Tyske banker innblandet i storstilt skattesvindel

Liechtensteins statsminister Otmar Hasler (t.v.) på pressekonferanse sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Reuters/ Scanpix.
Liechtensteins statsminister Otmar Hasler (t.v.) på pressekonferanse sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Reuters/ Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske private banker og andre finansinstitusjoner har spilt en ikke ubetydelig rolle i finansskandalen som rulles opp i Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

München (NTB): Til sammen skal rundt 50 finansstiftelser med store millionbeløp i euro være innblandet i saken, skriver avisen Süddeutsche Zeitung med henvisning til ikke identifiserte kilder som står etterforskningen nær.

Rundt 4 milliarder euro, vel 30 milliarder kroner, skal ha blitt plassert av meget velstående og til dels svært kjente tyske næringslivstopper på hemmelige kontoer i fyrstedømmet Liechtenstein.

Store beløp er dermed unndratt skatt.

Forvaltning og rådSüddeutsche Zeitung skriver at etterforskerne har funnet indikasjoner på at tyske banker og andre finansinstitusjoner har forvaltet flere fond i Liechtenstein som igjen har bestått av tyske penger unndratt skattemyndighetene.

De tyske bankene har også gitt konkret rådgivning om «temaet Liechtenstein-stiftelser».

I enkelte tilfeller skal tyske banker også ha overført penger til slike stiftelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk politi har de siste dagene blant annet gjennomsøkt filialer av Dresdner Bank, Metzler, Hauck & Aufhäuser og Berenberg, ifølge DPA.

En talsmann for banken Hauck & Aufhäuser i München aviser at banken har drevet skatterådgivning for kunder. Hos Metzler i Frankfurt sier man også at man ikke kjenner seg igjen i saken.

En talsmann for statsadvokaten i Bochum, som har ansvaret for etterforskningen, sa torsdag at bankene selv ikke er i vansker, men at noen av deres ansatte blir avhørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken etterforskes for tiden i fem tyske delstater, men etterforskningen skal intensiveres, skriver den anerkjente tyske avisen.

I løpet av uka skal 70 av 700 planlagte husundersøkelser være gjennomført.

Ubetinget fengsel
Bevisene mot en del av personene som etterforskes er så sterke at de må regne med ubetinget fengsel, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne mener også at de ikke er avhengige av at de mistenke medvirker til å oppklare sakene. Slik medvirkning teller normalt i formildende retning.

Süddeutsche Zeitung navngir sjefen for datatilsynet i delstaten Bayern, Karl Michael Betzl, som en av de nye som er trukket inn i skatteskandalen. Hans navn befinner seg på CD-ROM-en som den tyske etterretningstjenesten BND har skaffet til veie mot klekkelig betaling.

Møtte Merkel
Liechtensteins statsminister Otmar Hasler møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Berlin onsdag.

Merkel skal sterkt ha oppfordret sin kollega til snarest å gjøre slutt på tilstander som tiltrekker seg tyske skatteunndragere.

- Energiske skritt, skal Merkel ha forlangt. Merkel skal også ha sagt at tiden er knapp, og indirekte ha truet med konsekvenser dersom ingenting skjer. Blant annet skal hun ha sagt at «det som er mulig med USA, må også være mulig med EU».

Liechtenstein har inngått avtale med USA om å rapportere amerikanske borgere bosatt utenfor USA som gjennomfører pengeoverføringer via fyrstedømmet.

- Liechtenstein er på vei mot reform, sa Hasler på pressekonferansen onsdag kveld. Han har tidligere kalt Tysklands kritikk «fullstendig misvisende». (©NTB)