerede ferdig. Det som gjenstår er å få solgt alle verdens øyer for deretter å få dem bebygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Palm Islands Akkurat som The World-prosjektet, er emiratenes palmeøyer kunstig anlagte øyer av sand, formet slik at de fra luften ser ut som en palme. Tre palmeøyer skal etter planen stå ferdig innen 2015. To av dem står mer eller mindre ferdig allerede, Palm Jumeirah og Palm Jebel Ali, mens den tredje, Palm Deira fortsatt er på prosjektstadiet. Palmeøyene skal etter hvert huse millioner av mennesker, og fylles med hoteller, kjøpesentre og attraksjoner verden knapt har sett maken til.

Burj Dubai Hva er vel vitsen med en øygruppe formet som verden, eller øyer som ser ut som palmer om man ikke kan se dem fra luften? Allerede lenge før den har nådd sin endelige høyde, har denne vanvittige skyskraperen blitt verdens høyeste bygning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Infinity Tower Denne planlagte skyskraperen vil bli den høyeste i verden som roterer rundt seg selv, akkurat som Turning Torso i Malmø. En del av konstruksjonen til Infinity Tower kollapset i 2006 og har gjort framtiden til tårnet uviss. Planen var at skyskraperen skulle stå ferdig i 2009. Nå er hele prosjektet innstilt på ubestemt tid.

Dubai World Central International Airport Den enormt store og travle Dubai International Airport var tydeligvis ikke stor nok. For tiden bygges den enda større og enda mer spektakulære flyplassen Dubai World Central International Airport, som vil bli den fjerde største flyplassen i verden når den etter planen står ferdig i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentominium Denne bygningen vil ikke sette noen verdensrekorder, den kommer bare til å bli veldig veldig høy, trolig det nest høyeste leilighetskomplekset i verden når den står ferdig i 2011. Navnet Pentominium er et konstruert ord, som tar utgangspunkt i de engelske ordene penthouse (toppleilighet) og condominium (leilighet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump International Hotel & Tower, Dubai Det er kanskje ikke så overraskende at eiendomskongen Donald Trump også er tiltrukket av Dubai. Han går for tiden svanger med enorme utbyggingsplaner på palmeøya Palm Jumeirah. Det gjør forøvrig også hans ekshustru, Ivana Trump.

1,6 kilometer lang og over 200 meter høy. Verdens lengste buebro vil ruve i landskapet.1,6 kilometer lang og over 200 meter høy. Verdens lengste buebro vil ruve i landskapet.

Verdens lengste buebro Det er dimensjonene på dette enorme broprosjektet som starter nå i mars. Når broen etter planen står ferdig i 2012 skal den ha 12 felt og kunne håndtere 2000 biler i timen i hver retning. I midten er det satt av plass til Dubais metro. Prisen på herligheten er 817 millioner dollar.

Dubai Metro Det er på høy tid at det satses på offentlig transport i emiratenes ørkenmetropol. Ettersom Dubai består av flekker med bebyggelse, er folk fullstendig avhengig av bil eller drosje for å bevege seg rundt i byen. Til neste år åpner imidlertid første del av Dubais lenge etterlengtede metro. Dubais metro vil bli det lengste førerløse metrosystemet i verden, og den første delen som åpner vil være 35 kilometer lang. Tilsammen vil banen utgjøre 75 kilometer med skinnegang når metroen står helt ferdig i 2010.